Matkailu Uutinen 29.1.2020

Yle: Vantaa pelastaa ilmailumuseon – Helsinkiä ei ilmailu kiinnosta

Suomen Ilmailumuseota on ajateltu sijoitettavaksi niin Helsinki–Vantaan, kuin Malmin lentokentän yhteyteen. Näiden suunnitelmien kariuduttua Vantaa on kuitenkin valikoitunut museon yhteistyökumppaniksi tulevaisuudessakin.

Usean vuoden ajan uusia tiloja etsinyt Suomen ilmailumuseo pysynee Vantaalla, uutisoi Yle. Museon nykyiset tilat saavat väistyä kasvavan Aviapoliksen asuinalueen tieltä, mutta Vantaan kaupunki haluaa säilyttää museon itsellään.

Ilmailumuseon sijainti on ollut yksi Aviapoliksen parhaista, ja monen rakentajan uskotaan olevan kiinnostunut tontista. Museota on ehditty suunnittelemaan myös Helsinki-Vantaan lentokentän entiseen rahtiterminaaliin, mikä ei kuitenkaan toteutunut kun Ilmailumuseo ei saanut kahden miljoonan euron omarahoitusosuutta kasaan.

Vuosi sitten vaikutti siltä, että museo joutuu jättämään nykyiset tilansa jo vuonna 2022, mutta Finavia suostui jatkamaan vuokrasopimusta vuoden 2028 loppuun. Aiemmin museon tontista ei ole peritty vuokraa, mutta vuodesta 2022 lähtien tontin käytöstä täytyy maksaa.

Ilmailumuseo etsi viime keväänä uutta yhteistyökumppania, kiinnostuneita olivat muun muassa Pyhtään kunta, Kotkan kaupunki ja Utin ilmakilta. Helsingin kaupunkia museo ei kiinnostanut, vaikka Malmin lentokenttää pidettiin mahdollisena sijoituspaikkana. Voittajaksi kiinnostuneiden joukosta valikoitui Vantaa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi Ylelle ilmailumuseon uudeksi sijainniksi olevan kaksi vaihtoehtoehtoa, joista kerrotaan myöhemmin kevään aikana. Uuden sijainnin tulisi kuitenkin sijaita hyvien liikenneyhteyksien päässä.

Uudessa sijainnissaan museo saattaa avata ovensa museonjohtaja Pia Illikaisen mukaan jo kolmen vuoden päästä riippuen Vantaan kaupungin ja Ilmailumuseon sijaintivaihtoehdosta. Tavoitteena uusi museo on joka tapauksessa avata ennen vuotta 2028.

Nykyään Ilmailumuseossa vierailee vuosittain noin 40 000 kävijää, mutta Illikainen kertoo uudeksi tavoitteeksi 100 000 vuotuista kävijää.

Lähde: Yle Kuva: Suomen ilmailumuseo

Jaa artikkeli