16.5.2020

Helpotusta autoharrastajille: löyhemmät katsastusvälit astuivat voimaan

katsastukseen ja ajokorttien uusimiseen joustoa

Vanhoilla ajoneuvoilla liikkuville katsastuslainsäädäntö on jatkossa myötäävämpi: kaikki vuonna 1979 tai aiemmin rekisteröidyt yksityiskäyttöiset moottoriajoneuvot saavat kahden, ja museoajoneuvot neljän vuoden leiman.

Vanhoja autoja harrastaville, ja niitä käyttöautona pitäville autoilu helpottui 14.5.2020 alkaen. Yksityiskäytössä olevien yli 40-vuotta vanhojen autojen ja nelipyörien katsastusaikaväli on jatkossa kaksi vuotta ja museoajoneuvoille otettiin käyttöön neljän vuoden rullaava katsastusväli.

Luvanvaraisessa henkilö- tai tavaraliikenteessä oleville museoajoneuvoille rullaava katsastusväli on yksi vuosi.

Yli 40-vuotta vanhalle ajoneuvolle myönnetään pidempi katsastusväli jos se on katsastettu 14.5.2020 tai sen jälkeen ja ajoneuvon käyttöönottovuosi on 1979 tai aiempi. Aiemmin, esimerkiksi 13.5.2020 katsastetut ajoneuvot saavat vain vanhan lainsäädännön mukaisen yhden vuoden ajoajan.

O2-luokan perävaunuja lukuun ottamatta kaikki luvanvaraisessa henkilö- tai tavaraliikenteessä olevat museoajoneuvot on katsastettava kerran vuodessa, kun aiemmin esim. museotaksit tuli katsastaa kesäkuun loppuun mennessä kahden tai neljän vuoden välein.

O2-luokan perävaunut katsastetaan yhä kahden vuoden välein, mutta niiden myöhässä suoritettua katsastusta ei merkitä jatkossa vastaamaan edellisen vuoden katsastusta.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat