11.5.2016

Häiriö tiellä? Kerro siitä muillekin

Ajatko kehäteitä tai Helsinki–Turku-moottoritietä? Osallistu kokeiluun, missä voit itse viestittää ja myös saada tietoa tiellä eteen tulevista häiriöistä.

Suomessa juuri käynnistyneeseen keskustelevien ajoneuvojen Coop-kokeiluun haetaan yli tuhatta autoilijaa välittämään ja vastaanottamaan matkapuhelinsovelluksella tietoa mahdollisista liikenneturvallisuutta heikentävistä tekijöistä. Tällaisia ovat muun muassa este tiellä, heikentynyt näkyvyys tai liikenneonnettomuus.

Kokeilualueena ovat valtatie 1 (E18) Helsinki–Turku sekä Kehä I ja Kehä III. Kokeilu alkoi 11.5.2016, ja se kestää vuoden.

Coop-projektin toteuttavat yhteistyössä HERE, Liikennevirasto ja Trafi. Kokeilu on osa yhteispohjoismaista EU-tuettua NordicWay-hanketta, jossa ovat mukana Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan tieviranomaiset sekä useita yrityksiä, kuten Ericsson, HERE, Volvo ja Infotripla Oy.

Kokeilu on valmistautumista tieliikenteen automaattisiin ajoneuvoihin ja näiden väliseen keskusteluun osana Suomen Liikennelabra-yhteistyötä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Osallistuminen mobiilisovelluksella

Kokeiluun voi osallistua rekisteröitymällä ja lataamalla erillisen sovelluksen omaan SIM-kortilliseen Android-laitteeseensa, joka voi olla älypuhelin tai tablettitietokone. Sovelluksen avulla käyttäjä voi ilmoittaa havaitsemistaan liikenteen häiriöistä ja vaaranpaikoista sekä vastaanottaa muiden liikkujien havaitsemia häiriöitä.

Häiriötiedon lisäksi käyttäjät näkevät liikenteen sujuvuustiedon tiellä. Sovelluksen käyttöliittymä täyttää EU:n suositukset ajoneuvossa käytettäviltä viestintälaitteilta vaadituista ominaisuuksista. Palvelu on käytettävissä laitteilla, joissa on Android-käyttöjärjestelmän versio 4.4 tai uudempi.

Olosuhdetietoja vastaanottaa käyttäjien lisäksi myös Liikenneviraston tieliikennekeskus. Kokeilun aikana myös tieliikennekeskuksen lähettämät häiriöviestit välittyvät sovellukseen, ja viestit välitetään juuri sille tien kohdalle mitä autoilija kulloinkin ajaa. Nämä häiriöviestit kattavat tietyöt, liukkaan tien sekä poikkeukselliset keliolosuhteet.

Palvelua kehitetään interaktiivisesti

Käyttäjät hyötyvät tieliikenteen mahdollisten vaaratekijöiden entistä tarkemmasta tiedosta. Viranomaiset puolestaan saavat tietoa turvallisuuden kannalta kriittisen tiedon välityskanavasta sekä vaikutuksista tieliikenteeseen.

Kokeilun loputtua arvioidaan järjestelmän käyttöönottovalmius, vaikutukset muun muassa liikenneturvallisuuteen sekä kaupallinen potentiaali. Tulokset tulevat julki syyskuussa 2017.

Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy tekee kokeilusta arviointitutkimusta, joka sisältää myös käyttäjäkyselyjä. Testikäyttäjien tietoja ei luovuteta sellaisille kolmansille osapuolille, jotka eivät ole mukana tuottamassa kokeilua. Yksittäisiä testikäyttäjiä ei voida tunnistaa lopullisista raportoitavista tuloksista.

Ilmoittaudu mukaan kokeilun käyttäjäksi sähköpostilla: coop-pilotti@infotripla.fi

Lisätietoja: https://infotripla.fi/coop/

Lähde: Liikennevirasto Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat