22.3.2018

Motoristi, muista vakuutus, vältä tuhansien eurojen karhumaksut!

Vakuutusten laiminlyönnin seuraukset ovat koventuneet rajusti.

Talven ajaksi varastoidun kulkupelin käyttäjältä saattaa unohtua hoitaa lakisääteiset velvollisuudet. Etenkin moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille tehdään usein talven ajaksi liikennekäytöstäpoisto ja irtisanotaan liikennevakuutus.

Jos kevään tullen lähdetään liikenteeseen ja unohdetaan hoitaa nämä lakisääteiset velvoitteet kuntoon, voi seurauksena olla ikävä yllätys, joka kouraisee kukkarosta syvältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kampanja muistuttaa velvoitteista

Liikennevakuutuskeskus jäsenyhtiöineen on aloittanut kampanjoinnin, jotta lakisääteiset velvollisuudet muistetaan ja laiminlyönnin seuraukset tiedetään.

Taustalla on viime vuonna voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki. Sen myötä vakuutuksen laiminlyönnin seuraukset ovat koventuneet entisestään.

Liikennekäytöstä poistettu ja liikennevakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa ja poliisi voi ottaa siitä kilvet pois. Myös laiminlyöntimaksujen suuruus on kasvanut.

Nelinkertainen sakkomaksu

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraava vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen muistuttaa.

Se voi tarkoittaa useiden tuhansien eurojen suuruisia maksuja. Ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla aiheutunut kolari saa summan kertautumaan nopeasti.

– Esimerkiksi isomman moottoripyörän maksut voivat olla vaikka 30 000 euron luokkaa, jos se on ollut vuoden vailla liikennevakuutusta, mutta sillä kuitenkin ajetaan ja aiheutuu kolari. Yleisimmin laiminlyöntitapauksissa puhutaan satojen tai tuhansien eurojen maksuista, ajoneuvosta riippuen, Korhonen selvittää.

Onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta.

Vuosittain 45 000 laiminlyöntitapausta

Poliisilla on esimerkiksi automaattisia rekisterikilpien lukulaitteita, jotka paljastavat velvollisuuksien laiminlyönnit. Valvontateknologian kehittyessä kiinni jääminen on siis yhä todennäköisempää, vaikka onnettomuutta ei sattuisikaan.

Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni eri tavoin vuosittain noin 45 000.

Vakuutusten kuntoon hoitaminen ei ole vaikeaa, sillä eri vakuutusyhtiöiden uusien sähköisten järjestelmien myötä sekä liikennekäyttöönoton että liikennevakuutuksen voi hoitaa kerralla kuntoon ajasta ja paikasta riippumatta. Ajoneuvon ilmoittaminen liikennekäyttöön on verkossa maksutonta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mökkimönkkäritkin pitää vakuuttaa

– Tietoisuus liikennevakuuttamiseen liittyvistä velvollisuuksista on usein puutteellista. Törmäämme usein hämmästelyyn siitä, että peltoautot ja mökkimönkijätkin täytyy lain mukaan vakuuttaa tai että viritetty mopo katsotaan moottoripyöräksi ja laiminlyönnistä seuraava maksu on sen mukainen, Korhonen toteaa.

Testaa tietosi!

Omaa tietämystään voi testata leikkimielisellä Henkinen liikenneikä -testillä, joka on täällä: www.liikenneika.fi.

Lisää: www.lvk.fi/liikenneika Grafiikat: Liikennevakuutuskeskus Kuva: Moottorin arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat