12.1.2025

Mozart ja Salzburg: suu makeaksi ja sävellä samalla oma ooppera

Kuva Vesa Eskola

Mozartin syntymäkoti ja pienimuotoinen museo Salzburgin vanhan kaupungin keskustassa tarjoaa kiinnostavan pysähdyksen automatkalla – jos ollaan esimerkiksi menossa Itävaltaan hiihtämään.

Salzburg, vajaat 150 kilometriä Müchenistä itään sijaitseva reilun 150 000 asukkaan kaupunki Itävallassa tunnetaan ennen kaikkea yhdestä asiasta. Se on paikka, missä Wolfgang Amadeus Mozart syntyi ja vaikutti – Wienin ohella tietysti. Salzburg sijaitsee myös Saksasta Itävaltaan vievään ison moottoritien varressa, jota pitkin monet Itävaltaan hiihtolomalle suunnistavat suhaavat. Pieni kulttuuristoppi tekee matkalla kuin matkalla aina terää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiesitkö, että…

Mozart on yksi historian tunnetuimpia henkilöitä, joten moni tuntee varmasti hänen elämänsä perustarinan – ainakin sen version, joka on tullut tutuksi Miloš Formanin vuonna 1984 valmistuneen Amadeus-elokuvan muodossa.

Uskallamme silti väittää, että museosta löytyy muutama tarina, jotka eivät olleet kävijälle ennestään tuttuja. Tiesitkö esimerkiksi, että Mozartilla oli kuusi lasta, joista vain kaksi eli aikuisuuteen asti mutta kumpikaan heistä ei saanut perillisiä? Mozartin sukupuu siis kuihtui varsin pian hänen jälkeensä.

Ja kuten elokuvan tarina, myös Tom Hulcen näyttelemä versio Mozartista kikattavana ja lähes hysteerisenä isona lapsena, joka ei ikinä kasvanut kunnolla aikuiseksi, on muokannut monien mielikuvaa tuosta lapsinerosta. Ja kun nykyisin tunnemme Michael Jacksonin, Britney Spearsin, Lindsay Lohanin, Macaulay Culkinin ja kumppaneiden tarinat, meidän on helpompi ymmärtää myös Mozartia. Ei ole välttämättä helppoa kasvaa aikuiseksi, jos et ole saanut elää normaalia lapsuutta.

Lapsinerolla ei liene ollut liikaa aikaa leikkiä, sillä hän syntyi tammikuussa 1756 ja alkoi säveltää jo nelivuotiaana. Vuonna 1762 hän alkoi kiertää Eurooppaa yhdessä isänsä ja siskonsa kanssa, ja vuoteen 1766 mennessä he olivat kiertäneet jo koko läntisen Euroopan. Melkoinen ensikiertue siis… Ja käytössä ei ollut keikkabussia lentokoneista puhumattakaan. Matkaa tehtiin hevosvaunuilla läpi helteen ja tuiskun.

Ja sekin tiedetään kohtalaisen hyvin, miltä Mozart ja muu hänen perheensä näytti, tästä on museossa todisteena useampi muotokuva.

Ajankuvaa

Museossa on myös vaatimaton mutta silti yllättävä kokoelma Mozartin jäämistöä. Esillä on esimerkiksi Mozartille tärkeä silkkilompakko. Ja se oli tunnetusti usein varsin tyhjä.

Näytillä on myös ehkä hieman makaaberisti Mozartin hiustukku. Ja tietysti tutkittavana on myös Mozartin kirjeitä sekä sävellyksiä.

Mozartin tarinan ja vanhojen esineiden lisäksi museo maalaa myös ajankuvaa, sitä millaisessa maailmassa Mozart 1700-luvun jälkipuoliskolla eli. Yksi huone on kalustettu tuon ajan hengen mukaiseksi.

Toinen historiallinen huone on vanha ja erittäin askeettinen keittiö.

Yksi mielenkiintoisimpia huoneita museossa on se, missä esitellään Mozartin oopperoiden kulisseja pienoiskoossa eli tyypillisesti niitä suunnitelmia, joiden pohjalta oopperoiden lavasteet noihin aikoihin rakennettiin. Suunnitelmat ovat sekä piirustuksia että paperista/pahvista tehtyjä kolmiulotteisia dioraamoja.

Etenkin isommat dioraamat ovat näyttäviä. Se avaa mielenkiintoisen perspektiivin oopperoiden kulissien takaiseen työhön.

Esillä on myös Mozartin oopperoiden puvustoa – toki moderneja ei historiallisia vaatteita.

Museossa on myös useita soittimia, mm. Mozartin lapsena soittama viulu sekä klavikordi. Jälkimmäinen oli tosin meidän vierailumme aikaan vain kopio, koska alkuperäinen soitin oli restauroitavana. Alkuperäinen on ei enempää tai vähempää kuin se, minkä avulla Mozart sävelsi Taikahuilun.

Yksi hauskimmista huoneista on puolestaan pieni kammio, jossa kävijä voi itse säveltää mieleisensä sovituksen Taikahuilusta. Kävijä asettuu seisomaan huoneen keskelle, ja hänen ympärillään on neljä kosketustunnistimella olevaa levyä: yhdestä soivat patarummut, toisesta puhallinsoittimet, kolmannesta jousisoittimet ja neljännestä – tietysti – huilu. Levyltä toiselle astuessa voi luoda näin mieleisensä sovituksen Mozartin viimeisestä työstä.

Uskomaton perintö

Mozart oli luova työnarkomaani, mikä varmasti myös vaikutti siihen, että hän kuoli vain 35-vuotiaana. Lyhyestä elämästä huolimatta hän ehti jättää meille henkeäsalpaavan kulttuuriperinnön. Hän sävelsi paitsi upeita oopperoita (22 kappaletta) myös mm. sinfonioita, sonaatteja, jousikvartetteja ja -kvintettoja, konserttoja, kirkko- sekä kamarimusiikkia. Taikahuilu on yksi Mozartin tunnetuimpia teoksia ja sen ensi-ilta oli vain reilu kaksi kuukautta ennen Mozartin kuolemaa.

Mozartin musiikki koskettaa yhä ihmisiä ja saa monet kyynelehtimään oopperan katsomoissa. Asia, josta moni nykyinen poptähti voi vain unelmoida. Niin iso nimi kuin vaikkapa Taylor Swift onkin, on vaikea kuvitella tuhansien ihmisten kokoontuvan vuonna 2250 isoihin saleihin kuuntelemaan hänen musiikkiaan – tosin hologrammiteknologia on pian niin pitkällä että kuka sen tietää…

Ja kun museo on käyty läpi, viimeisessä huoneessa on pieni myymälä. Sieltä voi ostaa mukaan kirjallisuutta, nuottikirjoja, erilaista Mozart-aiheista tavaraa – sekä tietysti Mozartin kuulia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Upeat kulissit

Kuten sanottua, Salzburg tarjoaa kivan pysähdyksen, jos on matkalla autolla esim. Münchenistä Itävaltaan. Ja jos Salzburgissa on liikkeellä kesällä, silloin kannattaa ihastella aikansa rauhassa sen barokkityylistä vanhaa keskustaa ja suunnata sitten Berchtesgadeniin, jossa on paitsi hieno luonnonpuisto ja upea kuninkaiden järvi eli Königssee myös Hitlerin kesämökki eli Kotkanpesä.

Mozartin syntymäkotimuseon kotisivut: https://mozarteum.at/en/mozart-museums/mozarts-birthplace#info 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat