7.12.2017

Matkailija, karta näitä lentoyhtiöitä!

Lentoturvallisuus

Euroopan komissio on listannut ne lentoyhtiöt, joilla on turvallisuuspuutteita.

Ilmateitse matkustaminen on periaatteessa hyvinkin turvallista, muttei yhtä turvallista kaikkien lentoyhtiöiden siivin. Euroopan komissio on päivittänyt marraskuun lopussa listan niistä lentoyhtiöistä, jotka eivät täytä kaikkia kansainvälisiä turvallisuusmääräyksiä. Nämä lentoyhtiöt on joko asetettu kokonaan toimintakieltoon EU:ssa tai niiden lentotoimintaa rajoitetaan Euroopan Unionin jäsenmaiden ilmatilassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mustalla listalla 178 yhtiötä

EU:n kieltolista tunnetaan mustana listana. Listalla on nyt 178 lentoyhtiötä. Kieltolista on päivitetty kaikkiaan 29 kertaa. Uusin päivitys tehtiin 30.11.2017.

Uusimmassa päivityksessä listalle lisättiin yksi lentoyhtiö, Avior Airlines (Venezuela). Se lisättiin mustalle listalle turvallisuuspuutteiden vuoksi, jotka havaittiin Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n kolmansien maiden (Third Country Operators, TCO) lentoyhtiöiden turvallisuusselvityksen yhteydessä.

Listalta poistui kaksi yhtiötä turvallisuusparannusten ansiosta. Kiellosta vapautuivat Mustique Airways (Saint Vincent ja Grenadiinit, Karibia) ja Aviation Company Urga (Ukraina).

Molemmat yhtiöt ovat tehneet turvallisuusparannuksia sen jälkeen, kun ne lisättiin mustalle listalle toukokuussa 2017.

Tehokas keino kohentaa turvallisuutta

EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc on vakuuttunut lentokieltolistan tarpeellisuudesta.

– Tavoitteemme on paras mahdollinen lentoturvallisuus Euroopan taivaalla. EU:n lentokieltolista on yksi tehokkaimmista keinoista saavuttaa tämä tavoite, Bulc linjaa.

– Uusin päivitys osoittaa, että lentoyhtiöt voidaan poistaa kieltolistalta nopeasti, kun ne kiinnittävät enemmän huomiota lentoturvallisuuteen. Turvallisuuden eteen tehty työ palkitaan ja toivon, että Mustique Airways- ja Urga-yhtiöiden esimerkki kannustaisi muita yhtiöitä.

Bulcin mukaan EU:n komissio ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Aviation Safety Agency) ovat valmiita avustamaan lentoturvallisuuden kohentamisessa.

Kieltolista käsittää kaksi erillistä listaa

EU:n kieltolista tarkoittaa kahta listaa: täydellinen lentokielto (Annex A) ja toimintarajoituksia (Annex B).

Ensimmäinen listaus (Annex A) sisältää ne kaikki lentoyhtiöt, jotka on kielletty lentämään EU:n jäsenmaiden ilmatilassa. Toinen listaus (Annex B) sisältää ne lentoyhtiöt, joilla on toimintarajoituksia EU:n alueella. Nämä yhtiöt saavat lentää vain tietyillä konetyypeillä.

Kumpaakin listaa päivitetään kaksi kertaa vuodessa ja ne julkaistaan EU:n virallisilla verkkosivuilla.

Kun käytetään listauksen tietoja, on syytä varmistaa, että käytössä on uusin päivitys.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lentoyhtiöt, joiden toiminta on kielletty EU:n alueella (Annex A)

Täydellinen lentokielto EU:n alueella (Annex A) on kaikkiaan 178 lentoyhtiöllä. Näistä 172 lentoyhtiön lentokielto Euroopassa perustuu pääosin siihen, että kyseisten maiden ilmailuviranomaisten turvallisuusselvityksissä on puutteita.

Näiden 13 maan kaikki lentoyhtiöt ovat kieltolistalla: Afganistan, Djibouti, Eritrea, Kirgisia, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia, Libya, Nepal, Päiväntasaajan Guinea, São Tomé ja Principe, Sierra Leone ja Sudan.

Edellisten lisäksi kieltolistalla ovat seuraavan kolmen maan useimmat lentoyhtiöt, paitsi tässä mainitut yhtiöt:

Angola: kaikki yhtiöt, paitsi TAAG Angola Airlines, jolla on toimintarajoituksia.

Indonesia: kaikki muut indonesialaiset 55 lentoyhtiötä, paitsi seuraavat seitsemän yhtiötä (Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua, Indonesia Air Asia, Citilink, Lion Air ja Batik Air).

Gabon: kaikki yhtiöt (paitsi Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG, joilla on toimintarajoituksia).

Lisäksi kieltolistalla on kuusi yhtiötä havaittujen yhtiökohtaisten turvallisuuspuutteiden vuoksi:

  • Avior Airlines (Venezuela)
  • Blue Wings Airlines (Surinam)
  • Iran Aseman Airlines (Iran)
  • Iragi Airways (Irak)
  • Med-View Airline (Nigeria)
  • Air Zimbabwe (Zimbabwe)

Valtaosa kieltolistalla olevista lentoyhtiöistä on Afrikasta tai Aasiasta.

Yhtiöt, joilla on toimintarajoituksia lentämiseen EU:n alueella (Annex B)

Nämä yhtiöt voivat lentää EU:n ilmatilassa rajoitetusti vain tietyillä lentokonetyypeillä:

  • Afrijet (Gabon)
  • Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon)
  • Air Koryo (Pohjois-Korea)
  • Air Service Comores (Komorit)
  • Iran Air (Iran)
  • TAAG Angola Airlines (Angola)

Monipuolista turvallisuusarviointia

Euroopan komission tekemä uusin kieltolista perustuu EU:n lentoturvallisuuskomitean ASC:n kokoukseen 13.–15. marraskuuta 2017. (ASC=Air Safety Committee). Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista kaikista EU:n jäsenvaltioista ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Aviation Safety Agency).

Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin ja kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n (International Civil Aviation Organization) asettamiin standardeihin.

EASA:lla on käynnissä Keski-Afrikan lentoturvallisuuden kohennusohjelma ”Improving Air Transport in Central Africa (ATA-AC) project.

Teksti: Timo Turkula

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia