21.5.2024 Matkailu Matkavinkki: Syötävä Helsinki -viikot – makuelämyksiä myös sunnuntaina Teksti Marko Jokela Kuva Moottorin arkisto Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kauppahallien opastettujen ruokakierrosten lisäksi Syötävä Helsinki -viikot avaavat myös Torikortteleiden kesäterassin. Ruoka saa matkalle, mutta Helsinki jäänyt yöpymisissä kilpailijakaupungeista. Syötävä Helsinki -viikot 24.5.–16.6. tarkoittavat opastettuja ruokakierroksia Helsingin kauppahalleissa sekä Torikortteleiden kesäterassin avautumista kaupungin ytimessä Suurkirkon edustalla.Erityisesti Hakaniemen hallin avauduttua peruskorjauksen jälkeen, moni on kysellyt olisiko opastettuja hallikierroksia tarjolla. Hakaniemen kauppahallin, Vanhaan kauppahallin sekä Hietalahden kauppahallin vahvuuksien varaan käsikirjoitettujen ruokakierrosten opastukset toteuttajana on Helsinki Oppaat ry.Ruoka- ja juomaelämyksiä on sekin, että teemaviikkojen kunniaksi useat helsinkiläisravintolat avaavat ovensa poikkeuksellisesti myös sunnuntaina ja maanantaina. Viikot tarjoavat sadan ruoka- ja juomatapahtuman kattauksen, joka tarkoittaa muun muassa erikoisannoksia ja teemallisia menuja, festivaaleja ja brunsseja, sekä työpajoja ja ruokakierroksia.Helsingissä on monia laadukkaita kahvipaahtimoita, pienpanimoita ja tislaamoja. Juotava Helsinki kahviloineen ja baareineen on esimerkki yhdestä Syötävä Helsinki -kokonaisuudesta. Ruokatapahtumista lisää täältä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyRuoka aina osa matkailuaHelsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva on vakuuttunut, että kaupunkitarjoaa jo nyt maailmanluokan elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille.– Haluamme olla tulevaisuudessakin kestävä ja monipuolinen ruokakaupunki, johon tullaan kaukaakin, Rinkineva linjaa.Matkailupäällikkö Nina Vesterinen tuo puolestaan esiin sen, kuinka tärkeä ja erottamaton osa ruokaelämys on matkailua.– Ruokailu on ainut asia, jonka Helsinkiin tuleva matkailija tekee satavarmasti, kaikki muu on sattumanvaraista.Vesterinen muistuttaa, että Helsingissä toimii yli 3 000 ravintolaa, kahvilaa, baaria, joissa riittää enemmän valinnanvaraa, kuin moni kaupunkilainen, saati ulkomailta tuleva matkailija on mieltänyt.– Meillä on kauppahalleja, leipomoita, ruokaretkiä, kahviloita, fine diningia, lähiluonnosta kerättyjä marjoja ja katuruokaa, joiden varaan elämykset rakentuvat.Michelin-tähtisäihkettäPohjoismaiset Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Helsingissä. Merkkitapahtuma on nivelletty osaksi syötävä Helsinki -teemaviikkoja.MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaala järjestetään Savoy-teatterissa maanantaina 27.5. kello 16–20. Sinne eivät kuitenkaan pääse kuin kutsuvieraat, mutta kaikelle kansalle on järjestetty mahdollisuus seurata suorana Michelin tähtien julkistustilaisuutta kisakatsomossa Senaatintorilla.Pysyykö Helsinki matkailukelkassa?Matkailupäällikkö Nina Vesterinen arvioi, että Helsingin maine korkealaatuisena gastronomisena kaupunkina on kasvussa ja kansainvälinenkin näkyvyys nousussa.Matkailullisesti näkyvyyden nousua tarvitaankin, sillä tuoreessa vertailussa Kööpenhaminan, Tukholman, Hampurin ja Oslon kanssa Helsinki ei pärjännyt mitenkään erinomaisesti. Kööpenhamina on suosituin vertailussa mukana olevista kohteista ulkomaalaisten keskuudessa. Ero muihin on kasvanut koronapandemian jälkeisinä vuosina. Kööpenhaminassa ja Oslossa ulkomaalaisten yöpymiset ovat ohittaneet vuoden 2019 tason. Helsingissä toipuminen pandemiasta on ollut hitainta. Vuonna 2023 yöpymisten määrä oli 78 prosenttia vuoden 2019 yöpymisistä.Edellä kuvatut tulokset ilmenevät Helsingin Matkailusäätiön Visitory Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyMerkittävä tulonlähdeMatkailu on Helsingille merkittävä tulonlähde ja ulkomaalaisten matkailijavirtojen houkuttelu ensiarvoista. Tutkimuksen mukaan matkailutulosta noin 30 % on seurausta ulkomaalaisten matkailijoiden Helsingissä tapahtuvasta kuluttamisesta.”Tällöin voidaan arvioida, että vuonna 2022 ulkomaalaisista matkailijoista tuli suoraa matkailutuloa 400 miljoonaa euroa ja ulkomaalaisten matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 600 miljoonaa euroa”, kiteyttää tutkimus.Puhdasta lähiruokaaFazerin Chef de Cuisine Tapio Bergström nostaa matkailullisena valttinamme esiin suomalaisen lähiruoan ja elintarviketurvallisuuden.– Suomalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, rohkeaa innovointia ja jatkuvaa uudistumista, mikä tekee meistä erottuvan ruokakohteen. Suomalainen ruokakulttuuri saa inspiraationsa luonnosta ja neljän vuodenajan tarjoamista paikallisista sesonkiraaka-aineista.Bergströmin mukaan Suomessa voi luottaa siihen, että ruoka on aitoa ja turvallista.Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala on samalla kannalla kotimaisen ruuan puhtauden ja laadun suhteen.– Ne ovat jo itsessään merkittäviä kilpailuetuja. Helsingin on mahdollista nousta kansainvälisesti arvostetuksi ruokakaupungiksi, kun yhdistämme nämä elementit innovatiivisesti ja kestävästi. Tämä edellyttää yhteistyötä koko ruokaketjussa, alkaen tuottajista aina kuluttajiin asti.Tiittalan mukaan ravintolassa tarjotun ruuan tehtävä on tuottaa elämyksiä. Yhdeksi valteistamme hän nostaa puhtaat järvet ja mainiot järvikalat. Lue lisää Kaikki artikkelit 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa 30.6.2025 Matkailu Lähes 30 Rolls-Royce -autoa pian esillä Fiskarsissa – mukana useita harvinaisuuksia 29.6.2025 Matkailu Kivisen tien Karoq ja tehtävä Balkanilla: etsi Euroopan upeimmat maisemat 29.6.2025 Matkailu Sähköautotehtaat nousseet turistikohteiksi Kiinassa – tuhannet jonottavat kierroksille 26.6.2025 Matkailu 60 vuotta täyttävä Kolmården on paljon muutakin kuin eläinpuisto 23.6.2025 Yleinen Yli 300 000 km ajettu Peugeot, 3 000 kilometrin roadtrip ja lehdistöralli – mitä tästä voi edes seurata? 22.6.2025 Matkailu Jaloa vettä Kölnistä – maailman vanhimman parfyymivalmistajan museo oikoo historiaa 20.6.2025 Matkailu Skandaalien sävyttämä klassikkoauto saapui Vehoniemen harjulle 19.6.2025 Laivat Vapaaehtoinen meripelastus on upea harrastus, joka tarjoaa veekaseja ja vastuuta vesillä Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 30.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Porsche 718 Cayman GT4 RS - niin harvinainen, ettei edes EU:ta kiinnosta puuttua 30.6.2025 Koeajo Koeajo: Volkswagen ID.7 – pitkälle pihistelevä perheauto 30.6.2025 Kuluttajat Kuluttaja ja automyyjä kiistelivät, lämpenikö tuontiautona maahantuotu uudehko Audi-sähköauto riittävän nopeasti talvella – kuluttajariitalautakunta antoi vastauksen 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 1.7.2025 Prätkäpodi Prätkäpodi jakso 32: BMW F900 GS – voiko adventure olla liian hyvä? 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin 27.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sekajuna Sastamalassa 24.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tunnistatko kuvan auton? (Osa 2) 30.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Porsche 718 Cayman GT4 RS - niin harvinainen, ettei edes EU:ta kiinnosta puuttua 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 20.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Tunnistatko kuvan auton?