30.10.2021

Kiintotähti, hopeanuoli Mercedes-AMG SL: Tuplana kaikki parempaa

Mercedes-AMG SL

Mercedes-AMG SL on aikansa näkemys edustusroadsterista, joka korvaa edeltäjänsä lisäksi Mercedes-Benz S-sarjan avomallin ja AMG GT Roadsterin. Lopputulos on jossain sportin ja luksuksen välimaastossa.

Edellinen, viime vuonna tuotantolinjoilta poistunut SL ehti hallita segmenttiään lähes vuosikymmenen. Tästä voimme kai päätellä, että uutuuden suunnittelijoilla on ollut reilusti aikaa tuplata monia asioita.

Tätä nykyä autonvalmistajilla on varsinkin tämänkaltaisten mallien kohdalla muoti etsiä niin tyylillisiä kuin käytännön tason ideoita omasta historiastaan. Uuden SL:n suunnittelussa tätä historiallista pohjaa on ollut käytettävissä keskimääräistä enemmän. Esimerkiksi katon kohdalla sukelletaan suoraan 50-luvulle, kun kangaskatto palaa käyttöön legendaarisen 300SL:n tyyliin. Kaikkea aikansa, muutaman polven vallinnut kovakatto on hieno, mutta nyt on jälleen aika antaa tilaa rättikatolle. Ja onhan se 21 kiloa kevyempikin. Katto aukeaa 15 sekunnissa kuudenkympin nopeuteen asti.

Mercedes-AMG SL
Kangaskattoon löytyy kolme eri värivaihtoehtoa.

Toisaalta sukunäköä on varsinkin AMG GT -perheeseen, jonka roadsterin uutuus korvaakin osittain. Samalla SL ottaa hartioilleen myös S-sarjan avoversion tehtäviä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puoli vuosisataa V8:ia ja vetävät pyörät tuplana

SL on nyt ensimmäistä kertaa Mercedes-AMG:n tuote, mikä näkyy monella tavalla ilmiasussa ja tekniikassa. Oli toki jo edeltäjiinkin valittavissa AMG-tekniikkaa, mutta uutuus on Mercedes-AMG aivan kuten GT ja GT 4 door Coupé. Merkittävimpänä erona mainittuihin malleihin on se, että perintötekijöistään johtuen SL:n on oltava myös selkeästi ylellinen auto, ei yksinomaan urheilullinen.

Mercedes-AMG SL
Ulkovärivaihtoehtoina on metallivärien lisäksi kuusi Manufaktur -erikoissävyä.

Yhä harvalukuisimmiksi käyvät V12:t jätettiin pois edeltävästä SL:stä jokunen vuosi sitten, eikä niitä uutuudessakaan nähdä. Sen sijaan V8:t pysyvät tiukasti mukana, ollen ainakin aluksi ainoat vaihtoehdot, molemmat tuttuja 4-litraisia.

Vuosien takaa uudestaan käyttöön otetulla SL 55 -mallimerkinnällä kulkee 476 hevosvoimaa ja 700 newtonmetriä tuottava versio, jolla ehtii nollasta sataan 3,9 sekunnissa ja pääsee karvan alle 300 kilometriä tunnissa. SL 63 puolestaan takoo paperille tuntuvasti isommat lukemat 585 heppaa, 800 newtonmetriä; 3,6 sekuntia ja 315 km/h. Jatkona on 9-vaihteinen AMG Speedshift Multi Clutch Transmission -laatikko. Periaatteiden ja perinteen mukaisesti yksi mies rakentaa kunkin moottorin käsin alusta loppuun AMG:n tehtaassa Affalterbachissa.

Yhdenlainen merkkivuosi tämä on SL:n kohdalla muutenkin kuin uuden mallin kautta. On nimittäin niin, että V8-voimanlähde on ollut saatavilla siihen 18 vuotta tuotannossa olleesta R107-mallipolvesta eli vuodesta 1971 lähtien, siis 50 vuotta.

Tähän asti olemme selvinneet ilman kulttuurishokkeja, mutta sellainen eittämättä tulee sen tiedon myötä, että SL:ssä on tästä eteenpäin tuplasti vetäviä pyöriä 4Matic+ -voimansiirron korvatessa takavetorakenteen. Valmistajan mukaan esiteltyjen voimalinjojen lisäksi tulossa on Formula ykkösistä ammennettua AMG E Performance -hybriditekniikkaa.

Istuimet tuplana

SL on aina tähän saakka ollut kaksipaikkainen. Nyt istuinten määrä kuitenkin tuplaantuu, kun uutuus on 2 + 2 -paikkainen. Se tarkoittaa, että täyteläisten etuistuinten takana on vielä kaksi paikkaa, joille valmistaja lupaa istuinmukavuutta 150-senttisille tai sitä lyhyemmille henkilöille. Tämä ei meinaa, etteivätkö siellä pidemmätkin saisi matkustaa, mutta pidemmän päälle voi tulla ahdasta. Toisaalta, valmistaja korostaa, että takaistuimille voi asettaa esimerkiksi golf-bägin tai tuulenohjaimen.

Mercedes-AMG SL

Matkustamossa riittää yksityiskohtia, ja niillä pyritään luomaan tuulahduksia menneiltä vuosikymmeniltä sekä tunnelmia korkealta suihkulentokoneiden maailmasta. SL:ssä AMG-taajuudelle viritetyn toisen polven MBUX-järjestelmän keskinäyttö on toteutettu fiksusti, sillä kun katto avonaisena aurinko pääsee paistamaan esteettä sisään, voi diginäyttöön tulla pahoja heijastuksia. SL:ssä näytön kulman voikin säätää sopivaksi.

Digin lisäksi kojelaudalta löytyy analogista materiaalia, mitä valmistaja kutsuu ”jännittäväksi yhdistelmäksi” nimeltä ”hyperanalogue”. Digitaalisempaa analogisuutta saa hakea. Suurin osa eläkepäivien edustusroadsterin ohjaamopainikkeista on korvattu kapasitiivisillä hipaisupainikkeilla, jotka koittavat veikata kuljettajan tarkoituksia.

Kääntyvät pyörätkin tuplana

Tätä ominaisuutta ei takuulla ollut 300SL:ssä 50-luvulla, eikä edelleenkään kuudennen sukupolven SL:ssä vuonna 2011, mutta nyt on: Nelipyöräohjaus. Isoa comebackia tekevä ohjausratkaisu tuo hopeanuoleen valmistajan mukaan erilaisia hyötyjä. Aktiivinen ohjausjärjestelmä kääntää takapyöriä alle 100 kilometrin tuntinopeudessa eri suuntaan kuin etupyöriä ketteryyden nimissä, ja yli satasessa taas samaan suuntaan, silloin paremman pidon takaamiseksi.

Mercedes-AMG SL

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ja sitten kori

SL on auto, jonka designin peruslähtökohtiin ei ole syytä lähteä kajoamaan. Pitkä ja hallitseva keula, loiva tuulilasi ja pitkä akseliväli ovat tästä vahvoja esimerkkejä. Jokainen sukupolvi on tuonut estraadille jotain uutta ja omaa, niin kuin ilmiselvästi tämäkin. Suoraan historiastakin on kaivettu jälleen elementtejä, yksi niistä on leveän maskin 14 pystyripaa – ei liene vaikea arvata, mistä mallista se on ammennettu.

Korirakenteessa kaikki on mennyt viimeisintäkin osaa myöten uusiksi. Kori rakentuu alumiinin lisäksi useista eri teräslaaduista, magnesiumista sekä komposiiteista. Vääntöjäykkyys on valmistajan mukaan parantunut edelliseen verrattuna, vaikka kori on aikaisempaa kevyempi. Laakea roadster painaa ajokuntoisena hieman alle kaksi tonnia.

Mercedes-AMG SL

Autoa ympäröivää ilmaa käytetään hyväksi paremman ajodynamiikan saavuttamiseksi. Uusi Airpanel -ilmanotto- ja jäähdytysjärjestelmä aukeaa aktiivisesti riippuen ajonopeudesta ja jäähdytystarpeesta. Mukautuva takaspoileri herää kahdeksankympin vauhdissa ja alkaa vaihdella asentoaan muiden säätöjen ja ajotavan mukaan. Lisäksi auton alle, moottorin etupuolelle, on saatavilla hiilikuituprofiili, joka laskee suojastaan 4 senttimetrin verran, kun tarvitaan. Tämä kavennettu putki luo auton alla venturi-ilmiön, mikä lisää downforcea.

Valmistajan mukaan korimuodot on piirretty vanhojen hyvien aikojen tapaan kynällä puhtaalle valkoiselle paperille. Kylmät väreet! Tämä jos jokin on paluuta juurille.

Mercedes-AMG SL

Mercedes-AMG SL:stä onkin ilman muuta tulossa – edeltäjiään seuraten – oman aikansa ikoni.

Lähde ja kuvat: Daimler Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat