6.10.2020

Edullisin bussilippu, mutta mitä kautta?

linja-auto

Matkahuollon uusi sovellus tuo joukkoliikenteen matkaketjut kansalaisten ulottuville – tarjolla on kaukoliikenteen lisäksi myös HSL:n lippuja. Reittioppaita on monenlaisia ja bussilippujen hinnat joustavat ajankohdan mukaan.

Matkahuollon uudessa kännykkäsovelluksessa on nyt Matkahuollon kaukoliikenteen lisäksi Helsingin seudun joukkoliikenne (HSL) sekä Hämeenlinnan ja Savonlinnan paikallisliikenne. Matkahuollon mukaan palvelua on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi matkaketjuratkaisuksi ja yhdistää kaikki Suomen joukkoliikenteen eri toimijat samaan sovellukseen.

Tämä on hyvä tavoite, sillä kaukoliikenteessä joukkoliikenteen reittien ja matkalippujen hintojen selvittäminen on vaatinut asiakkaalta runsaasti ponnistelua eri nettisivujen kanssa. Kaukoliikenteen bussien reittien selvittäminen vaikeutui merkittävästi 1.7.2018 alkaen, kun kaukoliikenteen bussilinjat poistuivat Traficomin Matka.fi -reittioppaasta tuolloin voimaan astuneen liikennepalvelulain vuoksi.

Pikakokeessa Matkahuollon reittiopas toimi kaukoliikenteen lisäksi paikallisliikenteessä (ovelta ovelle) myös Lahdessa Matkahuollon tiedotteessa mainitsemien Helsingin seudun, Hämeenlinnan ja Savonlinnan lisäksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Dynaaminen hinnoittelu, suuret erot

Pikakokeessa Turku–Helsinki-reittiä tarkastellessa (lähtöpäivä perjantai 18.9.2020) havaitsin, että Matkahuollon sivustoilla on hyvää se, että sekä uudesta sovelluksesta että verkkosivuilta löytyvät kaikkien kaukoliikenteen bussiliikennöitsijöiden likipitäen kaikki aikataulut ja hinnat. Huonoa on puolestaan se, että Matkahuollon sovelluksen ja verkkosivujen antamat hinnat saattavat poiketa etenkin Onnibus.com -halpabussifirman osalta. Useimmiten hinnanero on hyvin pieni. Onnibus.com -sivuston hinta Onnibus-linjoille on useimmiten 0,1–1,1 euron halvempi kuin Matkahuollon nettisivustolta tai sovelluksesta ostettuna, mutta aamun ruuhkavuorossa kello 7.30 hinnaneroa oli jopa 4,1 euroa Onnibus.com -sivuston eduksi.

Toisaalta taas uuden Turku–Helsinki-linjaa ajavan Nanobus-yhtiön hinnat verkossa ovat Matkahuollon sivustolta ostettuna kellonajasta riippuen 1–2 euroa halvemmat kuin Onnibus.com -sivustoilta ostetut.

Hintojen suuri vaihtelu vaikeuttaa vertailua, koska eri verkkosivustoilla saattaa olla eri hintoja samallekin linjalle. Matkan ajankohdasta riippuva dynaaminen hinnoittelu merkitsee suuria hinnaneroja eri kellonaikoina, erityisesti sellaisilla reiteillä, joilla halpabussifirma Onnibus.com liikennöi.

Aikataulut ja hinnat selviävät

Matkahuollon uusi sovellus näyttää myös Onnibus.com - ja Nanobus.fi -yhtiöiden aikataulut ja hinnat, mutta tietoja liikennöitsijästä ei matkapuhelinsovelluksessa ole.

Sen sijaan Matkahuollon verkkosivustolta liikennöitsijätiedot löytyvät ja muutakin tärkeätä lisätietoa, esimerkiksi onko linja-autossa WC ja onko lemmikkien kuljetus sallittu.

Kaukoliikenteen bussit poistuivat www.matka.fi -reittioppaasta

Pikavuorot.fi avuksi hintavertailuihin

Pikakokeessa vertasin Matkahuollon uutta matkapuhelinsovellusta Matkahuollon verkkosivuihin sekä Onnibus.com -verkkosivuihin ja matkapuhelinsovellukseen sekä www.pikavuorot.fi -verkkosivuihin. Kaukoliikenteen joukkoliikenteen hinta- ja reittivertailuja tehdessä www.pikavuorot.fi -sivusto on harkinnan arvoinen. Sivusto näyttää kaukoliikenteen junien ja linja-autojen aikataulut, -reitit ja hinnat havainnollisesti.

Hintavertailu esimerkiksi junan ja linja-auton välillä on selkeä. Bussilinjojen hintoja voi verrata ja sitten päättää, ostaako matkalipun Matkahuollon vai Onnibus.com -sivustolta tai sovelluksesta. Kultakin ehdotetulta linjalta pikavuorot.fi -sivustolla on suora linkki matkalipun ostoon liikennöitsijän sivuille.

Ovelta ovelle -palveluja ei pikavuorot.fi -sivuilla ole. On tiedettävä linja-autoasemien tai välipysäkkien sijainti. Luvattuja lentoyhteyksiä en saanut näkyviin, ehkäpä syynä on koronaviruksen vuoksi supistettu lentoliikenne?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ovelta ovelle -ketjut hakusessa

Kaukoliikenteen ja paikallisliikenteen yhdistämisessä eli ovelta ovelle -toiminnoissa on toivomisen varaa. Liikennöitsijöiden reittioppaiden ovelta ovelle -toiminnot ovat merkittävästi suppeammat kuin Traficomin www.matka.fi -sivustolla, jota on supistettu kaukovälien linja-autoliikenteen osalta.

Matka.fi -sivuston vahvuus on ollut nimenomaan ovelta ovelle -matkaketju, mikä on näyttänyt useilla paikkakunnilla havainnollisesti lähtöpaikan, vaihtopaikan ja määränpään kävelyosuudet, sananmukaisesti ovelta ovelle. Matka.fi näyttää edelleen ovelta ovelle seuraavilla alueilla: Helsingin seutu (HSL), Tampere, Turku, Joensuu, Jyväskylä, Kotkan seutu (Kotka–Hamina–Pyhtää), Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Hämeenlinna, Mikkeli, Oulu, Seinäjoki ja Vaasa, Iisalmi, Järvenpää, Lohja, Loviisa, Pieksämäki, Pori, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Rovaniemi, Tuusula ja Vihti.

henkilöliikenteen kilpailu avautuu

Matka.fi kattaa VR:n junaliikenteen (lähi- ja kaukoliikenne), kotimaan lentoliikenteen sekä seuraavien kaupunkien ja kuntien liikenteen: Helsingin seutu (HSL), Tampere, Turku, Joensuu, Jyväskylä, Kotkan seutu (Kotka-Hamina-Pyhtää), Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Hämeenlinna, Mikkeli, Oulu, Seinäjoki ja Vaasa, Iisalmi, Järvenpää, Lohja, Loviisa, Pieksämäki, Pori, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Rovaniemi, Tuusula ja Vihti.

Lisäksi palvelussa on saatavilla ELY-keskusten kilpailuttama joukkoliikenne kaupunkiseutujen kehysalueilla ja maaseudulla. Kaupunkiseuduilla joukkoliikenteen reittioppaat löytyvät myös kaupunkiseutujen omista reittiopaspalveluista.

Kattavaa Matka.fi -palvelua jäi ikävä

Olen käyttänyt Helsingin seudun reittiopasta aktiivisesti jo 18 vuotta ja sen myötä tottunut nimenomaan ovelta ovelle -palveluun, mikä on ihan parasta. Traficomin Matka.fi -palvelu oli ylivertainen sen puolitoista vuotta, minkä ajan se oli kattava kaukoliikenteen bussivuorojen näkökulmasta.

Matka.fi yhdisti kaukoliikenteen ja paikallisliikenteen, mukana junat, bussit ja kotimaan lennot. Siitä oli helppo katsoa sopiva liikenneväline vaihtoehdoksi autolle. Palvelun avulla saattoi kätevästi vertailla pidemmillä matkoilla, meneekö bussilla, junalla vai lentäen vaiko niiden yhdistelmällä.

Liikennepalvelulain vuoksi yksityisillä kaukoliikenteen bussiliikennöitsijöillä ei ole ollut enää 1.7.2018 jälkeen velvollisuutta antaa tietoja Traficomille. Taustalla on se, ettei Traficomilla ole enää lakisääteistä tehtävää reitti -ja aikataulutietokannan ylläpitämiseen.

Monet joukkoliikenteen käyttäjät ovat arvostaneet sitä, että eri liikennevälineiden luotettavat aikataulutiedot ja reittiopaspalvelut ovelta ovelle on saanut yhdestä osoitteesta. Nyt valtakunnallisia aikatauluja ja reittioppaita pitää etsiä useammasta nettiosoitteesta.

Onneksi niistä parhailla voi verrata myös bussilippujen ja junalippujen hintoja.

Timo Turkula

Sähköisiä reittiopas- ja yhdistämispalveluita

  • www.matkahuolto.fi
  • www.pikavuorot.fi
  • www.waltti.fi
  • www.perille.fi
  • www.matkakeisari.fi
  • www.vr.fi/cs/vr/fi/etusivu
  • www.kyyti.com
  • www.whimapp.com/fi/
  • App Store: iPhoneille soveltuva Transporter Reittiopas
  • Joukkoliikenteen reittioppaana myös www.google.fi/maps

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat