5.5.2024

Näin lennät turvallisesti – 16 vinkkiä turvalliseen lentomatkustamiseen

Teksti Timo Turkula
Kuva Moottorin arkisto
Listasimme parhaat lentoyhtiöt

Lentomatkailija voi varautua liki kaikkeen, mutta jos ikävyyksiä tulee, voi ennakolta hankitut tiedot ja muu ennakkovarautuminen pelastaa pulasta, ehkäistä pahemmalta tai säästää rahaa.

Lentämällä matkustetaan tuttujen lähimaiden lisäksi usein kaukaisiin ja eksoottisiin matkakohteisiin. Jo hyvissä ajoin ennen matkaa kannattaa perehtyä moniin asioihin aina matkavakuutuksesta rokotuksiin ja matkalla tarvittaviin asiapapereihin. On myös hyvä selvittää lentoyhtiöiden taustatiedot etenkin eksoottisissa kaukokohteissa matkustettaessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matkavakuutus auttaa

Ota matkavakuutus tai tarkista nykyisen matkavakuutuksesi voimassaolo ja vakuutusehdot. Matkavakuutuksen matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi silloin, kun et pääse varatulle ja maksetulle matkalle äkillisen sairauden tai onnettomuuden vuoksi tai sairastut tai vammaudut matkalla tai matka keskeytyy. Vakuutus korvaa myös monissa muissa pulmatilanteissa.

Matkatavaravakuutus korvaa, jos varas yllättää, matkatavaroita rikkoutuu tai ne katoavat kuljetuksessa. Matkavakuutuksissa on eroja, laajempi korvaa useampia asioita kuin halvin. Jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus tulee jo parilla reissulla määräaikaista matkavakuutusta edullisemmaksi.

Matkustustiedote neuvoo

Tutustu matkakohteen matkustustiedotteeseen. Suomen edustustot ulkomailla seuraavat alueensa turvallisuustilannetta ja laativat säännöllisesti matkustustiedotteita. Matkustustiedotteissa kerrotaan muun muassa maan yleisestä turvallisuustilanteesta, varoitetaan rikollisuudesta ja vaarallisista alueista sekä kerrotaan turvallisuusongelmista liikenteeseen, luonnonoloihin sekä matkailijan terveyteen liittyvissä asioissa.

Ulkoministeriö voi harkintansa mukaan tiedottaa tietylle alueelle matkustamista, siellä oleskelua tai alueelta poistumista koskevista olosuhteista. Matkustustiedotteita julkaistaan lähes 160 maasta, joissa Suomella on edustusto tai joista muuten pystytään hankkimaan luotettavaa tietoa.

Matkustusilmoitus tarpeen

Matkustusilmoitus on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Myös ulkomaille muuttavat tai jo ulkomailla asuvat suomalaiset voivat ilmoittaa yhteystietonsa palvelun kautta.

Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.

Matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan erityisesti riskialttiisiin maihin matkaaville, omatoimimatkailijoille ja ulkomailla pysyvästi asuville suomalaisille. Tietoja ei luovuteta eteenpäin muihin kuin välttämättömiin viranomaistarkoituksiin. Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä matkustusilmoitus.fi-palvelussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matkustusasiakirjat mukaan

Varmista hyvissä ajoin ennen matkaa, että kaikki tarpeelliset matkustusasiakirjat (esim. passi ja viisumi) ovat ajan tasalla. Asia saattaa vaikuttaa ilmiselvältä, mutta hyvissä ajoin ennen lentokentälle ryntäämistä kannattaa varmistaa matkustusasiakirjojen tilanne. Esimerkiksi passin pitää olla ehjä ja joihinkin maihin reissatessa passin tulee olla voimassa vielä kuukausia matkan päättymisen jälkeenkin.

matka passi

Mitä jos passi katoaa matkalla? Missä käy henkilökortti ja minne tarvitaan viisumi? Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyy vastaus useimpiin matkustusasiakirjoihin liittyviin kysymyksiin.

Passia ja henkilökorttia haetaan Suomessa poliisilta ja ulkomailla Suomen ulkomaanedustustosta. Ajokortti ei ole matkustusasiakirja eikä virallinen henkilötodistus!

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus. Tarvittaessa on pystyttävä todistamaan henkilöllisyys ja kansalaisuus eli vähintään henkilökortti on tarpeen.

Varmista, tarvitaanko matkakohdemaahan viisumi! Joihinkin maihin Suomen kansalaisilta vaaditaan passin lisäksi viisumi, jonka tarvetta voit kysyä kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta. Jos maalla ei ole edustustoa Suomessa, selvitä missä on lähin edustusto, joka hoitaa Suomen kansalaisten maahantuloasioita kohdemaahan.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, jos sairastuu yllättäen tai joutuu tapaturmaan EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin. Muista kuitenkin, ettei sairaanhoitokortti korvaa matkavakuutusta. Sairaanhoitokortilla ei esimerkiksi korvata sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Lisätietoja ja kortin haku.

Rokotukset kuntoon

Tarkista tarvittavat rokotukset hyvissä ajoin ennen matkaa THL:n Matkailijan terveysoppaasta.

Jos matkustat eksoottiseen kohteeseen kauas, on hyvä tarkistaa jo kuukausia etukäteen, onko rokotusturva riittävä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisema Matkailijan terveysopas käsittelee monipuolisesti matkailijan terveyteen liittyviä aiheita. Oppaasta löydät muun muassa maakohtaiset rokotussuositukset tai -vaatimukset sekä ohjeita matkailijan terveysriskien ehkäisyyn.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mieti ja tarkista millä lennät

Lentoyhtiöiden Code Share -yhteistyöjärjestelmän vuoksi lennon voi suorittaa toinen lentoyhtiö, tunnetun yhtiön vähemmän tunnettu alihankkija esimerkiksi paikallislennoilla tai pahimmassa tapauksessa virtuaalilentoyhtiö, jolla ei ole omaa henkilökuntaa eikä lentokoneita. Virtuaaliyhtiöt saattavat käyttää halpoja ja vähemmän turvallisia lento-operaattoreita eri maista ja virtuaaliyhtiöiden viranomaisvalvonnassa voi olla toivomisen varaa. 

Oman turvallisuuden vuoksi on syytä varmistaa, mikä lentoyhtiö todella suorittaa kyseisen lennon. Vältä tuntemattomia lentoyhtiöitä ja virtuaaliyhtiöitä, mikäli mahdollista

Tarkista lentoyhtiön tausta

Tarkista lentoyhtiöiden taustatiedot esimerkiksi www.airlineratings.com -sivustolta, mistä löytyy kattavat vertailutiedot 359 lentoyhtiön turvallisuudesta ja palveluista. Kohdasta klikkaamalla kohtaa Safety Rating saa lentoyhtiöiden listan turvallisimmista turvattomimpiin. Parhaimmat yhtiöt saavat seitsemän tähteä, huonoimmat nolla tähteä. Vältä yhtiöitä, jotka ovat saaneet turvallisuudesta vain kolme tähteä tai vähemmän. Tietoa Moottorissa julkaistusta sAirlineratings.com -artikkelista.

Valitse mieluiten lentoyhtiö, joka on IATAn jäsen

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA (The International Air Transport Association) auditoi jäsenyhtiönsä joka toinen vuosi laajoin, yli 1 000 kohtaa käsittävin IOSA-tarkastuksin (IATA Operational Safety Audit). Kaikkiaan 329 lentoyhtiöitä on IATAn jäsenyhtiöitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkista, että lentoyhtiöllä on IOSA-auditointi

Myös IATA:n ulkopuoliset lentoyhtiöt voivat teettää IOSA-auditoinnin. Kaikkiaan 102 IATAn ulkopuolista yhtiötä on teettänyt IOSA-auditoinnin. Kaikkiaan IOSA -auditoituja lentoyhtiöitä on 431 (329 IATAn jäsentä + 102 IATAn ulkopuolista yhtiötä). IOSA on todiste hyvästä turvallisuuskulttuurista. IOSA-auditoitujen yhtiöiden onnettomuusalttius on 75 prosenttia pienempi kuin niiden, joilla ei ole IOSA-auditointia. Lisää Moottorin aiemmasta artikkelissa.

Kaukomatkailija, tarkista USOAP-auditointi

Täyttääkö yhtiön kotimaa ICAO:n USOAP -auditoinnin kahdeksan turvallisuusparametriä? Ne ovat lainsäädäntö, organisaatio, lisensiointi, operaatiot, lentokelpoisuus, onnettomuustutkinta, lennonvarmistuspalvelut (lennonjohto) ja lentoasemat. ICAO (International Civil Aviation Organisation) on kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö, joka auditoi maat USOAP-ohjelman mukaan (Universal Safety Oversight Audit Programme). ICAO kiinnittää huomiota maan ilmailua tukevaan infrastruktuuriin ja organisaatioihin. ICAOn USOAP-auditointi on lentoyhtiön kotimaan lentotoiminnan laatumittari, jossa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen, esimerkkinä mainittakoon vaikkapa vaatimukset lennonvarmistuspalveluista, lentokoneiden huoltotoiminnan raportointijärjestelmästä tai turvallisuustutkinnasta onnettomuuden tai vakavan vaaratilanteen jälkeen. USOAP-auditoitujen maiden turvallisuusarviot löytyvät täältä.

Tarkista, ettei yhtiö ole EU:n kieltolistalla

EU:n lentokieltolista päivittyi viimeksi 30.11.2023. Kieltolistalla on 129 lentoyhtiötä, joiden toiminnassa on vakavia lentoturvallisuutta vaarantavia puutteita. Turvallisuustietoisen lentomatkustajan kannattaa välttää näiden lentoyhtiöiden käyttöä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valitse isompi lentokone

Yli 30:n matkustajapaikan koneissa on tiukimmat turvamääräykset ja parhaat turvavarusteet. Luotettavissa keskikokoisissa ja suurissa suihkukoneissa on kehittynein avioniikka (ilmailuelektroniikka) sekä lukuisia turva- ja varoitusjärjestelmiä. Lisäksi koneen hallintaan vaikuttavat kriittiset toiminnot on varustettu varajärjestelmin.

Suihkukoneet ovat kaikkein turvallisimpia. Ne myös antavat paremman suojan hätä- tai pakkolaskussa kuin pienemmät koneet. Suihkukoneilla lennetään pitempiä reittejä, jolloin turvallisuuskriittisiä nousuja ja laskeutumisia tulee vähemmän suhteessa lentotunteihin ja lentomatkaan.

Tunnettujen ja vakiintuneiden, isojen ja keskikokoisten lentoyhtiöiden suihkukoneiden lentäjät ovat kaikkein kokeneimpia ja niiden käyttämien yleensä isompien lentoasemien infrastuktuuri ja lähestymislaitteet tutkineen ja ILS -tarkkuuslähestymisjärjestelmineen (Instrument landing system) ovat kehittyneempiä kuin pienillä paikallisliikenteen lentoasemilla, joita etenkin pienimmät potkuriturbiinikoneet käyttävät

Myös isommissa potkuriturbiinikoneissa, kuten esimerkiksi ATR 72 tai De Havilland Canada Dash 8-400, on kehittynyt avioniikka ja muut järjestelmät lähes suihkukoneiden tapaan.

Lisää lentoturvallisuudesta Moottorin aiemmassa artikkelissa.

Suosi suoria lentoja

Suorat lennot vähentävät lennon onnettomuusalttiimpia vaiheita, joita ovat nousu, lähestyminen ja laskeutuminen.

Älä vie lennolle kiellettyjä aineita

Tarkasta, että mukana ei ole lennolla kiellettyjä esineitä tai aineita

Finavian sivulta löydät tarkat ohjeet, mitä kuljetetaan käsimatkatavoissa ja mitä ruumassa sekä lista kielletyistä esineistä ja aineista.

Yksityiskohtaiset ohjeet löytyvät tavararyhmittäin, tässä esimerkkinä elektroniikka.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lentomatkustajana tarkista nämä asiat!

Lentomatkustus on turvallista, mutta poikkeustilanteisiin kannattaa varautua.  Vaikka kaupallinen lentoliikenne on yksi turvallisimpia tapoja matkustaa, vaaratilanteita ja onnettomuuksia tapahtuu. Tänä vuonna kaupallisessa lentoliikenteessä tapahtui tammikuun alussa kaksi erittäin vakavaa vaaratilannetta, joissa turvaohjeiden säntillinen noudattaminen ja turvavyön käyttö pelastivat satoja ihmishenkiä.

Kiinnitä turvavyö ja opettele turvavyön nopea avaaminen mahdollista hätäevakuointia varten.

Käytä turvavyötä ja pidä se riittävän tiukalla aina kun istut paikallasi. Vyö kannattaa kiristää napakaksi, jolloin se kiinnittää matkustajan istuinta vasten paremmin kuin löysäksi jätetty vyö. On myös hyvä varmistaa, että vyö on kiinni silloin, kun on aikeissa ottaa nokoset.

Kuuntele ja katso turvaohjeet matkustamohenkilökunnan esityksestä tai videon näyttöruudulta sekä edessäsi istuintaskusta löytyvästä turvaohjeesta. Lue turvaohje joka lennolla huolellisesti, vaikka turvaohjeeseen perehtyminen saattaa tuntua pakkopullalta ja tylsältä. Turvaohjeeseen tutustuminen on kokeneen matkustajan merkki, sitä ei kannata hävetä.

Varmista turvaohjeesta uloskäyntiovien sijainti ja toiminta. Pääoven ja varauloskäyntiovien avaus voi olla erilainen. Paina mieleen lähimmän uloskäynnin sijainti, montako istuinriviä on matkaa siihen? Evakuointitilanteessa ihmishenkien pelastaminen ja nopeus ovat tärkeintä. Jätä matkatavarat hyllyyn.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat