21.4.2023

Kysy autoista: minkä väriset parkkivalot ovat sallittuja?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Etuvalojen eli arkisesti parkkivalojen ainoa sallittu väri on valkoinen. Liikenteessä näkee kuitenkin usein tuunattuja autoja, joiden parkkivalot on vaihdettu esimerkiksi keltaiseksi tai siniseksi.

Kysymys: Saako parkkivalot edessä olla muun väriset kuin valkoiset? Saavatko ne myös palaa katolla olevissa lisävaloissa?

Suomessa ajoneuvojen valaisimien vaatimukset määritellään E-sääntö 48:ssa. Etuvalaisimien eli parkkivalojen tulee olla valkoiset, joten muiden väristen parkkivalojen käyttö ei ole sallittua.

Edessä olevien valojen, kuten myös kauko- ja lähivalojen tulee aina olla valkoisia, suuntamerkkejä ja sumuvaloja lukuunottamatta. Jokaiselle auton valaisimelle on määritelty tietyt sallitut värit.

Etuvalojen tehtävä on merkitä ajoneuvon sijainti ja leveys pimeällä tai hämärällä tiellä, joten niiden on oltava selkeästi havaittavissa muille tiellä liikkujille. Valkoiset valot tarjoavat tähän tarkoitukseen parhaan kontrastin ja erottuvat hyvin muusta liikenteestä.

Katolla olevien lisävalojen käyttöön liittyy myös tarkat säännöt. Lisävalot saavat olla päällä vain kaukovalojen kanssa, eivätkä ne saa häikäistä muita tiellä liikkujia. Etuvaloja saa siis olla vain kaksi valaisemassa yhtä aikaa. Joissain poikkeustilanteissa lisävaloilla voi korvata auton omat parkit, mutta tällöin valojen tulee olla E-hyväksytyt ja asennettu sekä sijoitettu määräysten mukaisesti.

Määräysten vastaisista valoista voi poliisin pysäytettyä tulla maksettavaksi liikennevirhemaksu, joka vastaa entistä rikesakkoa.

Jos asiaan haluaa paneutua perusteellisesti, valaisimesta lähtevän valon valkoiselle värille on määritetty E-säännössä tarkat raja-arvot väriavaruudessa. Käytetty väristandardi on kansainvälisen valaistuskomission CIE:n vuonna 1931 vahvistama XYZ-värikoordinaatistojärjestelmä, joka perustuu ihmisen näköaistin havaitsemiin väreihin. Värikoordinaatit ilmaistaan yleensä numeerisina arvoina, jotka vaihtelevat välillä 0–100.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: EUR-Lex

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää aiheesta

Luetuimmat