1.5.2024

Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? – Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia

Kuva valmistajat, Moottorin arkisto

Kloonimalleja löytyy, mutta voi olla kuluttajan kannalta hyödyllistä tietää, jos itselle sopivaksi katsotun automallin saa myös muun merkkisenä. Kartoitetaanpa siis markkinoidemme tämänhetkiset kaksoset.

Tämä nimenomainen juttusarja pureutuu automaailman tilanteisiin, joissa jokin ei ole sitä miltä näyttää eli kun automallin taustalla on jotain vierasperäistä. Kuten on käynyt ilmi, tarinoita löytyy laidasta laitaan, mutta yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että kahta tai useampaa käytännössä täysin samaa autoa myydään eri logoilla.

Niin kuin tiedämme, Suomeenkin tuodaan monia henkilö- ja myös pakettiautoja tällaisilla järjestelyillä, ja nyt on aika selvittää tämänhetkisten markkinoiden identtiset kaksoset henkilöautojen osalta. Tässä listauksessa mukana on enemmän puhtaita logonvaihtomalleja, sillä pelkästään saman perustan jakavia malleja on moninkertainen määrä.

Voi olla monella tapaa hyödyllistä tietää, että itselle sopivaa automallia saa useamman kuin yhden merkin tuotteena. Tällöin voi selvittää, kumman merkin varusteet, myynti, rahoitusasiat, takuut, merkkihuollot ynnä muut toimivat itselle paremmin, itse tuotteen ollessa käytännössä täysin sama.

Voi itse asiassa jopa todeta, että identtisten henkilöautomallien määrä on Suomessa ennemmin laskenut kuin noussut viime vuosina. Ainakin VAG-konserni sekä PSA/Stellantis ovat onnistuneet tekemään vähintäänkin visuaalisesti enemmän eroavaisuuksia eri brändiensä mallien välille. Lisäksi molemmat niistä ovat luopuneet A-segmentin sisaruksistaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Henkilöautokloonit

Mallit tulevat aakkosjärjestyksessä, ja listauksessa ovat aina ensimmäisenä niin sanotut kantamallit, joista kloonit on tehty. Tässä ovat mukana myös avolavat, koska niitä käytetään yleensä henkilöauton tavoin.

Citroën Berlingo, Fiat Doblo, Opel Combo Life, Peugeot Rifter & Toyota Proace City Verso: Stellantiksen ja Toyotan yhteistyötila-autoviisikkoa on tuotettu nykypolvessaan vuodesta 2018. Viimeisimpänä tähän porukkaan on liittynyt Fiat.

Citroën SpaceTourer, Fiat Ulysse, Opel Zafira Life, Peugeot Traveller & Toyota Proace Verso: Stellantiksen ja Toyotan tonniluokan pakettiautoista johdettu tila-autoviisikko.

Ford Ranger & Volkswagen Amarok: Fordin ja Volkswagenin yhteistyösopimuksen puitteissa suunnitellut ja valmistettavat avolavat eivät näytä aivan identtisiltä, mutta ovat siitä huolimatta käytännössä sama auto.

Renault Clio & Mitsubishi Colt: Mitsubishi kloonasi allianssikumppaninsa Renaultin vuodesta 2019 valmistaman viidennen sukupolven Clion vuonna 2023. Mitsubishi Coltin nimi palasi näin vuosien tauon jälkeen markkinoille.

Renault Captur & Mitsubishi ASX: Mitsubishi lainasi viime vuonna suoraan myös Renault Capturin, ja korvasi sillä toistakymmentä vuotta vanhan ASX -crossoverin.

Toyota Yaris & Mazda 2 Hybrid: Mazda on lainannut vuodesta 2022 alkaen Euroopassa valmistettavan Toyota Yariksen ja brändännyt sen Mazda 2 Hybridiksi, erotuksena Mazdan omasta, vuodesta 2014 tuotetusta 2:sta.

Toyota bZ4X & Subaru Solterra: Toyotan ensimmäinen globaali sähköauto on kokenut jonkin verran alkuhaasteita, ja jakanut niitä myös täyskloonilleen Subaru Solterralle.

Toyota Corolla Touring Sports & Suzuki Swace: Maailman suosituimman automallin Euroopassa valmistettavaa farmariversiota myydään myös Suzukin nimellä.

Toyota RAV4 PHEV & Suzuki Across: Suosikkimaasturi on brändätty myös Suzukin nimelle, mutta vain lataushybridiversiona.

Volkswagen ID.3 GTX & Cupra Born: Volkswagenin Golf-luokan sähköauto sai tehoversionsa itse asiassa vasta tulisemman espanjalaissisarensa jälkeen.

Volkswagen Caddy & Ford Tourneo Connect: Osana mainittua Fordin ja Volkswagenin liittoa, Ford on lainannut Volkswagenin suositun tila-auton Euroopassa.

Lähteet: valmistajat

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat