21.1.2022

Miten toimia, kun kohtaat aura-auton? Liikenneturva neuvoo

Sormi ei saa mennä suuhun, kun kohtaat aura-auton. Rauhallinen ote ja muutama Liikenneturvan vinkki auttavat talvisessa tilanteessa.

Talvi ei saa enää yllättää autoilijaa, vaikka lumitilanne vaihtelee ympäri maata. Aura-autot auttavat autoilijaa välttämään sohjoa ja polanteita putsaamalla väyliä vaikeissakin olosuhteissa. Maltti on pidettävä mukana, kohtaat aura-auton sitten päivällä tai yöllä

Pöllyävä lumi, tienpintojen polanteet sekä liukkaus aiheuttavat haasteita päivittäin. Liikenneturva muistuttaa, että turvaväli ja tilanteeseen sopiva nopeus ovat valttia myös talviliikenteessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuinka kohtaat aura-auton?

Aura- ja suola-autot pyrkivät toiminnallaan auttamaan tielläliikkujille turvallisempaa matkaa. Aura-auton työntäessä lumikinosta tien laitaan kevyt pakkaslumi saattaa pöllytä runsaastikin ja viedä näkyvyyden lähes kokonaan.

Kun kohtaat aura-auton, voit varautua ennakkoon mahdolliseen näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen. Näin vältyt tarpeettomalta säikähdykseltä. Kyse on monella tapaa samanlaisesta ennakoinnista ja tulevien tilanteiden arvioinnista, kuin muutenkin liikenteessä.

– Myös muu raskas kalusto, kuten rekat ja linja-autot, voivat saada pakkaslumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee. Keliin sopivan nopeuden lisäksi turvaväli on talviautoilun tärkein asia, tähdentää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Aura-auto puhdistaa lumet myös tien keskilinjalta, joten auran on ulotuttava käytännössä jopa hieman keskilinjan yli. Tämän takia vastaantulevan autoilijan kannattaa ajaa mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa. Oma ajonopeus on syytä pitää maltillisena ja tarvittaessa on hiljennettävä vauhtia.

Aura-auton ohittaminen on jätettävä sellaiseen hetkeen, jolloin edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla. Hötkyilyyn ei ole varaa.

–Harkitse ohitustarve tarkkaan. Jos ohitusta ei ole pakko tehdä, kannattaa se välttää. Kuljettajat seuraavat peileistään liikennettä ja pysähtyvät ja päästävät autojonoja ohitseen, kun siihen on hyvä tilaisuus. Ajaminen aura-auton takana voi olla helpompaa kuin sen edessä auraamattomalla tiellä, painottaa Elovaara.

Muutenkin ajoväylää on tarkkailtava tulevan varalta. Tienpintaan saattaa esimerkiksi muodostua korkeita lumi- ja jääpolanteita, jotka vaikeuttavat ajamista entisestään. Silloinkin maltillinen ajonopeus on ratkaisevin tekijä, jotta auto pysyy hallinnassa.

Teksti: Henri Posa Kuvituskuva: Mikko Autio/Moottorin arkisto Lähde: Liikenneturva

Luetuimmat