18.4.2021

Kysely: kolmasosa aikoo hankkia ensisijaisesti sähköllä kulkevan auton

Dieselin vierastaminen Saksan dieselkannustimet

Vastaavasti 56 prosenttia ei ole harkinnut ladattavan hybridin tai täyssähkön hankkimista, selviää Tori.fi:n kyselystä.

Kolmasosa aikoo hankkia seuraavaksi autokseen ladattavan hybridin tai täyssähköauton. Ja vastaavasti 56 prosenttia ei ole harkinnutkaan ladattavan hybridin tai täyssähkön hankkimista.

Nämä tiedot käyvät ilmi Tori.fi:n maaliskuisesta kyselystä.

Kyselyn mukaan joka kymmenes aikoo hankkia seuraavaksi autokseen täyssähköauton, ja liki joka neljäs, 23 prosenttia, aikoo hankkia seuraavaksi ladattavan hybridin.

Kyselyn tulokset ennakoivat Tori.fi:n autojohtaja Jenni Tuomiston mukaan muutosta suomalaiseen autokantaan.

– Tällä hetkellä suomalaisesta henkilöautokannasta on ladattavia hybridejä 1,66 prosenttia ja täyssähköautoja 0,35 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ladattavien hybridien kautta

Tuomisto uskoo porttiteoriaan, jossa suomalaisautoilijat tottuvat ladattavien hybridien – ja ehkä kantapäänkin – kautta sähköautoilun iloihin ja haasteisiin.

– Ladattavien hybridien merkittävin hyöty saattaa loppujen lopuksi olla se, että ne totuttavat autoilijat sähköön. Kynnys ladattavan hybridin hankkimiseen on huomattavasti matalampi kuin suora siirtyminen bensasta tai dieselistä täyssähköön, Tuomisto arvioi.

Kyselyn perusteella vain viidennes uskoo, että saattaisi palata ladattavasta hybridistä takaisin pelkkään polttomoottoriin.

– Ladattava hybridi on porttituote.

Hinta ratkaisee

Kukkaro käskee autonvaihtajaa: jos hinnalla ei olisi väliä, olisi autovalinta auvoista: sen kuin kaivaisi kuvetta ja ostaisi uutukaisen mielitietyn. monellekin vaivatonta.

Tori.fi:n kyselyn perusteella hieman yli kolmannes, 36 prosenttia, arvioi auton vaihtamisen olevan ajankohtaista seuraavien 12 kuukauden aikana.

Toisaalta liki 60 prosenttia kertoo, ettei sähköauto olisi oma valinta, sillä täyssähköautojen yleistymisen hidasteena on niiden vielä liian korkeat hinnat. Kyselyssä 56 prosenttia sanoo sähköautojen haasteeksi akkujen suoman liian lyhyen toimintamatkan ja 39 prosenttia mainitsee ongelmaksi latausverkoston hajanaisuuden.

Ladattavien hybridien ja täyssähköjen yleistymistä hidastaa se, että niitä on tarjolla käytettynä verrattain vähän. Uusien autojen kauppa on Suomessa niin verkkaista, että laaja siirtymä sähköön käyttövoimana tullee käytettyjen autojen kaupan kautta.

– Nyt on tulossa käytettyjen sähköautojen myyjän markkinat. Tämänhetkinen kapea tarjonta on luonnollista, koska sähkö on käyttövoimana yhä tuoreehko ilmiö, mutta kysyntä näyttää olevan ripeässä kasvussa, Tuomisto uskoo.

Tori.fi:n autokauppa-palvelussa on tällä hetkellä tarjolla noin 7 200 ladattavaa hybridiä ja täyssähköautoa.

Tori.fi:ssä tehdyn kyselytutkimuksen vastaajista 24 prosenttia asuu pääkaupunkiseudulla, 24 prosenttia muualla Etelä-Suomessa, 25 prosenttia Länsi-Suomessa, 12 prosenttia Pohjois-Suomessa, 8 prosenttia Itä-Suomessa ja 7 prosenttia Keski-Suomessa. 39 prosentti kyselyn vastaajista on 46–62-vuotiaita, 27 prosenttia 31–45-vuotiaita ja 21 prosenttia yli 62-vuotiaita.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Tori.fi

Luetuimmat