22.8.2022

Podetko rattipelkoa? – Tutkimuksen mukaan etenkin nuoret potevat ja välttelevät autoilua

Keväällä häikäisee

Osa suomalaisista välttelee autoilua ja tuore tutkimus paljastaa nyt syyt – rattipelkoa esiintyy selkeästi eniten nuorten keskuudessa.

Vähäiset ajokilometrit vaikuttavat siihen, että autoilijat alkavat vältellä autoilua – ja kokea sen myötä myös rattipelkoa. Varsinaista rattipelkoa potee vähän ajavista miehistä 3 prosenttia, naisista 7 prosenttia ja nuorimmista kuskeista peräti 12 prosenttia. Tämä käy ilmi autoliikeketju Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksesta.

Vähän ajavista tutkimukseen vastanneesta kuusi prosenttia kertoo potevansa rattipelkoa. Vähän ajavista 18–24-vuotiaista 12 prosenttia ja 25–34-vuotiaista 11 prosenttia kertoo välttelevänsä ajamista siksi, että se pelottaa heitä. Yli 35-vuotiaista vastaajista vain 4–6 prosenttia kertoo vähäisten ajokilometrien syyksi rattipelon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rattipelon voi selättää

– On luonnollista, että kokematonta kuskia saattaa jännittää lähteä tien päälle. Kannattaa kuitenkin tarttua rohkeasti rattiin ja pyrkiä selättämään ajopelko mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Monesti auttaa jo se, että alkuvaiheessa ajetaan rauhalliseen aikaan tutuilla kulmilla ja mukana on kokeneempi kuski, Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu sanoo.

Alle 5 000 kilometriä ajavilta kuljettajilta kysyttiin tutkimuksessa myös erikseen, miksi he autoilevat niin vähän, vaikka heillä on ajokortti ja auto käytettävissään. Heistä hieman alle puolet kertoi liikkuvansa muuten, kuten kävellen tai pyöräillen. Lähes neljä kymmenestä vastasi Kamuxin kyselyyn, että joku toinen perheessä hoitaa autoilut, mikä vähentää tarvetta ja tilaisuuksia tarttua rattiin. Lisäksi joka viides tutkimukseen vastanneesta kertoo käyttävänsä julkista liikennettä oman auton sijaan.

Vähän ajavien naiskuskien osuus nousussa

Äärimmäisen vähän, eli alle 5 000 kilometriä vuodessa ajavien mieskuskien osuus on laskussa, naisten osuus taasen nousussa. Niiden keskuudessa, jotka ajavat huomattavan vähän, syyt tähän löytyvät useimmin muiden liikkumistapojen omaksumisesta ja ajotarpeen pienuudesta.

Noin puolet kaikista suomalaiskuskeista ajaa vuosittain 5 000–15 000 kilometriä. Vuosittain yli 30 000 kilometriä ajavia on noin kuusi prosenttia sekä mies- että naisvastaajista, ja hieman yllättäen paljon ajavien naisten osuus on muutaman kymmenyksen suurempi kuin miesten. Huomattavan vähän, eli alle 5 000 kilometriä vuodessa, ajaa 11 prosenttia kaikista vastaajista: 18 prosenttia naisista ja 6 prosenttia miehistä. Vähän ajavien naisten osuus on kasvussa, miesten laski vuoden 2020 tasolle.

Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13-17.1.2022 välisenä aikana. Kohderyhmänä olivat 18-70 vuotiaat suomalaiset, jotka omistivat ajokortin ja joiden taloudessa on auto sekä vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1041 vastaajaa.

Lähde: Kamux

Luetuimmat