21.5.2024

Matkavinkki: Syötävä Helsinki -viikot – makuelämyksiä myös sunnuntaina

Kuva Moottorin arkisto

Kauppahallien opastettujen ruokakierrosten lisäksi Syötävä Helsinki -viikot avaavat myös Torikortteleiden kesäterassin. Ruoka saa matkalle, mutta Helsinki jäänyt yöpymisissä kilpailijakaupungeista.

Syötävä Helsinki -viikot 24.5.–16.6. tarkoittavat opastettuja ruokakierroksia Helsingin kauppahalleissa sekä Torikortteleiden kesäterassin avautumista kaupungin ytimessä Suurkirkon edustalla.

Erityisesti Hakaniemen hallin avauduttua peruskorjauksen jälkeen, moni on kysellyt olisiko opastettuja hallikierroksia tarjolla. Hakaniemen kauppahallin, Vanhaan kauppahallin sekä Hietalahden kauppahallin vahvuuksien varaan käsikirjoitettujen ruokakierrosten opastukset toteuttajana on Helsinki Oppaat ry.

Ruoka- ja juomaelämyksiä on sekin, että teemaviikkojen kunniaksi useat helsinkiläisravintolat avaavat ovensa poikkeuksellisesti myös sunnuntaina ja maanantaina. Viikot tarjoavat sadan ruoka- ja juomatapahtuman kattauksen, joka tarkoittaa muun muassa erikoisannoksia ja teemallisia menuja, festivaaleja ja brunsseja, sekä työpajoja ja ruokakierroksia.

Helsingissä on monia laadukkaita kahvipaahtimoita, pienpanimoita ja tislaamoja. Juotava Helsinki kahviloineen ja baareineen on esimerkki yhdestä Syötävä Helsinki -kokonaisuudesta. Ruokatapahtumista lisää täältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruoka aina osa matkailua

Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva on vakuuttunut, että kaupunki

tarjoaa jo nyt maailmanluokan elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille.

– Haluamme olla tulevaisuudessakin kestävä ja monipuolinen ruokakaupunki, johon tullaan kaukaakin, Rinkineva linjaa.

Matka, matkamessut, kansalliruoka,

Matkailupäällikkö Nina Vesterinen tuo puolestaan esiin sen, kuinka tärkeä ja erottamaton osa ruokaelämys on matkailua.

– Ruokailu on ainut asia, jonka Helsinkiin tuleva matkailija tekee satavarmasti, kaikki muu on sattumanvaraista.

Vesterinen muistuttaa, että Helsingissä toimii yli 3 000 ravintolaa, kahvilaa, baaria, joissa riittää enemmän valinnanvaraa, kuin moni kaupunkilainen, saati ulkomailta tuleva matkailija on mieltänyt.

– Meillä on kauppahalleja, leipomoita, ruokaretkiä, kahviloita, fine diningia, lähiluonnosta kerättyjä marjoja ja katuruokaa, joiden varaan elämykset rakentuvat.

Michelin-tähtisäihkettä

Pohjoismaiset Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Helsingissä. Merkkitapahtuma on nivelletty osaksi syötävä Helsinki -teemaviikkoja.

MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaala järjestetään Savoy-teatterissa maanantaina 27.5. kello 16–20. Sinne eivät kuitenkaan pääse kuin kutsuvieraat, mutta kaikelle kansalle on järjestetty mahdollisuus seurata suorana Michelin tähtien julkistustilaisuutta kisakatsomossa Senaatintorilla.

Pysyykö Helsinki matkailukelkassa?

Matkailupäällikkö Nina Vesterinen arvioi, että Helsingin maine korkealaatuisena gastronomisena kaupunkina on kasvussa ja kansainvälinenkin näkyvyys nousussa.

Matkailullisesti näkyvyyden nousua tarvitaankin, sillä tuoreessa vertailussa Kööpenhaminan, Tukholman, Hampurin ja Oslon kanssa Helsinki ei pärjännyt mitenkään erinomaisesti. Kööpenhamina on suosituin vertailussa mukana olevista kohteista ulkomaalaisten keskuudessa. Ero muihin on kasvanut koronapandemian jälkeisinä vuosina. Kööpenhaminassa ja Oslossa ulkomaalaisten yöpymiset ovat ohittaneet vuoden 2019 tason. Helsingissä toipuminen pandemiasta on ollut hitainta. Vuonna 2023 yöpymisten määrä oli 78 prosenttia vuoden 2019 yöpymisistä.

Edellä kuvatut tulokset ilmenevät Helsingin Matkailusäätiön Visitory Oy:llä teettämästä tutkimuksesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Merkittävä tulonlähde

Matkailu on Helsingille merkittävä tulonlähde ja ulkomaalaisten matkailijavirtojen houkuttelu ensiarvoista. Tutkimuksen mukaan matkailutulosta noin 30 % on seurausta ulkomaalaisten matkailijoiden Helsingissä tapahtuvasta kuluttamisesta.

”Tällöin voidaan arvioida, että vuonna 2022 ulkomaalaisista matkailijoista tuli suoraa matkailutuloa 400 miljoonaa euroa ja ulkomaalaisten matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 600 miljoonaa euroa”, kiteyttää tutkimus.

Puhdasta lähiruokaa

Fazerin Chef de Cuisine Tapio Bergström nostaa matkailullisena valttinamme esiin suomalaisen lähiruoan ja elintarviketurvallisuuden.

– Suomalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, rohkeaa innovointia ja jatkuvaa uudistumista, mikä tekee meistä erottuvan ruokakohteen. Suomalainen ruokakulttuuri saa inspiraationsa luonnosta ja neljän vuodenajan tarjoamista paikallisista sesonkiraaka-aineista.

Bergströmin mukaan Suomessa voi luottaa siihen, että ruoka on aitoa ja turvallista.

Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala on samalla kannalla kotimaisen ruuan puhtauden ja laadun suhteen.

– Ne ovat jo itsessään merkittäviä kilpailuetuja. Helsingin on mahdollista nousta kansainvälisesti arvostetuksi ruokakaupungiksi, kun yhdistämme nämä elementit innovatiivisesti ja kestävästi. Tämä edellyttää yhteistyötä koko ruokaketjussa, alkaen tuottajista aina kuluttajiin asti.

Tiittalan mukaan ravintolassa tarjotun ruuan tehtävä on tuottaa elämyksiä. Yhdeksi valteistamme hän nostaa puhtaat järvet ja mainiot järvikalat.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat