11.5.2025

Moottoripyörien applikaatiot tekevät navigaattorin turhaksi

Kuva Tuomas Rajala & Valmistajat

Digimittaristojen myötä prätkävalmistajat ovat alkaneet kehittää pyöriinsä applikaatioita.

Tätä nykyä moottoripyörän mittaristo kertoo paljon muutakin, kuin ajonopeuden, kierrosluvun ja ilman lämpötilan. Digimittaristojen yleistyminen on mahdollistanut se, että mittaristo yhdistää automaailmasta tutun tietoviihdenäytön myös prätkien mittaristoon.

Lähimmäksi auton tietoviihdenäyttöä on prätkäpuolella päässyt Can-Am, jonka sähköprätkissä on käytössä Apple CarPlay, jonka kautta pyörän mittaristo muovautuu normista poikkeavaksi. Haasteitakin toki on, sillä yleensä mittaristot ovat kohtuullisen pienikokoisia.

Valmistajien omien applikaatioiden idea on päästä eroon ulkopuolisista lisälaitteista, kuten navigaattorista. Vielä kymmenen vuotta sitten ajatus pyörän omasta applikaatiosta oli hyvin kaukainen, ja ajon aikainen reititys tapahtui ulkoisella navigointilaitteella. Ja älypuhelimien yleistyessä navilaitteet ovat pikälti kadonneet. Pian puhelinkin jää taskuun.

Nyt lähes jokaisella valmistajalla on oma applikaationsa, jota käyttämällä navigaatio toimii suoraan pyörän mittariston kautta. Esimerkiksi BMW:llä, KTM:llä ja Hondalla on omansa. Niin myös Moottorin käyttötestipyörä CF Motossa.

Se mitä kaikkea applikaatioilla voi tehdä, vaihtelee valmistajien välillä suuresti. Peruskattaus on navigoinnin lisäksi puhelimen, äänentoiston ja kypäräpuhelimen yhdistäminen. Ajatuksena on siis se, että kuski voi vastata ja soittaa puheluita ajaessaan, sekä kuunnella musiikkia kypäräpuhelimensa välityksellä.

Edellä mainitut ominaisuudet löytyvät käytännössä jokaisesta applikaatiosta. Pyörä ja puhelin paritetaan joko Bluetoothin tai WIFI-verkon välityksellä. Sen jälkeen toimintoja voidaan ohjailla pyörän kahvoissa olevilla painikkeilla. Yleisesti ottaen järjestelmät toimivat moitteetta, mutta niiden käyttämiseen kannattaa perehtyä etukäteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Navigaattorit poikkeavat suuresti toisistaan

Toinen tärkeä ominaisuus on ehdottomasti navigointi, jossa applikaatiot poikkeavat suuresti. Osa käyttää navigointiin heijastusominaisuutta vaikkapa Google Mapsin muodossa ja osa kehittänyt oman navigaatioappinsa.

Esimerkiksi KTM:n Connect -applikaation kartta- ja navigaatioapplikaatio on erinomainen. Se on kehitetty oikeasti motoristin tarpeet edellä, joten moottoriteiden välttäminen on toteutettu hienosti. Sen avulla voi suunnitella matkansa normaalia navigaattoria tarkemmin.

Applikaation avulla voi myös halutessaan välttää tietullit. Lisäksi naviin voi ladata omat GPX-tiedostonsa, joten jos prätkäilijää kiinnostavat vaikkapa TET-reitit, saa tiedostot ladattua suoraan pyörän karttatietoihin. Järjestelmä antaa myös mahdollisuuden jakaa reitit kavereiden kesken.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat