Bilt Hamber Auto-Foam

Ajoneuvot Autonhoito 16.4.2017

Testi: Bilt Hamber Auto-foam – auto pikaisesti puhtaaksi

Pelkällä esipesuaineen levityksellä ja painepesurihuuhtelulla voi saada todella puhdasta jälkeä, jopa poistamatta kovalla työllä levitettyä vahaa pinnasta.

Esipesu on auton pesemisen tärkein vaihe. Siinä poistetaan kaikki irtoava kura ja lika koskematta maalipintaan pesuvälineellä. Näin pyritään minimoimaan varsinaisessa käsinpesuvaiheessa syntyvät mikronaarmut. Toisinaan pelkkä esipesu saattaa riittää varsinaisten pesujen välissä tehtäväksi huuhteluksi.

Bilt Hamber Auto-Foam

Kokeilussa on englantilaisen Bilt Hamberin Auto-foam -esipesuaine. Yritys on vuodesta 1995 lähtien tehnyt itseään tunnetuksi ensin ruostesuojatuotteilla ja sen jälkeen autonhoidon puolella. Nykyisellään Bilt Hamberin tuotteita saa myös Suomesta, mutta valitettavasti, ainakin kirjoitushetkellä, varsin harvasta myyntipisteestä.

Laimennetaan käyttöön

Auto-foam levitetään laimennettuna auton pintaan ruiskuttaen. Laimennussuhde riippuu käyttötavasta ja auton likaisuudesta. Talven suolakerros on tiukemmassa kuin esimerkiksi kevätpöly, joten laimennussuhdetta voi hienosäätää kelin ja vuodenajan mukaan.

Bilt Hamber Auto-Foam

Paineruisku on edullinen ratkaisu.

Ratkaisevassa asemassa laimennuksen suhteen on kuitenkin levitystapa. Esipesuaine voidaan levittää auton pintaan kahdella eri tavalla. Edullisempi tapa on muutaman euron hintainen paineruisku, jonne tehdään valmiiksi sopiva seos. Tällöin kannattaa suosia noin 5 prosentin liuosta. Paineruiskuun pumpataan paine, jonka avulla esipesuliuos sumutetaan auton pintaan.

Näyttävämpi tapa on käyttää painepesuriin liitettävää pesuainevaahdotinta (engl. foam lance). Vaahdolla saadaan pidempi vaikutusaika, jolloin hieman laimeampikin seos puhdistaa yhtä tehokkaasti. Pesuainevaahdottimia on käytöltään erilaisia ja sekaan mahtuu sekä hyviä että huonoja tuotteita. Laatuun kannattaa panostaa.

Bilt Hamber Auto-Foam

Vaahdotin tehokas tapa levittää esipesuaine.

Helpointa on kaataa laimentamaton Auto-foam vaahdottimen pesuainesäiliöön ja säätää vaahdottimen seosnupista sopiva vaahdon paksuus, jos vain vaahdotin tämän sallii. Oikean seossuhteen löytäminen vaatii kokeilua. Kaikki seokset 1–5 prosentin välillä toimivat auton likaisuudesta riippuen, mutta valmistaja suosittelee 4 prosentin seosta.

Liian vahvaa seosta on kuitenkin syytä varoa. Auto-foamin pH-arvo on raakana voimakkaasti emäksinen, ja osittain siksi liian vahva seos voi viedä vahat maalipinnasta. Oikein laimennettu seos on vahaturvallinen ja hieman tavallista käsisaippuaa emäksisempi.

Bilt Hamber Auto-foam ei tuota ohjeistuksen mukaisella seoksella paksua partavaahtoa, eikä se ole toivottavaakaan. Sopivan vetinen vaahto kuljettaa lian parhaiten pois, siinä missä paksu vaahto jämähtäisi kiinni tai lentäisi tuulen mukana auton maalipinnalta.

Vain esipesuaine

Bilt Hamber Auto-Foam

Levitys tehdään kuivaan maalipintaan alhaalta ylöspäin, sillä pesuaineliuos pyrkii luontaisesti valumaan takaisin alaspäin. Aineen saa antaa vaikuttaa mahdollisimman pitkään ennen huuhtelua, mutta se ei saa kuivua mistään kohdasta. Erityisesti lämpimässä auringonpaisteessa tulee olla tarkkana. Tavallisesti auton voi huuhdella puhtaaksi vain hetken odottelun jälkeen.

Bilt Hamber Auto-Foam

Esipesun jälkeen autoa ei kuitenkaan tule mennä tässä kohti kuivaamaan mikrokuituliinalla – säämiskästä tai lastasta puhumattakaan. Vaikka pinta näyttää puhtaalta, on kyse vain esipesusta. Puhtaan auton saavuttamiseksi käsinpesu kintaan kanssa on tarpeen, mutta huolellisella esipesulla varmistetaan kuraton lähtökohta hellävaraiselle kinnaspesulle.

Riittävän puhdasta

Auto-foam on kuitenkin vahaturvalliseksi esipesuaineeksi poikkeuksellisen tehokas. Tästä johtuen auto saattaa näyttää puhtaalta jo pelkän esipesun jälkeen. Näin ainakin jos edellisestä pesusta ei ole kulunut pitkään, vahapinta on kunnossa eikä pahimpia kurakelejä ole sattunut kohdalle.

Bilt Hamber Auto-Foam

Lika valuu vaahdon mukana pois auton pinnalta.

Hyvältä vahapinnalta veden voi valuttaa pois avoimella vesiletkulla lorottamalla. Autosta tulee lähestulkoon kuiva, kun sen käy näin läpi ylhäältä alaspäin. Esipesulla ja tällaisella letkukuivauksella voi saavuttaa edustavan lopputuloksen vain muutamassa minuutissa.

Loputkin kuivuneet pisarajäljet välttää lähtemällä suoraan liikenteeseen moottoritielle, jossa auto kuivuu ilmavirran seurauksena nopeasti. Kaikkein pölyisimmillä kevätkeleillä tämä ei tosin onnistu yhtä hyvin.

Bilt Hamber Auto-Foam

Ainetta kuluu pesukerralla noin yksi desilitra säästeliäästi käytettynä, mutta kulutuksen saa nousemaan reilusti esimerkiksi vaahdottamalla auton useampaan kertaan ennen huuhtelua. Desin kulutuksella yhden pesukerran hinta on noin 64 senttiä. Todellisen lotraajan on syytä varautua tuplakustannukseen.

Bilt Hamber Auto-foam ei sovi halvinta, vaan enemminkin parasta etsivälle. Pesuteholtaan parempaa vahaturvallista esipesuainetta ei ole toistaiseksi löytynyt, joten vahapinnasta huolehtivalle auto-foam on kokonaistaloudellinen ratkaisu.

Bilt Hamber Auto-foam

Ostopaikka: Autonhoitokauppa.fi
Pakkauskoko: 5l (25l)
Hinta: 31,90 e (139,90 e)
Suositeltu seoksen vahvuus: n. 4%
Arvioitu hinta / pesukerta: n. 0,64 e

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat