17.2.2021

Koeistuttu: crossover Nissan Ariya sähköiseksi lippulaivaksi

Nissan Ariya

Sähköinen crossover Nissan Ariya kipuaa merkin uudeksi lippulaivaksi monellakin tavalla. Pääsimme tutustumaan autoon jo reilusti ennakkoon.

Nissan Leaf oli pitkään maailman myydyin sähköauto, mutta aika on ajanut jo julmasti sen ohi. Nyt saimme mahdollisuuden tutustua lyhyesti tulevaan. Crossover Nissan Ariya johdattaa merkin uudelle aikakaudelle – olkoonkin kliseinen ilmaus, jota käytetään turhan usein.

Nissan Ariya

Ariya esittelee Nissanin uuden keulamerkin, valmistajan sähköautoilun uuden sukupolven, koko konsernin täysin uuden CMF-EV-perusrakenteen, aiempaa ylellisemmän laatuvaikutelman sekä täysin uuden muotokielen. Tämä kaikki tulee vielä merkin lippulaivaksi nousevaan Qashqaita hieman suurempaan crossoveriin. Valitettavasti tämän voi arvella tarkoittavan myös kalliimpaa hintaa.

Kilpailijoihin nähden Ariya on kooltaan jokseenkin lähellä Volkswagen ID.4 -sähköautoa noin 4,6 metrin mitallaan. Akseliväliä Nissan tarjoaa 2,775 metriä ja leveyttä on 1,85 metriä. Massaa on kertynyt 1,8 - 2,3 tonnia. 

Nissan Ariya

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Crossover Nissan Ariya kuin konsepti

Ariyan uusi muoto on erittäin tyylikäs nyt kuvien lisäksi myös oikeassa elämässä nähtynä. Ilahduttavasti se tuo ensimmäisenä mieleen jopa konseptiauton, sillä siinä määrin puhtailta linjat näyttävät tavanomaisista ovenkahvoista huolimatta. Sama pätee sisätiloihin. 

Nissan Ariya

Keulan kaikki valot on toteutettu led-tekniikalla sallimaan kapeaa viirua. Keulamaski, eli “tech shield” piilottaa sisäänsä anturit, mutta sen läpi kuultaa japanilainen Kumiko-kuvio oikeasti kolmiulotteisena elementtinä. Etupuskurin kulmista löytyy aerodynamiikan näkökulmasta oikeasti funktionaaliset läpiviennit. 

Suuret 20-tuumaiset aerodynaamisesti optimoidut vanteet seuraavat siististi päälle pyöräytettyine renkaineen pyöränkaarien muotoa. Crossovereille tyypilliseen tapaan lokasuojia on levitelty muovein – tässä tapauksessa kiiltävänmustana.  

Nissan Ariya

Sisätilakonsepti andon

Oven avaavaa tervehditään japanilaisella andon-valaistuksella, jota löytyy ovien lisäksi mielenkiintoisesti myös keskikonsolin alta kuljettajan ja apukuljettajan jalkojen välistä. Tämän jälkeen erottuu tyylikäs minimalistisuus.

Nissan Ariya

Ohjauspyörä on hyvin perinteinen rullineen ja painikkeineen. Sen takaa kuljettaja katselee heijastusnäyttöä. Mittaristo on sijoitettu 12,3-tuumaiselle näytölle, jonka rinnalta samasta kokonaisuudesta löytyy toinen samankokoinen kosketusnäyttö tietoviihdejärjestelmän hallintaan.

Näyttöpintojen tarjoamiin hienouksiin kuuluu muun muassa Nissanin tuorein Propilot navi-link -toiminolla, jolloin auto osaa esimerkiksi hidastaa automaattisesti kaarteeseen. Koko Propilot-järjestelmää on hiottu toimimaan aiempaa pehmeämmin.

Nissan Ariya

Kosketusnäytön alla on rivi haptisella palautteella varustettuja, auton sammuessa piiloon häviäviä, painikkeita ja samoja löytyy lisää myös vaihteenvalitsimen takaa. Emme ehtineet vielä hiplaamaan ratkaisua riittävästi, mutta tässä on potentiaalia yhdistää kosketusnäyttöjen tyylipuhtaus ja fyysisten painikkeiden käytännöllisyys.

Tavaratilan koko on 468 litraa, joskin nelivetoinen e-4orce supistaa sitä 415 litraan. Takaistuimet kaatuvat suhteessa 60:40. Kattokuormaa saa mukaan 75 kilogrammaa ja perävaunumassaa jopa 1500 kilogrammaa.

Nissan Ariya

Haluttaessa e-4orce

Kuten jo edellä vihjasimme Ariya on saatavilla myös nelivetoisena. Haastavasti nimetty e-4orce tarkoittaa sähkömoottoria per akseli ja tällöin painojakauma on noin 50/50. Voimanjakoa voidaan hallita pyöräkohtaisesti.

Nissan Ariya

Vajaavetoisena ainoa vaihtoehto on pienemmällä (63 kWh) akulla varustettu Ariya teholtaan 160 kilowattia (215 hv). Nelivetomallia on saatavilla pienellä akulla (63 kWh) teholla 178 kilowattia (240 hv). Suurempiakkuisten (87 kWh) nelivetomallien kaksi tehovaihtoehtoa ovat 205 kilowattia (278 hv) tai 225 kilowattia (304 hv), joista viimeisin kantaa nimeä Nissan Ariya e-4orce 87kWh Performance.

Sähköinen toimintamatka on yhä arvio, sillä virallisia WLTP-mittauksen mukaisia lukemia ei ole vielä saatavilla. Nelivetoinen pieniakkuinen malli arvioidaan 340 kilometrin tuntumaan, joka on malliston matalin. 

Nissan Ariya

Vastaavasti pisimmälle pääsee isoakkuisella, mutta pienempitehoisella mallilla. Aiemmin mainostettu 500 kilometriä taitaa jäädä sittenkin haaveeksi, sillä tämänhetkinen arvio näyttää 460 kilometriä.

Toimintamatkaa saa tietenkin lisää lataamalla ja siihen liittyen latausluukusta löytyy käytännöllinen yllätys. Leafista tuttu Chademo vaihtuu Ariyan myötä Euroopassa vallitsevaan CCS-latausstandardiin. 

Pienemmän akun kanssa lähtökohtana on 1-vaihelataus vain 7,4 kilowatin teholla, mutta siihenkin tullee saataville suuremman akun sallima 22 kilowatin 3-vaihelataus. Pikalataus on mahdollista 130 kilowatin teholla. Akuston nestekiertoinen jäähdytys ja lämmitys auttaa toimintaa erilaisissa olosuhteissa. 

Crossover Nissan Ariya vaikuttaa valmiilta haastamaan sähköautomarkkinat, mutta odotus on vielä pitkä. Autoa lupaillaan nimittäin vasta vuodelle 2022. 

Kuvat ja teksti: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat