18.11.2018

Matka: Elvyttävien vetten äärellä

Tsekki Karlovy Vary

Idyllisen kylpyläkaupunki Karlovy Varyn valtit ovat kuumat lähteet, vivahteikas historia – ja edullinen hintataso.

Ohre- ja Teplá -joet halkovat Tšekin länsiosassa sijaitsevaa kylpyläkaupunkia. Karlovy Vary on katukuvan perusteella idyllisen pieni ja myös kosmopoliittinen.

Kaupungin nähtävyyksien ympärillä hyörii isoja matkailijaryhmiä Aasiasta. Myös espanjalaisia ja italialaisia on paljon, mutta kaikkialla kuuluvan kielen sekä ravintoloiden ruokalistojen kielivalikoiman perusteella kaupunkia voi hyvin kutsua myös sen saksankielisellä nimellä Karlsbad.

Tsekki Karlovy Vary

Paikalliset vahvistavat – ilmeisen hyvillään –, että saksalaiset matkailijat tuovat tungoksen, mutta myös tuloksen, jos matkailutuloilla punnitaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kristallia, nahkaa ja koruja

Monenlaiset matkamuistot tuntuvat käyvät vilkkaasti kaupaksi.

Teplá-jokea myötäilevän pääkatu Stará loukan varrella on vieri vieressä pieniä liikkeitä.

Tsekki Karlovy Vary

Tarjolla on koruja, kelloja, kristallilasia ja muita taide-esineitä, matkamuistoja sekä nahkatuotteita. Tyyriin oloisiakin liikkeitä löytyy itävaltalaisesta kristallikoruvalmistaja Swarowskista alkaen.

Pääkadun varrella on myös useita kahviloita, joissa hintataso on suomalaisittain hyvin kohtuullinen.

Oplatky on katuherkku, joka kannattaa kokeilla. Ohueksi ja rapeaksi paistettu vohveli syödään sellaisenaan. Vohvelin maku on hunajainen muttei ällöimelä.

Goethe ja muutama muu

Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832) kävi hänkin aikanaan kylpyläkaupungissa itseään hoidattamassa. Saksalainen yleisnero viihtyi elämänsä aikana lyhyinä jaksoina kaupungissa kaikkiaan kolmen vuoden ajan.

Noin 50 000 ihmisen kotikaupungin matkailullista vetovoimaa kuvaa, että kaupungissa käy vuosittain noin 85 000 kylpylämatkailijaa vähintään viikon matkoilla. Kylpylähoitoihin päiväksi tai kahdeksi saapuu arviolta miljoona vierasta vuosittain.

Mettä maan alta

Usko syvältä maan uumenista pulputtavan mineraalipitoisen veden parantavaan voimaan on vahva – ja julkisia lähteitä 13 kaikkiaan. Moni paikallisista juo mineraalivettä päivittäin muutaman kupillisen, jotta ruuansulatusvaivat pysyvät loitolla. Moni uskoo tavan auttavan vakavampiinkin vaivoihin.

Kiinalaiset ovat selvittäneet asian jo ennakolta: jokainen näkemäni matkailija kanniskelee mukanaan posliinisia matkamuistomukeja.

Mineraaliveden käyttö hoitokylvyissä alkoi jo 1300-luvulla Karlovy Varyssa. Seuraavalla vuosisadalla mineraalivedestä nautittiin myös sisäisesti, tosin liiankin hanakasti.

– Kolmisen kupillista päivässä on riittävästi, mieluusti ennen ruokailua, opas Šárka Koštálová kertoo.

Kysymykseni mineraaliveden todetuista terveysvaikutuksista – sisäisesti tai ulkoisesti nautittuna – on sen verran epäluuloinen, että opas pitää lyhyen esitelmän balneologiasta.

Kylpyhoito-oppi on lääketieteen ala, joka tutkii etenkin mineraalivesikylpyjä parannuskeinona.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hoidossa maan alla

Jättimäisen Spa Hotel Thermal -tornihotellin maanalaisissa kerroksissa on oma maailmansa. Maan alla rasitettu ihmispolo voi rentoutua, uudistua ja parantuakin – valitusta tai lääkärin määräämästä hoidosta riippuen. Ja vaikkei olisi lääkärin määräystä ja sen kylkiäisenä vakuutuksen avulla katettua hintaa, jää itse maksettava osuus monelle matkailijalle edullisemmaksi kuin vastaava hoito kotimaassa.

Tsekki Karlovy Vary

Hoitoja on monenlaisia klassisesta kokovartalohieronnasta aromaterapiaan ja mutakylvystä suklaahierontaan.

Kokeilen 25 minuutin mineraalikylpyä. Vesi on aluksi mukavan haaleata, mutta alkaa uhkaavasti jäähtyä, joten kylvystä nousee ajan täytyttyä mielellään. Ihotuntuma on kylvyn jäljiltä siloinen, kävelyn kivistämät jalat elpyneet.

Suolahuoneessakin on mukava rentoutua ja hengitellä keuhkot auki. Taustalla soi mieltä rauhoittava adiemus-musiikki.

Jopa 1,5 kuukauden hoidot

Hotellin myyntijohtaja Hana Heleczová kertoo, että kylpylähoitoihin tulevat lomailijat viipyvät yleensä vähintään seitsemän yötä. Terveyskattaus on kaiken kattava, sillä hotellin ruokalinjaston vaihtoehdot ovat vähärasvaisia ja kasvispainotus on vahva.

– Useimmat vieraistamme viipyvät kaksi viikkoa saamassa erilaisia hoitoja, jotkut viipyvät vuosittain 1,5 kuukauttakin kerrallaan.

Moni hoidossa kävijä on harmaahapsinen. Eläkeläismatkailijat saavat helposti haluamansa hoidot varattua, sillä he voivat tulla lomasesonkien ulkopuolella.

Thermal on neljän tähden hotelli. Samaan joukkoon kuuluu 90 prosenttia kaupungin majapaikoista, viiden tähden hotelleja kaupungissa on viisi.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Luetuimmat