23.12.2022

Kittilä Snow Village – taidetta lumesta ja jäästä

Kittilä Snow Village kokemuksia

Kittilän Lainioon nousee vuosittain vaihtuvan teeman mukaan rakennettava lumimaailma. Lumen sisältä löytyy upeiden yksityiskohtaisten veistosten lisäksi hotelli- ja ravintolapalvelut.

Pientä metsän siimeksessä kulkevaa tietä pitkin ajaessa ei voi välttyä pohtimasta, mitä turistibusseissa istuvat ulkomaalaiset miettivät matkansa tässä kohdassa. Muutaman kilometrin matka Lainiotietä on aurattu hyvin, mikä paljastaa sen olevan keskimääräistä liikennöidympi. Ajatukset keskeytyvät, kun edessä avautuu näkymä Snow Villageen.

Rehellisyyden nimissä näkymä ei ole erityisen puhutteleva. Ulospäin rakennelma näyttäytyy lähinnä sylinterin muotoisina lumikasoina, joiden pinta kyllä on kauniin tasaisen. Sisäänkäynnin vierestä löytyy yksinkertainen jääveistos houkuttelemassa somettajia puoleensa.

Lievä, vaatimattomasta ulkopinnasta aiheutunut hämmennys kaikkoaa kuitenkin nopeasti, kun astumme lumen sisälle. Ulkopuolelta jo pelkästään tilan määrää on vaikea hahmottaa, ja huoneiden korkeus yllättää. Lipunmyyntipisteellä on vastassa Lapland Hotels Snow Villagen tekninen johtaja Tomi Kurtakko, joka vie meidät lumikylän sisuksiin ja kertoo sen tarinaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ylläsjärveltä maailmankartalle

Lumi on läsnä kaikkialla Lapissa, mikä innoittaa paikallisia ajoittain keskimääräistä isompiin rakennushommiin. Näin kävi vuonna 2001, kun Ylläsjärven rantaan nousi paikallisen yrittäjän toimesta poikkeuksellisen iso lumirakennelma, joka herätti ulkomaisten matkanjärjestäjien kiinnostuksen. Seuraavana talvena lumikylä rakennettiin enimmäistä kertaa nykyiselle paikalleen Lainioon.

Snow Village päätyi vuonna 2013 kotimaisen hotelliketju Lapland Hotelsin omistukseen. Toimintaa kehitettiin entisestään ja tunnettavuus laajeni. Todellinen läpimurto tapahtui kuitenkin vuonna 2017, kun Snow Villagen tuotantopäällikkö Janne Pasma sai idean hyödyntää maailmalla suureen suosioon noussutta Game of Thrones -televisiosarjaa lumikylän veistoksissa.

Luvat ideaan irtosivat sarjan tuotantoyhtiöltä, ja Lapland Hotels Snow Village nousi suuren maailman tietoisuuteen. Kävijämäärä tuplaantui edellisvuoden 45 000 vierailijasta, ja medianäkyvyys oli valtava. Sama teema toistui vielä kahtena seuraavana vuonna alkuperäistä mahtipontisempana.

Kaudelle 2020–2021 teemaksi valikoitui makromaailma. Ensimmäisenä huoneessa kävijää on vastassa valtava ihmishahmo katselemassa kävijää suurennuslasin läpi. Seuraavasta huoneesta löytyy jättimäinen luminalle ja aikuista miestä isompia jäästä veistettyjä lelusotilaita. Näitä kiertää puolestaan jääliukumäki, joka houkuttelee lasten lisäksi myös kaikki lapsenmieliset nauttimaan elämän pienistä iloista.

Veistosten koko ja yksityiskohtaisuus ihastuttavat huone toisensa jälkeen. Näytillä on lelujen lisäksi eläinkunnan edustajia, luontoa ja tekniikkaa normaalista maailmasta poikkevassa mittakaavassa.

Kittilä Snow Village kokemuksia

Jääravintolasta makuupussiin

Snow Villagessa ei tarvitse tyytyä pelkkään lumi- ja jääveistosten ihasteluun. Jo kierroksen aikana voi nauttia juomia jääbaarissa – luonnollisesti jäästä veistetyistä laseista – ja näyttelyn jälkeen voi suunnata jääravintolaan, jossa kaikki ammattikeittiön kalusteet on upotettu jääpaloihin. Myös ravintolasalin kalusteet ovat jäästä veistettyjä.

Ja toki hotelliketju tarjoaa majoittumismahdollisuuden. Snow Villagesta löytyy myös näyttelyn hengessä ”sisustettuja” sviittejä. Huoneissa, kuten koko lumikylässä, lämpötila on pakkasen puolella, mutta kunnon makuupussin kanssa tämä ei muodosta ongelmaa. Huoneissa on ihanan rauhallinen ja hiljainen tunnelma, sillä lumi itsessään toimii erittäin hyvänä akustisena elementtinä. Vilukissoille Snow Villagen yhteydestä löytyy myös mökkikylä, joka tarjoaa ravintola- ja majoitusmahdollisuuksia lämpimissä tiloissa.

Kittilä Snow Village kokemuksia

Joka vuosi uudestaan

Kevään lähestyessä Lainiolla alkavat katseet kääntyä jo seuraavaan syksyyn. Lainiojoesta nostetaan veistoksiin tarvittavat jäät varastoon, ja läheiselle pellolle kasataan lunta kesän yli säilömistä varten. Rakennustöihin kuluu vuosittain noin 40 000 kuutiota eli noin 20 miljoonaa kiloa lunta, ja luonnonjäätä tarvitaan noin 250 000 kiloa.

Seuraavan kauden teema pyritään lyömaan lukkoon huhtikuun aikana, ja kesän mittaan työstetään varsinaisia suunnitelmia. Varsinaiset rakennustyöt on tarkoitus aloittaa marraskuun alussa – kelien niin salliessa. Rakentamiseen menee 4–6 viikkoa. Töissä on noin 35 jää- ja lumirakentajaa, jotka täyttävät kahden hehtaarin alueen upealla kokonaisuudella.

Kauden 2021–2022 ja samalla 20. toimintavuoden teemana Snow Villagessa oli tulevaisuus ja ulkoavaruus. Kulkuvälineistä ja robotiikasta innoitusta saaneista tiloista löytyvät muun muassa tulevaisuuden rautatieasema sekä avaruusalus. Juhlavuoden kunniaksi veistosten joukosta löytyy myös menneiden vuosien suosikkeja.

Kittilä Snow Village

Hinnasto (kaudella 2021-2022)

  • Pääsymaksu: 19 € / 11 €
  • Opastettu kierros: 60 € / 1–30 hlö (ei sisällä pääsymaksua)

Lisätietoa: laplandhotels.com

Teksti ja kuvat: Mikko Autio, artikkeli on julkaistu Moottorin numerossa 3/2022

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat