13.8.2019

Kiinan uusien energiamuotojen autokauppa laskussa – syynä talousnotkahdus ja karsitut hankintatuet

Kiinan uusien energiamuotojen autokauppa laskussa

Kauppasota, taloustaantuma ja leikatut hankintatuet ovat kääntäneet aiemmin vetoisan uusien energiamuotojen autokaupan laskuun yli kahden vuoden jälkeen.

Kiinan talousnotkahdus ja Yhdysvaltain kanssa käytävän kauppasodan aiheuttama epävarmuus näkyvät luonnollisesti myös autokaupassa. Kokonaisautomarkkina laski heinäkuussa 4,3 prosenttia, jatkaen yli vuoden jatkunutta trendiä.

Yleistä automarkkinaakin nopeammin kutistui uusiin energiamuotoihin luottavien autojen kauppa, kutistuen 4,7 prosenttia verrattuna edellisen vuoden heinäkuuhun. Kyseessä on autosegmentin ensimmäinen laskusuunta yli kahteen vuoteen. Vielä kesäkuussa vuorossa oli 80 prosentin kasvu.

– Pääsyy uuden energian ajoneuvojen myynnin laskuun heinäkuussa on muutos linjauksissa, kommentoi Kiinan autovalmistajayhdistyksen (CAAM) apulaispääsihteeri Chen Shihua.

Peking ilmoitti maaliskuussa puolittavansa hankintatuen sähköautoille, joiden toimintamatka on yli 400 km. Uusi tuki on 25 000 yuania (n. 3 160 euroa). Samalla hallinto nosti tukea saavien sähköautojen vähimmäisrajan 250 kilometrin toimintamatkaan aiemmasta 150 kilometristä.

CAAM on samalla laskenut ennustettaan Kiinan automyynnistä. Kokonaismyynnissä odotettavissa on viisi prosenttia viime vuotta hiljaisempaa, tarkoittaen 26,68 miljoonan auton myyntiä. Uusien energiamuotojen ajoneuvojen myyntiennuste on laskettu 1,5 miljoonaan autoon 1,6 miljoonasta.

Talouskasvun kannustimista huolimatta Kiina on ollut haluton myöntämään lisää lupia polttomoottoriautoille suurimmissa kaupungeissa. Ostajat ovat myös säikähtäneet sitä, miten Kiina on ottanut uusien energiamuotojen ajoneuvojen päästörajat käyttöön aiempaa aikaisemmin suurimmissa kaupungeissa ja provinsseissa.

Kiinan takelteleva autokauppa on aiheuttanut tulosvaroituksia muun muassa Daimlerille. PSA ja sen kiinalainen yhteistyökumppani Dongfeng ovat myös vaikeuksissa kasvun loputtua.

Lähde: Automotive News Kuvituskuva: Volkswagen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat