15.7.2025

Päivän kuva: vierekkäisillä Nesteen asemilla hintaero on noin 50 senttiä litralta – silti kauppa käy molemmissa

Kuva Jaana Mäkitie

Kaksi tankkauspistettä lähes näköyhteyden päässä toisistaan. Hintaero on silti noin 50 senttiä litralta, eikä se haittaa asiakkaita.

Veneilyä pidetään usein arvokkaana harrastuksena. Myös maallikon on helppo ymmärtää tämä ihan vain katsomalla polttoaineiden hintoja suomalaisissa venesatamissa.

Polttoaineen hinta eroaa merkittävästi siitä, tarjoillaanko sitä asiakkaalle tavallisella autoille suunnatuilla syrjäisillä kylmäasemilla, vaiko kenties veneilijöille kohdistettuna palveluna venesatamissa. Hintaerot voivat olla yllättävänkin merkittäviä, kuten seuraava esimerkki osoittaa.  

Tuorein Päivän kuva on napattu Mikkelin satamasta. Satamassa kuvatusta hintataulusta voidaan lukea, että 98-oktaaninen bensiini maksaa 2,35 euroa litralta ja diesel 2,10 euroa litralta. 95-oktaanista bensiiniä ei heinäkuisena kuvanottopäivänä ollut tarjolla lainkaan.

Mielenkiintoisen lisämausteen näiden hintojen tutkailulle saa siitä, että kurkistaa viereisen ”samanvärisen huoltoaseman” hinnoittelua. Linnuntietä vain 230 metrin päässä oleva Mikkelin Ratakadun Neste Express myy samaan aikaan 98-bensiiniä hintaan 1,836 euroa litralta ja dieseliä hintaan 1,649 euroa litralta.

Hintaero asemien välillä liikkuu siis noin 50 sentissä litralta, mikä tarkoittaa sitä, että veneilijä maksaa polttoaineesta lähes 30 prosenttia autoilijaa enemmän. Ero on huima, etenkin kun ottaa huomioon sen, että näiden kahden aseman välillä on lähes näköyhteys toisiinsa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miksi polttoaine on venesatamissa kalliimpaa?

Mikä sitten tekee polttoaineista venesatamissa niin arvokasta? Moottoriveneisiin erikoistunut Kipparilehti on avannut asiaa vuonna 2019. Hinnoittelun taustalta löytyy itse asiassa yllättävänkin paljon erilaisia syitä.

Kipparilehden mukaan venejakeluasemat ovat sen verran pieni bisnes, ettei suurilla jakelijoilla ole niihin yleensä intressejä. Veneilysatamissa toiminta on pohjimmiltaan usein pienyrittäjävetoista, vaikka tankkauspisteellä saattaisikin vilkkua suurten ja tunnettujen polttoainejakelijoiden logoja.

Tankkausmahdollisuuden olemassaolo on hyvälle venesatamalle lähes elintärkeää, sillä heikot tai olemattomat palvelut eivät kannusta veneilijöitä tulemaan laituriin.

Erityisen haastavan yhtälöstä tekee se, että venesatamien polttoainepisteillä investoinnit ja kustannukset ovat sinällään samat kuin millä tahansa muulla asemalla – venesatamissa eletään kuitenkin pääasiassa sesonkien mukaan, jotka ovat Suomessa lyhyitä. Volyymi jää väkisinkin pieneksi.

Lisähaasteita venesatamille ovat tuoneet myös viime vuosina kiristyneet ympäristövaatimukset, jotka ovat pakottaneet venesatamat valitsemaan joko investoinnit tai palvelun lopettamisen.

Toisaalta hyvien kulkuyhteyksien varrella olevassa venesatamassa polttoaine tekee usein kauppansa ”hinnalla millä hyvänsä”, sillä vaihtoehtoja ei välttämättä oikeastaan ole. Veneen nostaminen trailerille ihan vain tankkausta varten on usein mahdoton ponnistelu, kuten myös raskaaksi käy polttoaineen kantaminen veneelle jerrykanistereiden avulla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat