29.10.2024

Päivän kuva: geotermisen lämmön syleilyssä Islannissa

Kuva Marko Jokela

Islannin Blue Lagoon -kylpylä on maailman ihmeeksikin nostettu elämys.

Piidioksidi eli silika värjää veden maitomaiseksi sinivihreäksi. Vesi on myös lämmintä. On hauska käyskennellä vedessä kaulaa myöten. Ja joka kerran kun tulee matalampi kohta ja Islannissa alituisesti puhaltelevat tuulet kylmettävät ihoa, voi kyykistyä syvemmälle.

Reykjavíkin kaupungin ja Keflavikin lentokentän välissä sijaitsee jopa yhdeksi maailman 25 ihmeestä nostettu Blue Lagoon -kylpylä. Arvokakan kunniamaininnan suonut National Geographic Society on visuaalisesti näyttävästä televisiokanavastaan ja aikakausilehdestään tunnettu brändi, mutta myös arvostettu yhdistys, joka perustettiin Yhdysvalloissa tammikuussa 1888 tarkoituksenaan edistää yleistä maantieteen ja maailman tuntemusta yhteiskunnassa.

Islannissa jos jossakin maailman kolkassa on maantiedettä, jota esitellä. Lista on hengästyttävä: vesiputouksia, luonnonlaguuneja, höyryä ja vettä purskauttavia geysireja, tulivuoria, jylhiä rantakalliota, karuja ja puuttomia laavakenttiä. Vastakohtina on maan uumenista kumpuava kuumuus ja laajat jäätikköalueet. Keskellä merta sijaitsevalla saarella myös tuulee käytännössä aina, enemmän tai vähemmän.

Blue Lagoon on toki kaupallinen toimija, joka tarkoittaa kylpyläpalvelujen lisäksi esimerkiksi samannimistä ihonhoitotuotesarjaa, Silica-hotellia ja Lava-ravintolaa.

Kylpylänä paikkana on kuitenkin ainutlaatuinen ja siksi monet haluavat vierailla siellä kerran elämässä. Haavekohde tarkoittaa pahimmillaan sitä, että varsin ahtaissa suihku- ja pukeutumistiloissa saa joskus jonotella ja väistellä muita. Nämä ärsytykset laantuvat kun kuljeskelee lämpimässä vedessä, ottaa kasvoilleen mutanaamion ja käteensä virvoittavan juoman. On taivaallista vain lillua kävelytäyteisen päivän lopuksi jäseniä notkistamassa. Saunakin löytyy.

Niin tai näin, oma vierailu kylpylässä oli mieluisa elämys, johon liittyi myös pientä jännitystä. Kylpylän kotisivuilla suositellaan, että jokainen kävijä tutustuisi ennakolta evakuointikarttaan. Syynä on Sundhnúkagígan tulivuorialue, joka on syössyt laavaa säännöllisen epäsäännöllisesti nyt toista vuotta, aina seismologit ja muut geotermiset tutkijat lopulta hieman yllättäen. Matkalla perille ja varsin lähellä kylpylää näkyi tien varrelle kasattu suojavallitus.

Lue lisää Islannin luonnosta ja sekä pääkaupunki Reykjavikista matkailukohteena Moottorin+:n kattavasta artikkelista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat