8.9.2020

Oikeat rengaspaineet säästävät rengasta, rahaa ja ympäristöä

Rengasratsia 2018

Oikeat rengaspaineet vakauttavat ajoa ja lisäävät turvallisuutta – ja säästävät polttoainekuluissa.

Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tuo esiin vajaiden rengaspaineiden ongelmat.

– Vajailla rengaspaineilla autoa on vaikea hallita erityisesti ääritilanteissa ja myös ohjauksen puoltaminen lisääntyy. Lisäksi väärät rengaspaineet kuluttavat rengasta tavallista nopeammin ja altistavat rengasrikoille.

Vastaavasti oikeat rengaspaineet vakauttavat ajoa ja lisäävät turvallisuutta sekä säästävät ympäristöä ja polttoainekuluja.

Rengasratsia-turvallisuuskampanjan aikana suomalaisautojen rengaskunto on parantunut, mutta rengasoppia kaivataan edelleen. Yksi autoilijoiden mieliin teroitettava asia on rengaspaineiden tarkastaminen. Syksyinen rengaskampanja on Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteisponnistus.

Kampanjatahojen mukaan suomalaiset ajavat pääsääntöisesti oikeilla rengaspaineilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Samat paineet samalla akselilla

Auton hallinnan kannalta on tärkeää, että samalla akselilla paineet ovat samat, eikä heittoa saisi olla kovin paljon akseleiden välilläkään. Vuoden 2018 kesärengastutkimuksessa kuitenkin 7,9 prosentilla autoista samalla akselilla olevien renkaiden välinen paine-ero oli yli 0,5 baria.

Merkittävä ero on sukua tutkimuksen toiselle havainnolle: kolmasosa autoilijoista oli tarkastanut rengaspaineet viimeksi kesärengaskauden alkaessa.

Tarkasta aika ajoin paineet

Vaikka yhä useampi auto on varustettu rengaspaineen seurantajärjestelmällä, ei se poista autoilijan omaa vastuuta renkaiden kunnon tarkastamisesta.

– Paineet olisi kuitenkin hyvä tarkastaa silloin tällöin itsekin ja myös auton TPMS-järjestelmä on tunnettava. Esimerkiksi suuremmalla kuormalla rengaspaineet on osattava säätää itse auton normaalia suositusta korkeammiksi, Nuora muistuttaa.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto Lähteet: Autonrengasliitto, Liikenneturva, poliisi

Luetuimmat