28.7.2023

Kysy autoista: mitä erilaisia kaskovakuutuksia autolle on tarjolla?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi auton voi vakuuttaa kattavammalla kaskovakuutuksella. Kaskovakuutuksen valitseminen voi tuntua haastavalta, sillä markkinoilla on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja.

Liikennekäytössä oleva auto on pakko vakuuttaa lain mukaan liikennevakuutuksella. Moni pohtii, kannattaako sen lisäksi hankkia kattavampi kaskovakuutus. Auton ikä ja arvo ovat keskeisimpiä tekijöitä vakuutuksen laajuutta miettiessä. Uudemman auton arvo säilyy paremmin, kun sen pitää hyvässä kunnossa. Vanhemman auton arvoon ei muutama kolhu tai kiveniskemä vaikuta yhtä merkittävästi.

Kaskovakuutuksia on laajuudeltaan erilaisia: täyskasko, osakasko, peruskasko, tuulilasikasko – listaa voisi jatkaa pitkään. Tavallisesti vakuutusyhtiöt tarjoavat kahdesta kolmeen eri laajuista kaskovakuutusta, ja yleensä niille on vielä omat yhtiökohtaiset nimityksensä. Puhekielessä puhutaan kuitenkin yleensä täyskaskosta ja osakaskosta. Tämä saattaa aiheuttaa epäselvyyksiä vakuutuksen kattavuudesta, joten on järkevää käydä läpi vakuutusyhtiön kanssa, mitä juuri heidän vaihtoehtonsa kattavat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täyskasko – kaikista kattavin vaihtoehto

Täyskasko, superkasko, XL-kasko ja laaja kasko – näillä termeillä viitataan yleensä kaikista kattavimpaan kaskovakuutusvaihtoehtoon. Se tarjoaa turvaa monenlaisilta riskeiltä, kuten kolari- ja törmäysvahingoilta sekä tulipalolta, varkaudelta ja ilkivallalta. Täyskasko korvaa myös luonnonilmiöistä aiheutuvat vahingot, kuten myrskyn takia auton päälle kaatuneen puun aiheuttamat vahingot.

Usein myös erilaiset lisäturvat, kuten hinauspalvelu ja matkanjatkumispalvelut kuuluvat täyskaskoon. Täyskaskovakuutus antaa kuljettajalle mielenrauhan, sillä se kattaa laajasti erilaiset odottamattomat tilanteet.

Osakasko hankitaan usein vanhemmalle autolle

Osakasko, peruskasko, S-kasko ja kevytkasko tarkoittavat yleensä täyskaskoa hieman suppeampaa vaihtoehtoa. Se korvaa yleensä varkaudet, palovahingot, luonnonilmiöistä tai eläimen törmäyksestä aiheutuneet vahingot.

Osakasko ei kuitenkaan yleensä kata omalle ajoneuvolle tapahtuneita kolari- ja törmäysvahinkoja. Osakasko sopii usein vanhemmille ja edullisemman hintaluokan autoille, joiden kohdalla täyskasko voi tuntua turhan kalliilta vaihtoehdolta.

Lisäturvaa lasi- ja pysäköintivahinkoihin

Kaskovakuutuksen voi usein räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi lisävakuutusten avulla. Esimerkiksi lasivakuutus ja pysäköintivakuutus ovat lisävaihtoehtoja, joita voi harkita vakuutuspakettiin lisättäväksi, jos ne eivät alun perin sisälly kaskovakuutukseen.

Lasivakuutus kattaa yleensä tuulilasin, sivu- ja takalasien sekä peilien vahingot. Varsinkin uudempien autojen tuulilasin vaihto saattaa tulla kalliiksi, sillä niissä olevat kehittyneemmät ajojärjestelmät vaativat toimiakseen tuulilasin alueelle sijoitetun kameran, joka on kalibroitava uudelleen tuulilasin vaihdon yhteydessä. Kalibrointi nostaa tuulilasin vaihdon hintaa huomattavasti ja se saattaa nousta tuhansiin euroihin.

Pysäköintivakuutus korvaa auton pysäköinnin aikana tapahtuneet vahingot. Se kattaa naarmut, puskurivauriot ja muut parkkipaikalla sattuneet vahingot, jotka muuten saattaisivat jäädä maksettavaksi omasta pussista. Kolhujen ja naarmujen korjaaminen saattaa tulla yllättävän kalliiksi, jos kokonaisia puskureita tai ovia joutuu uusimaan tai maalaamaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huomioi vakuutukseen kustannuksiin vaikuttavat seikat

Vakuutuksen hinta on monen asian summa: mikä vakuutetaan ja kuka vakuuttaa? Yleensä hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat myös vakuutuksen laajuus, omavastuu, bonukset ja valittu vakuutusyhtiö.

Kaikissa vakuutuksissa on omavastuu, eli summa, jonka vakuutuksenottaja maksaa itse vahingon sattuessa. Omavastuu voi vaihdella eri vakuutusyhtiöiden ja vakuutustyyppien välillä. On tärkeää arvioida omaa taloudellista tilannetta ja miettiä, kuinka suuri omavastuu on itselle sopiva. Suurempi omavastuu voi pienentää vakuutusmaksuja, mutta toisaalta se tarkoittaa suurempaa rahallista menetystä vahingon sattuessa. Pienin kaskovakuutuksiin saatava omavastuu on tavallisesti noin 200 euroa.

Vakuutusyhtiöt tarjoavat bonuksia vahingottomista vuosista. Bonukset voivat alentaa vakuutusmaksuja merkittävästi. Jos sinulla on hyvät bonukset liikennevakuutuksessa, saatat saada myös kaskovakuutuksen edullisemmin. Moniin uusiin kaskovakuutuksiin saa heti täyden bonuksen. Kolari­ tai törmäysturvasta korvattu vahinko alentaa kaskovakuutuksen bonusta.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: FINE

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat