26.1.2021

Auton turvatekniikka ei riitä – jos keli on kehno tai kuskin ajovirhe merkittävä

kolari

Uusien autojen älykkäinkään turvatekniikka ei pelasta pulasta tai ehkäise onnettomuutta, jos ajokeli on tarpeeksi kehno tai kuljettaja tekee merkittävän ajovirheen.

Suomen tieliikenteessä kuolee vuosittain noin kaksi sataa ihmistä. Millaiset vakavat liikenneonnettomuudet ovat turvatekniikan kannalta vaikeimmin estettävissä?

Tutkimuksen mukaan uusimmallakin turvatekniikalla vaikeimmin estettäviä ovat tahallaan aiheutetut, kuljettajan virheellisten toimintojen aiheuttamat ja haastavien sää- ja keliolosuhteiden aikana sattuneet onnettomuudet, tekniikan tohtori Tapio Koisaari kiteyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tekniikalla ei kaikkea ehkäistä

Liikennevakuutuskeskuksen teknologiapäällikkönä työskentelevä Koisaari on perehtynyt syvällisesti autojen turvalaitteita koskevaan tutkimukseen ja analysoinut Suomessa tutkittuja kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Autojen turvalaitteita koskevissa tutkimuksissa on perinteisesti tarkasteltu, miten paljon onnettomuuksia tutkimuksen kohteena oleva tekniikka voisi vähentää tai paljonko onnettomuuksia se on jo vähentänyt. Koisaaren tutkimuksessa sen sijaan katsotaan, paljonko onnettomuuksia jää kaikesta tekniikasta huolimatta jäljelle.

Tilastollisesti tällaisia onnettomuuksia aiheutettaisiin Suomessa henkilöautolla noin 0,76–0,80 kappaletta miljardia ajokilometriä kohden.

– Automatisoituvassa liikenteessä on syytä pitää mielessä, että pieni osa onnettomuuksista aiheutetaan tahallaan. Tulokset kertovat myös siitä, että nykyisten turvajärjestelmien perusominaisuus, kuljettajan mahdollisuus ohittaa turvajärjestelmät, on paitsi juridinen pakko myös eittämätön haitta.

Kuski voi väärinkäyttää tekniikkaa

Koisaari muistuttaa, että riski lymyää ratin ja penkin välissä: jos auton mielestä pitäisi jarruttaa ja kuljettaja silti kiihdyttää, auto kiihtyy – olipa turvatekniikka kuinka modernia tahansa.

– Tutkituissa kuolemana johtaneissa onnettomuuksissa haitta näkyi siten, että kuljettajien virheelliset mutta aktiiviset hallintaliikkeet olisivat estäneet tarvittavien turvajärjestelmien toiminnan, Koisaari taustoittaa.

Ajonvakautus pelastaa

Autojen turvatekniikan avulla, oikein käytettynä, turvallisuuden kohentamiseen on kuitenkin hyvät mahdollisuudet.

– Ajamisen täysautomaation yhteydessä ihmiskuljettajaan on toisinaan viitattu hieman vähättelevään sävyyn, erehtyvänä ja virhealttiina operaattorina. Nykytekniikan avustama ihmiskuljettaja pystyy kuitenkin jo nyt ajamaan varsin turvallisesti.

Koisaari muistuttaa, että esimerkiksi ajonvakautuksen käyttöönoton on tutkimuksissa arvioitu vähentäneen kuolemaan johtaneita onnettomuuksia noin 40 prosentilla.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Koisaari–Utriainen–Kari–Tervo: The most difficult at-fault fatal crashes to avoid with current active safety technology 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat