18.7.2023

Päivän kuva: Norjan pääministerikin valitsee saattueeseensa sähköautoja

Yhdysvaltain presidentin valtaisien turvajärjestelyiden lisäksi Helsingissä nähtiin myös yksi paljon, paljon hiljaisempi saattue. Tämä vahvistaa entisestään käsitystä Norjasta sähköautomaana.

Norja on maailman ykkösmaa mitä tulee liikenteen sähköistämiseen. Vuonomaassa kunnianhimoisena tavoitteena on, että jo vuonna 2025 kaikki maassa myytävät uudet henkilöautot ja kevyet hyötyajoneuvot olisivat sähköisiä.

Maan huomattavien öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntäminen saa siis jäädä toiseksi myös pääministerin autovalinnassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuokratulla BMW i7:llä

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre delegaatioineen lähti Helsingistä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksesta kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa vähän ennen USA:n presidenttiä. Pääministerin saattue sai siis kulkea täysin tyhjää Tuusulan moottoritietä aikana, jolloin se normaalina torstain alkuiltana olisi täynnä liikennettä.

Saattueeseen kuului kaksi poliisimoottoripyörää, yksi tunnukseton "maija", yksi VIP -pikkubussi sekä kaksi edustussähköautoa. Huomio kiinnittyi erityisesti näihin kahteen viimeksimainittuun, jotka kuljettivat itse pääministeriä sekä lähintä henkilöstöä.

Norjan pääministerin virka-autona Helsingin-vierailun aikana sai toimia BMW:n uutuus edustussähköautojen maailmassa: i7. Kaikki saattueen autot olivat Suomen rekisterissä, ja niin tämäkin. Auto oli nimittäin vuokrattu VIP-charterkuljetuksia tarjoavalta Helsinki Limolta. Kyseinen i7 on hyvinkin uusi ja kykeneväinen valtiotasoisiin VIP-kuljetuksiin. Siitä kertoo esimerkiksi lippuvalmius etusiivessä.

Saattueen toinen sähköauto oli niin ikään saksalaispremiumia, Mercedes-EQ EQE.

Autosta ei löydy mainintaa Helsinki Limon nettisivuilta, mahdollisesti turvallisuussyistä. Mikään yksityiskohta ei kuitenkaan ainakaan ulospäin indigoi siitä, että auto olisi panssaroitu.

Poliisisaattue riittänee näillä turvajärjestelyillä pohjoismaiselle pääministerille.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Luetuimmat