18.5.2020

Käytetyt erikoisuudet – Volvo Amazon kombi

Volvo Amazon Kombi - Tori.fi

Volvo Amazon kombi tarkoittaa upean takaveto-Volvon farmarikoria ja haluttu GT-versio lisää harvinaisuutta entisestään. Kesäkiesiksi kelpaisi kombi.

Volvo Amazon kombi on tapa, jolla ruotsalaiset kutsuvat tätä keskikokoista farmaria. Volvo Amazon kattaa nimenä kolme eri korimallia, jotka tuntevat Skandinavian ulkopuolella myyntiniminäkin toimineet koodit P120, P130 ja P220. Niitä vastaavat korit ovat neliovinen sedan, kaksiovinen sedan sekä tämänkertainen Käytetyt erikoisuudet -juttusarjan tähti viisiovinen farmarimalli.

Volvo Amazon Kombi takaa - Tori.fi
Volvo Amazon kombi on ruotsalaisten tapa lausua Amazonin farmarimalli. Vaastava mallikoodi on P220.

Juttusarjamme edellisestä ruotsalaisvieraasta on kulunut jo aivan liian kauan, sillä se oli hieno sininen puolustusministerille kuulunut Saab 96 lokakuussa 2018. Nyt on aika Amazonin, jonka seuraaja 140-sarja on jo nauttinut ruutuajastamme kaksiovisessa kuosissa – eli tarkemmin kyseessä oli oikeastaan Volvo 142. Tällä kertaa ei katsota Amazonista eteenpäin vaan enemmänkin taaksepäin.

Vuonna 1956 Amazonin esitellyt Volvo oli jo ansainnut luotettavan merkin maineen edeltäneillä PV444- ja PV544-malleilla. Vuosien 1947 ja 1966 välillä valmistettu pieni perheauto osoittautui menestykseksi. Siten Volvo Amazon astui jo monella tapaa suuriin saappaisiin, vaikka ei ollutkaan aivan suora korvaaja – mallithan olivat myynnissä myös yhtä aikaa.

Volvo Amazon Kombi keula - Tori.fi
Edistyksellinen Amazon oli myynnissä myös samaan aikaan kuin PV544 ja kyseiset mallit saivat ensimmäisenä maailmassa kolmipisteturvavyöt.

Volvo Amazon olikin monella tapaa edistyksellinen, ollen esimerkiksi ruotsalaismerkin ensimmäinen itsekantavalla korilla varustettu neliovinen automalli. Se sai, sisarensa PV544 tavoin, vuonna 1959 kolmipisteturvavyöt ensimmäisenä autona maailmassa. Amazon oli myyntimenestys Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa.

Volvo Amazon Kombi etuviisto - Tori.fi
Viikon Käytetty erikoisuus, vihreä Volvo Amazon kombi, on otettu käyttöön vuonna 1966.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Volvo Amazon kombi

Vantaan Volvo Amazon kombi on vuosimallia 1966 ja siten lähempänä tuotannon loppua kuin alkua, jos tarkastellaan koko Amazonin ajanjaksoa. Tietoihin ei ole merkitty mittarilukemaa, mutta katsastus on suoritettu syyskuussa 2019. Yli 50-vuotiaan auton tapauksessa kunto saattaa olla muutenkin kilometrilukemaa merkittävämpi asia.

Tyylikkään tummanvihreästä kombista huomaa välittömästi samaan sävyyn sovitetun aurinkolipan. Komeat kattokaiteet, kiiltävät kromit ja keulan valovalikoima vakuuttavat toisella katsauksella eikä auton kengityskään ole epäonnistunut. Keulalta löytyy myös Ferrarin logoa muistuttava hirvivaakuna.

Sisätilojen syövereistä säteilee vihreää valoa, sillä myös siellä on runsaasti ulkokuoren väriin sopivaa pintaa. Ohutkehäisessä ratissa on näyttävät puolat. Huomaa myös etuistuimista löytyvät niskatuet, jotka ovat ennen kaikkea turvallisuusvaruste törmäystilanteessa.

Volvo Amazon Kombi moottori - Tori.fi
Moottorin tilavuudeksi on merkitty 2,0-litraa ja tehoksi 100 hevosvoimaa.

Takavetoisen auton moottori sijaitsee keulalla konepellin alla ja myynti-ilmoituksen tietojen mukaan sieltä löytyisi 100-hevosvoiman vahvuinen 2,0-litrainen nelisylinterinen moottori. Vaihteistoksi on merkitty 5-pykäläinen manuaalivaihteisto.

Myyntitietojen perusteella on hankalaa sanoa kuinka iso osa autosta on toimitettu nykyasua vastaavana suoraan tehtaalta vai onko osaa ohjailtu omaan makuun ajan hengen mukaisin muutoksin. Tuloksena on kuitenkin tyylikäs Volvo Amazon kombi -harrastefarkku, jolla kelpaa kulkea kotimaamme teitä tänäkin kesänä.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat