29.10.2017

Kolari poron kanssa – toimi näin!

Tunturissa laiduntavat porot eivät laske vierasta aivan lähelle.

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, missä mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Palvelu antaa myös vinkit oikeaan toimintaan porokolaripaikalla.

Porokolarit eivät ole ponnisteluista huolimatta vähentyneet tuntuvasti. Poronhoitoalueella ajetaan noin 4000 porokolaria vuosittain.

Poro

Erilaisia kokeiluja on tehty porokolareiden vähentämiseksi aina heijastinten ja kanankakan käytöstä tiedottamisen lisäämiseen.

Kokeiluista lupaavin on kuitenkin mobiilisovellus Porokello, jossa älyteknologia tuo uuden mahdollisuuden porokolareiden vähentämiseen paikkatietoa ja ammattiautoilijoiden havaintoja hyödyntäen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Palkittu palvelu

Poliisi palkitsi Porokello-hankeen liikenneturvallisuusseminaarissa Tampereella 25.10.2017. Valtakunnallinen Poliisin liikenneturvallisuuspalkinto myönnettiin ansiokkaasta toiminnasta liikenneturvallisuuden hyväksi.

– Hankkeen idea on erinomainen ja tavoitteet kunnianhimoiset. Kokeilu on oiva esimerkki teknologian hyödyntämisestä liikenneturvallisuustyössä. Projektin hyvällä yhteistyöllä on saatu media ja kansalaiset kiinnostumaan aiheesta, palkintolautakunnan puheenjohtaja, Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg sanoo.

Poliisin liikenneturvallisuuspalkinto on vuodesta 2012 myönnetty yksityishenkilölle, ryhmälle, organisaatiolle, yhdistykselle tai verkostolle ansiokkaasta toiminnasta liikenneturvallisuuden hyväksi. Palkituksi voi tulla yksittäinen teko tai toimintamalli, kehittämisehdotus, tuote tai palvelu.

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, missä mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Hyviä tuloksia tahkonneen hankkeen kerrotaan herättäneen kiinnostusta myös Ruotsissa ja Norjassa.

Porokellon varoitukset saa maksutta muun muassa sovellusta käyttäviin navigaattoreihin ja älypuhelimiin.

– Olen erittäin otettu tästä tunnustuksesta ja iloinen, että työmme porokolareiden ehkäisemiseksi on huomattu. Porokello on jo nyt auttanut vähentämään porokolareita eli hyvällä tiellä ollaan. Kiitos Porokellon hyvästä menestyksestä kuuluu monelle. Yhteistyö Porokellon aikaansaamiseksi on ollut erittäin hyvää mukana olevien tahojen kanssa, toteaa Lapin ELY-keskuksen projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala.

Lähde: Liikennevirasto, Polamk ja porokello.fi Kuvituskuvat: Antti Hentinen/Moottorin arkisto

Porokello.fi:n ohjeet porokolaripaikalle

Porokolariin varautuminen ennakolta auttaa toimimaan onnettomuuspaikalla ja hoitamaan tilanteen jälkipyykin oikein. Oheiset toimintaohjeet auttavat koko poronhoitoalueella.

Toimi näin:

  • Huolehdi loukkaantuneiden ensiavusta ja soita hätäkeskukseen (112).
  • Estä lisävahinkojen syntyminen. Aseta varoituskolmio tienvarteen varoittamaan muita.
  • Lopeta loukkaantunut poro tai hanki paikalle henkilö, joka tekee sen.
  • Siirrä ruho pientareelle ja merkitse paikka mahdollisimman näkyvästi. Ruhoa ei saa ottaa mukaan.

Ilmoita:

  • Ilmoita hätäkeskukseen (112) aina, jos kolhaiset poroa. Vaikka poro jatkaisi matkaansa, se on todennäköisesti loukkaantunut. Älä jätä eläintä kärsimään!
  • Ilmoita vakuutusyhtiöösi, mikäli törmäyksestä on seurannut henkilö- tai omaisuusvahinkoja.
  • Ilmoita vahingosta alueen paliskuntaan. Alueen paliskuntaan saat yhteyden poroisännän kautta. Paliskuntien yhteystiedot: Paliskunnat Google-kartalla (klikkaa karttaa nähdäksesi paliskunnan nimen).

Lue myös: Lupaavasti käynnistynyt Porokello pyrkii mobiilisovellukseksi 2017

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat