21.11.2014

Esitys: Lisää etanoliautoja

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon esitys helpottaisi muutoskatsastusta.

Bensiinikäyttöisten autojen muuttaminen etanolikäyttöisiksi helpottuu, jos liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon (kok) esitys ottaa tulta. Autojen muutoskatsastuksesta on tulossa nykyistä yksinkertaisempi ja edullisempi.

Risikon mukaan tämä on nopeasti vaikuttava keino lisätä korkeaseosetanolia (E85) käyttävien niin sanottujen flexifuel-autojen määrää liikenteessä. Suomen teillä on tätä nykyä noin 2 500 E85-yhteensopivaa autoa.

Taustalla on se, että etanoliautojen määrän lisääntyminen edistäisi myös EU:n jäsenmailleen asettamaa velvoitetta yhä suuremmista biopolttoaineiden jakelumääristä. Jätteistä ja tähteistä valmistettavassa korkeaseosetanolissa on 85 prosenttia etanolia ja 15 prosenttia bensiiniä. E85-polttoaine on litrahinnaltaan noin 30 prosenttia halvempaa kuin bensiini.

Kevennettyä katsastusmenettelyä sovellettaisiin autoihin, jotka täyttävät euro3- tai sitä vanhemmat päästövaatimukset. Tällaiset autot on otettu käyttöön pääosin ennen vuotta 2007. Tällaisia autoja on Suomessa noin 400 000.

Nykysääntöjen mukaan etanolikäyttöiseksi muutetulle autolle on tehtävä uuden auton päästötestiä vastaava testi, jonka hinta on useita tuhansia euroja. Kevennetyssä menettelyssä riittäväksi hyväksytään valmistajan asennuksen yhteydessä antama selvitys siitä, että muunnoslaitteisto on yhteensopiva ja testattu toimivaksi ao. automallissa.

Tavoitteena on, että etanolimuunnosten kevennettyjä menettelyitä voitaisiin soveltaa jo kevään 2015 aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat