Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 23.4.2023

Sähköautokansa sai pickupinsa – Ford F-150 Lightningin maailmanvalloitus alkaa Norjasta

Vuonomaa saa aluksi hyvin rajallisen määrän amerikkalaisten ikisuosikin sähköversiota. Norjasta tulee ensimmäinen USA:n ja Kanadan ulkopuolinen maa, jossa Lightning saa virallisen myyntiedustuksen. Samalla Lightning täydentää Euroopan lähes olematonta sähköavolavatarjontaa.

Fordin mukaan sen norjalaisasiakkaiden suuri tahto riitti saamaan F-150 Lightningin sikäläiseen mallistoon mukaan. Yhdysvaltain markkinoiden suosituimman automallin suuresti hehkutettu täyssähköversio räjäytti tilauspankin, ja Fordilla on ihan riittävästi hommaa saada edes pohjoisamerikkalaisille asiakkaille autonsa toimitettua.

F-150 Lightingin voi siis todellakin uskoa olevan kiven alla muualla maailmassa. Norja on kuitenkin monilla mittareilla maailman johtava sähköautomaa, ja siellä sähköautotarjonta kattaa useita EU-markkinoille kuulumattomia automalleja, kuten muun muassa Moottorin norjalaiskollegojen kanssa toteuttama suuri pohjoismainen sähköautovertailu osoitti.

Norjan kunnianhimoisena tavoitteena on, että jo vuonna 2025 kaikki maassa myytävät uudet henkilöautot ja kevyet hyötyajoneuvot olisivat sähköisiä. Kategoriaan kuuluvat myös avolavat, joiden edustus täyssähköisinä rajoittuu Euroopassa tällä hetkellä kiinalaiseen Maxus eT90:ään, joka ei täytä luokan vaatimuksia kunnolla.

Myös kaksi kolmasosaa Norjassa myytävistä uusista autoista on jo nyt nelivetoisia, tiedämmehän, että myös pohjoisnaapurissa talvi osaa olla ankara. Tämänkin puolesta iso, voimakas ja nelivetoinen F-150 Lightning sopii sikäläisiin tarpeisiin.

Hyvin rajoitettua

Norjalaisille liikenee alkuvaiheessa ”hyvin rajoitettu määrä” F-150 Lightningeja, niin kuin Ford asian muotoilee, täsmentämättä kuitenkaan tarkkaa määrää.

Niin ikään varustetaso Norjaan meneville autoille on ennalta määrätty, samoin kuin vaikkapa ulkoväri. Kaikki autot edustavat Lariat Launch Edition -varustetasoa, tulevat luonnollisesti Super Crew Cab -korimallilla ja ovat maalattuna Antimatter Blue -ulkovärillä.

On mielenkiintoista nähdä, missä ja koska F-150 Lightning putkahtaa esiin Norjan jälkeen. Moottorillakin laitteesta on jo mielenkiintoista ja myönteistä kokemusta, ja ainoita ”moitimme” -osaston asioita taisi olla tuolloin nimenomaan saatavuus.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat