27.11.2017

Onko tie aurattu, hiekoitettu vai suolattu? – nyt sen voi tarkistaa etukäteen

Talviautoilu

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uusi ominaisuus kertoo, onko tie aurattu, suolattu vai hiekoitettu.

Moni tienkäyttäjä on lumimyräkän jälkeen pohtinut, onko hänen reittinsä ehditty jo aurata. Enää tätä ei tarvitse veikata, sillä aurauksen tilanteen voi tarkistaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Samasta palvelusta löytyvät myös kelikamerakuvat.

Liikennetilanne-palvelusta löytyy lähes reaaliaikaista dataa teiden talvihoidosta urakoitsijoiden kunnossapitokalustolta.

– Jos esimerkiksi suolausauto on juuri nyt Lahden moottoritiellä, tieto suolauksesta löytyy jo parin minuutin päästä palvelumme kartalta, Liikenneviraston kunnossapidon hankinnan asiantuntija Ismo Kohonen toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tunnistaa ajan, mutta ei suuntaa

Liikennetilanne-palvelusta näkee myös tiedon siitä, kuinka kauan tien talvihoidosta on kulunut: tummin väri kertoo, että tienhoidosta on alle tunti ja vaaleimmalla värillä merkitään kaikki 12–72 tuntia sitten tehdyt auraukset, suolaukset ja hiekoitukset.

Palvelu ei kuitenkaan tunnista kunnossapitoajoneuvon liikkeen suuntaa. Tästä syystä talvihoidon näkymässä saattaa näkyä samalla tiellä kaksi aurausta lyhyen ajan sisällä, jos eri suuntiin kulkevat ajokaistat on aurattu eri aikaan. Samaan aikaan toinen reitti voi olla kokonaan vielä talvihoitamatta.

Myös ammattikuljettajien toive

Liikenneviraston mukaan talvihoidon etenemisestä kertova palvelu on ollut useiden tienkäyttäjien toivelistalla.

– Olemme kuunnelleet yksityishenkilöiden ja ammattikuljettajien toiveita. Tämä palvelu on heille kaikille etukäteisjoululahja, väylänpidon ylijohtaja Mirja Noukka Liikennevirastosta sanoo.

Lähde: Liikennevirasto Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat