21.3.2018

Autoliitto neuvoo: Vältä skrapaamista ja kolme muuta vinkkiä tuulilasin hoitoon

kirkkaasti turvallisin

Tuulilasivaurioiden korjaamisen kanssa ei kannata aikailla, muistuttaa Autoliitto. Autoilija voi myös itse vaikuttaa tuulilasin käyttöikään.

Tuulilasin vauriot ja tahrat vaikeuttavat autoilijan havainnointia autosta ulos. Ongelmat korostuvat Autoliiton mukaan ajettaessa pimeällä tai vasta-aurinkoon. Tuulilasin naarmut taittavat vastaantulijan valoja erikoisesti ja aiheuttavat ikäviä heijastumia.

Autoilija voi omalla toiminnallaan vaikuttaa merkittävästi tuulilasin kuntoon ja käyttöikään. Autoliiton mukaan on tärkeää pitää lasi lumettomana ja puhtaana, myös sisäpuolelta. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ei suosittele lasien skrapaamista. Jää ja lumet on kuitenkin aina poistettava lasilta ennen ajoon lähtöä.

– Skrapaamista suositeltavampia vaihtoehtoja ovat auton säilyttäminen tallissa, hallissa tai katoksessa, polttoainetoimisen lisälämmittimen tai sisätilanlämmittimen käyttäminen. Näiden lisäksi myös erilaiset tuulilasipeitteet estävät ainakin tuulilasia jäätymästä, Vesalainen neuvoo.

Jos skrapaamista ei voi välttää, Vesalainen kehottaa huolehtimaan tuulilasin puhtaudesta.

– Kuran hierominen skravalla naarmuttaa lasia varmasti. Nykyaikaiset tuulilasit eivät ole enää yhtä karkaistuja kuin aiemmin, joten ne naarmuuntuvat melko helposti. Muoviskrapa on metallista parempi siinä mielessä, että metalliskrapa vaurioittaa helposti mahdollisia kumitiivisteitä lasin reunoilla, Vesalainen sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sammuta pyyhkijät ja tarkista lasinpesuneste

Myös tuulilasinpyyhkijät voivat naarmuttaa tuulilasia, jos ne pääsevät liikkumaan kuivalla lasipinnalla. Vesalainen muistuttaa tarkistamaan tuulilasinpesunesteen määrän ja pakkaskestävyyden säännöllisesti. Tuulilasinpyyhkijät tulisi myös muistaa sammuttaa ennen autoa, etteivät ne uudelleenkäynnistyksen yhteydessä hinkkaa turhaan kuivaa tuulilasia.

– Jos pyyhkimet jättävät raitoja tai kalvoa, ne tulisi uusia. Mikäli sulkaa ei uusita ajoissa, se saattaa repeytyä, jolloin sulan rungon metalliosa aiheuttaa herkästi pahoja vaurioita tuulilasiin. Myös uudehko sulka saattaa revetä, jos se irrotetaan esimerkiksi pakkasella huolimattomasti tuulilasista, Vesalainen varoittaa.

Korjaa vauriot heti ja hanki vakuutus

Jos tuulilasiin tulee kiveniskemä, iskemäkohta tulee suojata välittömästi tuulilasilaastarilla tai teipillä, jotta vauriokohtaan ei pääse kosteutta tai epäpuhtauksia. Vesalainen muistuttaa, ettei korjaamisen kanssa kannata aikailla.

– Jos lasissa ei vielä ole uusimista edellyttäviä naarmuja ja siihen tulee kiveniskemä, saattaa korjauksen pitkittäminen johtaa lasin pahempaan hajoamiseen. Tämä puolestaan aiheuttaa lasin vaihtotarpeen. Tuulilasin vaihto on aina huomattavasti kiveniskemän korjausta kalliimpi vaihtoehto. Tuulilasivaurio kuljettajan näkökentässä tai reunasta reunaan halkeama liimalasissa aiheuttavat myös korjauskehotuksen katsastuksessa, Vesalainen sanoo.

Vesalaisen mukaan kahden euron kolikon kokoisen kiveniskemän voi vielä pääsääntöisesti korjata, sitä isommissa vaurioissa tuulilasi täytyy pääsääntöisesti vaihtaa. Molemmissa tilanteissa tuulilasivakuutus auttaa kustannuksissa.

– Suosittelen ehdottomasti hankkimaan lasivakuutuksen nykyaikaiseen autoon. Tuulilasin vaihto uudehkoon autoon on usein varsin kallis lasissa kiinni olevien lämmitysvastusten, tunnistimien tai kameroiden vuoksi. Niistä osa nostaa lasin hintaa ja osa puolestaan monimutkaistaa asennusprosessia, Vesalainen sanoo.

Autoliiton jäsenen tuulilasiedut löydät täältä.

Tarkista tuulilasin kunto ilmaiseksi

Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä. Valitut asemat ovat Helsingissä Prisma Kaari Kannelmäki, Hämeenlinnassa Tiiriö, Turussa Koulukatu, Oulussa Tupos Liminka, Lappeenrannassa Viipurinportti ja Seinäjoella ABC Seinäjoki.

Kuntotarkistuksia tehdään kiirastorstaina klo 13–18 (Helsingissä jo klo 10 alkaen), pitkäperjantaina klo 9–14 ja pääsiäismaanantaina klo 12–17.

Palvelu on osa Kirkkaasti Turvallisin – liikenneturvallisuuskampanjaa, jonka järjestävät yhteistyössä Autoliitto, Liikenneturva, Saint-Gobain, Trafi, Autoalan Tiedotuskeskus ja Onnettomuustietoinstituutti.

Lähde: Autoliitto Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat