19.8.2017

Helsingin metroasemista tulostettavissa 3D-kohokartta – länsimetrosta tulevaisuudessa?

Länsimetro vedonlyönti

HKL on teettänyt kaikista nykymetron asemista 3D-tulostimella tulostettavat opaskartat. Kohokartat on tarkoitettu etenkin näkövammaisten liikkumisen apuvälineeksi asemilla.

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on kehittänyt metroliikenteen saavutettavuutta teettämällä nykyisistä asemista 3D-kohokartat. Jo keväällä HKL teetti metroasemista julistemuotoiset 3D-kartat, jotka löytyvät niin metroasemilta kuin HKL:n verkkosivuiltakin.

– Kartat ovat yksi etappi kohti HKL:n tavoitteena olevaa kaikille helppokäyttöistä ja esteetöntä joukkoliikennettä, sanoo HKL:n toiminnanohjausyksikön johtaja Karoliina Rajakallio.

3D-tulostettavat kartat on suunniteltu tulostettavaksi pursotinlaitteella esimerkiksi kirjastossa tai tulostuspalvelussa.

Karttoja pääsee lataamaan HKL:n verkkosivulta osoitteesta www.hkl.fi >Metrolla >Metroasemat. Asemakohtaisilla sivuilla on sekä ladattava tiedosto omalla tai kirjaston laitteella tulostamiseen että linkki suoraan tulostepalveluun.

Tulostuspalvelusta 3D-tulosteen saa tilattua lasersintrattuna ja kotiin toimitettuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

3D-tulostus hyöytykäytössä

Nyt laaditut metroasemien 3D-mallinnukset testattiin näkövammaisten käyttäjien kanssa etukäteen. Mallit ovat oletuksena maksimissaan 20 cm leveitä ja syviä. Niiden korkeus vaihtelee eri tasojen ja rakennusten mukaan, mutta pääsääntöisesti se on muutamia senttejä.

3D-kartat ovat yksi esimerkki kehittyvän 3D-tulostamisen hyötykäytöstä. Koska tulosteet ovat suhteellisen edullisia ja niitä otetaan vain tarpeen mukaan, on karttoihin myös helppo tehdä parannuksia havaittujen kehitysehdotusten mukaisesti.

- Otamme mielellämme palautetta vastaan nyt valmistuneista kartoista. Arvioinnin jälkeen kartat on mahdollista tehdä myös länsimetron asemista, kertoo Rajakallio.

Palautetta, parannusehdotuksia ja kommentteja kartoista voi lähettää osoitteeseen info@versoteq.com

Lähde Helsingin kaupunki Kuva Moottorin arkisto

Luetuimmat