14.3.2016

Linja-automatkustajan tärkein turvavaruste – kolmasosa jättää käyttämättä

Linja-auto

Tottumus on suuurin yksittäinen syy turvavyön käyttämättä jättämiseen linja-autossa. Asenteet muuttuvat hitaasti, vaikka onnettomuustilanteessa turvavyö on korvaamaton apu.

Noin puolet linja-autoilla matkustavista kertoo kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina, ilmenee Liikenneturvan kyselystä. Turvavyötä on käytettävä myös linja-autossa, jos vyö on asennettu istuinpaikalle.

Yhteensä 52 prosenttia Liikenneturvan TNS Gallupilla teettämään kyselyyn vastanneista linja-autolla matkustavista kertoi kiinnittävänsä vyön aina tai lähes aina, jos istuinpaikalta löytyy turvavyö. Kolmasosa bussilla matkustavista raportoi, ettei käytä turvavyötä koskaan tai hyvin harvoin. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 1658 henkilöä.

Turvavyö
Kuva: Liikenneturva/Ville-Veikko Heinonen

– Turvavyön käyttöä busseissa ei välttämättä koeta matkustusmuotoon kuuluvaksi tai se mielletään muutoin hankalaksi. Niistä vastaajista, jotka eivät aina käytä turvavyötä, puolet kertoivat turvavyön käyttämättömyyden syyksi juuri sen, ettei ole koskaan aikaisemminkaan käyttänyt turvavyötä linja-autossa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara selventää kyselyn tuloksia.

Turvavyön käyttö busseissa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vyö kiinni myös linja-autossa

Turvavöiden käyttöpakko linja-autoissa tuli voimaan vuonna 2006. Tieliikennelain muutoksella saatettiin voimaan turvavyödirektiivin (2003/20/EY) määräykset. Nykyisin kaikissa linja-autoissa on käytettävä turvavyötä tai muuta turvalaitetta, jos sellainen on istuinpaikalle asennettu.

Uusissa linja-autoissa (M3) on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla jo vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisoville matkustajille.

Turvavyön käyttö busseissa

– Linja-auton turvavyöt ovat verrattain tuore asia. Matkustajille tuleekin matkan alkaessa käydä selväksi, että istuinpaikka on varustettu vöin ja että niitä kuuluu käyttää. Turvavyöstä voi kertoa näkyvällä tarralla tai kuljettaja voi kuuluttaa asiasta liikkeelle lähdettyä. Kuljettajan muistutuksessa on sekin hyvä puoli, että se saanee turvavyön unohtaneet napsauttamaan vyön kiinni, Elovaara puntaroi.

– Joukkoliikenne on turvallinen tapa matkustaa pitkiäkin matkoja. Esimerkiksi bussin kaatuessa turvavyöstä on korvaamatonta apua. Paitsi että se pitää matkustajan paikoillaan ehkäisee turvavyö myös sinkoutumasta muita matkustajia päin tai ulos autosta, Elovaara toteaa.

Lähde, grafiikka ja turvavyökuva: Liikenneturva, linja-autokuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Luetuimmat