18.5.2024

”Liikenteessä on aina kyse myös ihmisten käyttäytymisestä”

Kuva Marko Jokela

Erityisasiantuntija Hanna Kalenoja: ”Liikenteen sujuvuutta kaupunkiseutujen pääväylillä on mahdollista parantaa merkittävästi. Esimerkiksi alueellisen kysyntätilannetta ennakoivan liikennevalo-ohjauksen avulla. Se vähentäisi merkittävästi pysähdyksiä ja kiihdytyksiä ja siten myös polttoaineenkulutusta ja päästöjä.”

Liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenojan ammattitaito kiteytyy kolmeen: ahkeruus, avuliaisuus ja perehtyneisyys.

Vaikka olen sinnikkäästi yrittänyt, en ole vielä keksinyt autoilun tai liikenteen aihetta, johon en olisi saanut häneltä apua. ”Onpa kiinnostavaa! Kyllä tuosta löytyy tietoa ihan varmasti. Kuinka pian tarvitsisit tiedot?”

Kyse ei ole pelkästään siitä, että hän auttaa työkseen liikenteestä kirjoittavia toimittajia, vaan syvällisemmin siitä, että Kalenojaa aidosti kiinnostavat ihmisten liikkuminen ja sen edellytykset sekä aivan erityisesti autoilua ravisteleva käyttövoimamurros laajasti eri näkökulmista.

– Kyllä tämä on mun oma ala. Liikennevirtateoriat veivät mennessään, Kalenoja nauraa hyväntuulisesti.

– Jo opiskeluvuosien alussa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa liikennetekniikka pääaineena tuntui omalta. Kiehtovaa oli jo silloin ja on yhä liikennetutkimuksen poikkitieteellisyys. Liikenteessä kun on aina kyse myös ihmisten käyttäytymisestä eli liikennepsykologiasta, Kalenoja pohtii.

Haluatko jatkaa lukemista?

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia