15.4.2023

Päivän kuva: varma kevään merkki – kauden ensimmäinen kansainvälinen risteilyalus purjehti Helsingin satamaan

Eräs varmimmista kevään merkeistä on se, että risteilyvarustamot ovat talven jäljiltä alkaneet jälleen pitää Helsinkiä suotuisana vierailukohteena. Alkavan kauden lukuisista loistoristeilijöistä ensimmäinen oli Fred. Olsen Cruise Linesin M/S Bolette.

Itämeri ja sitä reunustavat kaupungit ovat kotoisine tunnelmineen ja vaaleine kesäöineen eräitä maailman suosituimmista risteilykohteista, kilpaillen monien muiden ikisuosikkien, kuten Välimeren, Karibian tai Norjan vuonojen kanssa.

Kansainväliset risteilyjätit viihtyvät Itämerellä vain lämpimämmän puolen vuotta, mutta silloin isolla edustuksella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kausi avattu

Tämän vuoden ensimmäinen risteilijävieras saapui Hernesaaren laituriin Tanskan Aarhusista. Alus oli norjalais-brittiläisen Fred. Olsen Cruise Linesin M/S Bolette, joka tulee aikataulun mukaan tekemään muitakin vierailuja Helsinkiin.

Kello 17 ankkurinsa nostanut ja Bahamasaarille rekisteröity Bolette on valmistunut vuonna 2000, ja se kuului ensimmäiset 20 vuotta tunnetulle Holland America Linesille nimellä M/S Amsterdam. Nykyiselle omistajalleen 237-metrinen alus on siis tuore vahvistus.

Saapuminen Helsinkiin tänään lauantaina oli Bolettelle niin kutsuttu ”maiden call” eli neitsytkutsu. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että alus vieraili tässä satamassa ensimmäistä kertaa. Helsingistä Bolette suuntasi kohti Ruotsin Nynäshamnia.

Pikku hiljaa vauhtiin

Kauden tästä pikku hiljaa edetessä loistoristeilijöitä alkaa saapua Helsinkiin tiheämpään tahtiin, ja parhaimmillaan niitä on Eteläsataman ja Hernesaaren laitureissa jopa useita päivässä. Näinä päivinä laivojen tuomat useat tuhannet risteilyvieraat näkyvät myös Helsingin katukuvassa.

Yhteensä Helsingin satama arvioi vastaanottavansa kauden aikana huimat 120 000 kansainvälistä risteilymatkustajaa.

Tälläkin kaudella Helsingissä käyvien risteilyalusten koko ja ikä vaihtelevat suuresti.

Costa Fascinosa (taaempana) ja Mein Schiff 4 Hernesaaressa viime vuonna.

Kookkaimpia Helsinkiin odotettavia aluksia ovat esimerkiksi MSC Cruisesin MSC Fantasia, Holland America Linen Rotterdam, TUI Cruisesin Mein Schiff 6, Celebrity Cruisesin Celebrity Apex, Cunard Linen Queen Victoria sekä P&O Cruisesin Britannia.

Aivan vierestä nähtynä niiden kaltaiset alukset tuppaavat hämmästyttämään koollaan joka kerta. Helsingin satama on julkaissut myös alustavan aikataulun kaikille kauden aikana Helsinkiin saapuville risteilijöille. PDF-muodossa Helsingin sataman sivuilta löytyvä aikataulu on kätevä, mikäli laivoja haluaa mennä itse paikan päälle ihailemaan.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Luetuimmat