3.5.2022

Komponenttipula hidastuttaa uusien autojen rekisteröintejä – tilauskanta paisuu!

sirupula mikropiiri puolijohde pula ukraina komponentti neon autoteollisuus

Komponenttipula hidastuttaa uusien autojen rekisteröintejä merkittävästi ja on kasvattanut tilauskannan poikkeuksellisen pitkäksi.

Uusien autojen tilauskanta on kasvanut lähes kolminkertaiseksi verrattuna siihen, mitä se on normaalisti. Tämä johtuu siitä, että uusien autojen saatavuus on tällä hetkellä poikkeuksellisen huono.

Tilauskanta on kasvanut ja uusien autojen saatavuus heikentynyt koronapandemian aiheuttaman komponenttipulan vuoksi, joka on puolestaan syventynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Normaalisti uusien autojen tilauskanta vastaa noin kahden kuukauden uusien autojen rekisteröintien tasoa, kun nyt tilauskanta on kasvanut noin puolen vuoden rekisteröintejä vastaavaan tasoon.

Autojen huonosta saatavuudesta kertoo myös se, että huhtikuussa rekisteröitiin yhteensä 6 431 uutta henkilöautoa, mikä on 27,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on kaikkiaan ensirekisteröity yhteensä 28 163, joka on 23,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

Huhtikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 12,1 prosenttia oli täyssähköautoja. Ladattavia hybridejä puolestaan oli 18,5 prosenttia ladattavia hybridejä ja dieselautoja 9,4 prosenttia. Täyssähköautojen osuus on koko kuluneena vuonna ensirekisteröidyistä autosta ollut 13,6 prosenttia ja ladattavien hybridien 20,0 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytettyjen kauppa myös nihkeää

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa 788, joka on 28,0 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 3 776, joka on 21,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuun aikana.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin myös huhtikuussa huomattavasti viime vuotta vähemmän. Autoliikkeiden kautta kulkeva käytettyjen henkilöautojen myynti väheni noin 14 prosentia. Koko käytettyjen autojen kauppa väheni noin 18 prosentilla viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Etätyö vaikuttanut polttoaineen kysyntään

Moottoribensiinin myynti on edelleen noin 3,9 prosenttia pienempää kuin ennen koronaa vuonna 2019, jolloin maailma oli suhteellisen entisellään. Etätyö on vaikuttanut merkittävästi bensiinin ja dieselin myyntiin, vaikka vuonna 2021 myynti kasvoikin vuoteen 2020 nähden.

–Polttoaineen kysyntää ovat vähentäneet erityisesti etätyön osuuden kasvu sekä autojen keskimääräisen polttoaineenkulutuksen aleneminen. Myös autokannan sähköistyminen vähentää polttoaineenkulutusta. Autokannassa on lähes 30 000 täyssähköautoa ja noin 86 000 ladattavaa hybridiä – jo hieman yli 4 prosenttia henkilöautokannan autoista on ladattavia, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Luetuimmat