6.4.2017

Google Maps joukkoliikenteen reittioppaana

Google maps

Helsingin seudulla sähäkkä, kaukoliikenteessä kehno.

Google Maps tai mobiililaitteiden Google Maps -sovellus toimivat yleensä mainiosti haettaessa reittiä autoiluun, pyöräilyyn tai kävelyyn. Esimerkiksi Salon Kiskosta Turun Korppolaismäkeen Google Maps löysi paremman autoreittiehdotuksen kuin yksikään kymmenen eri auton navigointilaitteesta!

Joukkoliikenteen reittioppaana Google Maps -palvelu on kaksijakoinen. Se toimii Helsingin seudulla hyvin, mutta monilla muilla paikkakunnilla ja etenkin kaukoliikenteessä Google Maps -palvelun käytössä Suomessa on edelleen merkittäviä rajoituksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuodesta 2013

Google Maps -palveluun liittyvä joukkoliikenteen reittihaku käynnistyi Suomessa ensiksi Oulussa ja Helsingin seudun HSL-alueella vuonna 2013.

google maps

Palvelu näyttää käyttäjille reittiohjeet haluttuihin paikkoihin joukkoliikennettä käyttäen. Aiemmin Google Maps -reittiohjeet on näytetty autolla, polkupyörällä tai jalan liikkuville.

Reittiohjeiden lisäksi opas näyttää lähimmän joukkoliikenteen pysäkin, reitin ja liikennöintiajat. Palvelu auttaa reittitietojen haussa myös mobiililaitteilla.

Googlen karttapalvelu näyttää samat tiedot kuin HSL:n oma Reittiopas-palvelukin eli varsinaisten reittitietojen lisäksi palvelu opastaa pysäkille ja kertoo tarkat ajat matkan kulumisesta vaihtoineen. Google Maps toimii ovelta ovelle -periaatteella näyttäen myös kävelyosuudet.

Parantaa joukkoliikenteen käytettävyyttä

Palvelua voi käyttää sekä selaimella osoitteessa maps.google.fi että mobiililaitteiden Google Maps -sovelluksella. HSL avasi joukkoliikenteen tietovarantojensa rajapinnat kehittäjien käyttöön jo vuonna 2009, mikä on poikinut useampia suosittuja reittiopas-palveluita eri alustoille.

google maps– Pääkaupunkiseudulla käytetään runsaasti joukkoliikennettä ja toivomme että Googlen reittiopas helpottaa osaltaan julkisen liikenteen käyttöä. Palvelulla haluamme tukea ympäristöystävällisempää liikkumista ympäri maailman, Googlen maajohtaja Anni Ronkainen toteaa.

Google Maps on yksi uusi tapa saada HSL:n reittitietoja ja uskomme että se osaltaan parantaa Helsingin seudun joukkoliikenteen käytettävyyttä. Google Maps palvelee etenkin turisteja, koska sitä voi käyttää useilla kielillä ja käyttöliittymä on tuttu, HSL:n projektipäällikkö Jari Honkonen kertoo.

Helppo käyttöliittymä

Helppo käyttöliittymä onk Google Maps -palvelun suuri etu. Reittihaun voi tehdä syöttämällä pelkästään määränpään, kun käyttäjän lähtöpaikan sijainti on tiedossa automaattisesti paikannuksen ansiosta.

Tämä nopeuttaa käyttöä ratkaisevasti. Modernin älypuhelimen (esimerkiksi One Plus 3) ääniohjaustoiminto vapauttaa myös määränpään osoitteen kirjoittamisesta, mikä lisää käyttömukavuutta entisestään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähäkkää toimintaa, selkeät kartat

Google Maps antaa älypuhelimeen heti kolme tai neljä vaihtoehtoa ja reitin yleiskartan. Tietokoneella saa lisäksi kuvan määränpäästä.

google mapsKutakin vaihtoehtoa klikkaamalla saat tarkat reittitiedot ja selkeät kartat kunkin reittiehdotuksen lähtöpaikasta, vaihtopaikasta (jos on) ja määränpäästä. Modernilla älypuhelimella Google Maps -palvelun toiminta on sähäkkää ja kartat selkeitä.

Jos reitillä on useita vaihtoja, reittiehdotus ei aina näytä puhelimessa bussien numeroita kuten HSL-Reittiopas ja Matka.fi. Numerot saa näkymään, kun avaa kunkin reittiehdotuksen tarkemmat tiedot.

Ennen HSL-Reittioppaan ja Matka.fi-palvelun uudistumista helmikuun puolivälissä Google Maps oli Helsingin seudulla ylivoimaisen helppo käyttää verrattuna muihin reittioppaisiin.

Helmikuisen uudistuksen myötä HSL-Reittiopas ja Matka.fi ajoivat Google Maps -palvelun etumatkan kiinni ja menivät ohikin.

Rajoitettu alue

Paikallisliikenteen joukkoliikenneoppaana Google Maps-palvelun suurin ongelma on, että sen kattama alue Suomessa on rajoitettu:  HSL-alue (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo), mukana myös HSL-lähijunaliikenne.  Lisäksi palvelu toimii bussiliikenteen osalta seuraavilla alueilla: Tampere, Oulu, Kuopio, Hämeenlinna, Pori, Ulvila, Riihimäki ja Salo.

Kokeilussa havaitsin, että Google Maps näyttää rajoitetusti paikallisista liikennöitsijöistä riippuen joitakin paikallisreittejä esimerkiksi Lahdessa, Mikkelissä, Hämeenlinnassa, Vaasassa ja Seinäjoella. Ehkäpä myös jossain muualla? Google Maps -sivuilta löytyvä paikkakuntaluettelo on sekava litania liikennöitsijöiden nimiä, mistä on hankala saada selvää.

google mapsEsimerkiksi niinkin isossa kaupungissa kuin Turussa Google Maps ei näytä paikallisliikennettä lainkaan. Kun hain joukkoliikenteen reittiä Turun Korppolaismäestä Turun Piiskakujalle tai Vantaan Rälssitielle, palvelu ei näyttänyt mitään tai ruutuun tuli teksti: ”Hakusi on ilmeisesti julkisen liikenteen nykyisen peittoalueen ulkopuolella.”

Kaukoliikenne akilleen kantapää

Kaukoliikenteen joukkoliikenneoppaana Google Maps on Suomessa suorastaan surkea uudistuneeseen Matka.fi-palveluun verrattuna. Google Maps -palvelusta puuttuvat kaukoliikenteen VR:n junat, osa kaukoliikenteen busseista, muun muassa Onnibus sekä lennot. Google Maps -verkkosivuilla on pitkä litania linja-autoliikennöitsijöistä, jotka ovat mukana palvelussa, mutta siitä huolimatta palvelu on kaukoliikenteessä vajavainen.

Matka.fi-haulla joukkoliikenteen matka-aika esimerkiksi Helsingistä Seinäjoelle tai Ouluun on useita tunteja lyhyempi kuin Google Maps -palvelussa, koska Matka.fi näyttää kaikki joukkoliikenteen kulkuvälineet mukaan lukien kaukojunat ja lennot, kun Google Maps näyttää vain osan bussiliikenteestä.

Google Maps on paitsi navigaattori ja reittiopas myös erittäin tarkka päiväkirja siitä, missä käyttäjä on älypuhelimensa kanssa käynyt. Google tallentaa sijaintihistorian ja vetää viivat matkakohteiden välille yksittäisten matkojen hahmottamiseksi.

Sijaintihistorian keräyksen saa pois päältä, mutta se vaatii taito-osaamista.

www.google.fi/maps

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto

Lue tästä juttu: Reittiopas – entistä näppärämpi mobiilina

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat