28.1.2024

Caravan 2024: Mökkivaunu on nyt vaunumökki

Mökkivaunua kutsutaan jatkossa vaunumökiksi ja saunavaunua vaunusaunaksi. Uudet nimitykset kuvaavat tehdasvalmisteisia vaunuja aiempaa paremmin.

Suomalainen Lapelland on vaunumökkien ja vaunusaunojen rakentamiseen erikoistunut yritys. Vaunumökkejä myydään esimerkiksi mökkitonteille, jolloin se kiinteän kesämökin lisänä tarjoaa omat erilliset majoitustilat esimerkiksi kahdelle sukupolvelle. Toinen iso asiakasryhmä ovat majoitusyrittäjät, joille vaunumökki mahdollistaa majoitustilan siirtämisen ja siten käyttöasteen maksimoinnin sesongin mukaan, esimerkiksi talveksi hiihtokeskuksen yhteyteen ja kesäksi vesistön lähelle. Erilaisilla yrityksillä vaunumökki saattaa palvella työntekijöiden työmaalta toiselle liikuteltavana majoitustilana. Aikaisemmin puhuttiin yleisesti mökkivaunuista tai saunavaunuista, mutta nyt nimet käännetty muotoihin vaunumökki ja vaunusauna, jotka kuvaavat paremmin niitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Katsastusvapaa ja edullinen liikennevakuutus

Lapellandin vaunujen vakioleveys on 2590 millimetriä ja pituus vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä S, M, L vai XL-koon vaunu. Painoa on maksimissaan 3500 kilogrammaa, eli millä tahansa autolla vetomassa ei riitä sen siirtelyyn. Se luokitellaan 02-luokan hinattavaksi ajoneuvoksi, jonka suurin nopeus hinattaessa on 80 kilometriä tunnissa. Vaikka se on jarrullinen ajoneuvo, on se vapautettu katsastuksista, ja pakollinen liikennevakuutuksen hintakin menee jarruttoman perävaunun mukaan.

Suurimmillaan sisäpituus on noin 7,2 metriä, jolloin asuinpinta-alaksi tulee noin 17 neliömetriä. Tupakeittiömäinen oleskelutila on keskiosassa, jolloin päihin voi tarpeen mukaan sijoittaa makuuhuonee(n/t), kylpyhuoneen tai saunan. Sähköt ja vedet voidaan hoitaa matkailuajoneuvotyylisesti tai jos sijoituspaikka on kiinteä, niin liittää kunnallistekniikkaan. Lisäsähköä saadaan tarvittaessa aurinkopaneeleilla, joille on runsaasti tilaa pulpettikatolla. Suureen osaan vaunuista asennetaan jo tehtaalla kevyttulisija lisälämmönlähteeksi. Keittiö on joko mini- tai mökkikeittiö, ja kylpyhuoneen koko ja varustetaso ovat lähempänä mökkimäisiä ratkaisuja ja väljyyttä kuin matkailuajoneuvojen tyyliä. Kaikki Lapellandin vaunut rakennetaan talvilämpimiksi ja ne valmistetaan käyttövalmiiksi asti tehtaalla.

Kysyntä kasvaa - jo yli 1000 toimitettua vaunua

Lapelland on valmistanut vaunumökkejä ja -saunoja 8-9 vuoden ajan ja toimittanut asiakkaille yhteensä noin 1100 vaunua. Valmistajan mukaan vuotuinen kysynnän kasvu on 25 prosentin luokkaa, kun tuotteen tunnettavuus ja mahdollisuudet tulevat paremmin tutuksi kohderyhmälle. Tehdasvalmistuksen ansiosta kiinteä hinta sovitaan asiakkaan kanssa jo tilausvaiheessa, ja hinta määräytyy varustetason ja valitun sisustuksen mukaan. Esimerkiksi suurimman XL vaunumökin hinta alkaa 36 185 eurosta mutta voi varustuksen ja sisustusmateriaalien valinnoilla kohota jopa 74 193 euroon. S-koon vaunumökissä hintahaarukka on 18 667 - 40 683 euroa. Vaunumökki ei kilpaile suoraan matkailuajoneuvojen kanssa, vaan sopii lähinnä kohteisiin, joissa sen siirtelyn tarve on vähäistä.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat