18.4.2023

Porsche Cayennen merkittävä uudistus tuntuu ulkokuorta enemmän syvällä sisimmässä

Porsche Cayenne "3.5" tarkoittaa odotetusti suurempia päivityksiä voimalinjoihin, alustaan ja muuhun teknologiaan, maltillisempia puolestaan ulkoiseen ilmeeseen.

Porsche on jo aiemmin pohjustanut myynnillisesti tärkeimmän mallinsa uudistusta kertomalla teknologisista päivityksistä sekä ohjaamon uusista tuulista. Niiden perusteella Shanghain autonäyttelyssä esitellyn lopputuloksen voi sanoa olevan odotetun kaltainen.

Ennen sukellusta syvemmälle teknisiin yksityiskohtiin, voidaan ottaa poimintoja uuden Cayennen muotoilullisesta annista. Kaikki peruslinjat ovat ennallaan eli kyse on perinteisestä kasvojenkohotuksesta.

Uudet, lisävarusteiset HD Matrix LED -ajovalot pitävät sisällään yhteensä 64 000 pikseliä. Matrix LED -ajovalot tulevat faceliftin myötä vakiona.

Keulassa nähdään uudet ajovalot, jotka omaavat aiempaa tuimemman ilmeen. Ne muistuttavat joiltain osin Taycanin ajovaloja, ja vastaavansuuntaista ilmettä tullaan näkemään jatkossa muissakin uusissa Porscheissa. Myös maski on jonkin verran aiempaa matalampi, yhtenäisempi ja terävärajaisempi.

Molemmissa korimalleissa myös peräpää on muuttunut hieman. Molemmissa on koko perän leveydeltä ledijuovaa. SUV-mallissa rekisterikilpi on muuttanut alemmas, niin kuin aiemmin viistoperämallissa on ollutkin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää sähköä, näkemiin Cayenne Turbo GT

Voimalinjojen muutoksia on jo pohjustettukin, ja vaikka jo Porschen puolelta vahvistettua täyssähkö-Cayennea saadaan vielä muutama vuosi odottaa, näkyvät päästötavoitteet aiempaa enemmän Euroopan mallistossa.

Hinnat-alkaen -mallina - Porsche-kielellä yksinkertaisesti Cayenne - toimii 3,0-litrainen, kaksoisahdettu V6, joka tuottaa aiempaa 10 kilowattia ja 50 newtonmetriä enemmän, lukemien ollessa nyt 260 kW ja 500 Nm.

Cayenne S sen sijaan nousee arvoasteikossa, sillä aiemman V6:n sijaan sitä vauhdittaakin nyt ennakkokäsityksen mukaisesti 4,0-litrainen tuplaturbo-V8. 349 kilowatissa ja 600 newtonmetrissä on lisäystä aiempaan 25 kW ja 50 Nm. Cayenne S kulkee 273 km/h ja kiihtyy nollasta sataan 4,7 sekunnissa.

Lisää sähköä tarjoilee puolestaan uudistunut Cayenne E-Hybrid -lataushybridi. Sähkömoottorin osuutta järjestelmässä on kasvatettu 30 kilowatilla ja se tuottaa nyt 130 kilowattia koko järjestelmän 346 kilowatista. Tehokkuudeltaan parantunut akusto, jonka tilavuus on kasvanut 25,9 kilowattituntiin, mahdollistaa nyt ihanneolosuhteissa jopa 90 kilometrin täyssähköisen toimintamatkan. Polttomoottorin virkaa E-Hybridissä toimittaa jatkossakin 3,0-litrainen V6.

Kaikki malliversiot ovat saaneet tavalla tai toisella lisää tehoa, niin myös Turbo GT - 14 lisäkilowattia. 485 kilowatin kokonaistehot oikeuttavat isolle katumaasturille 305 km/h huippunopeuden ja kiihtyvyyden nollasta sataan 3,3 sekunnissa.

Mainittujen yläpuolella leijailevat vielä V8-voimalla Cayenne Turbo ja Cayenne Turbo GT. Niistä jälkimmäisen, erään maailman hurjimmista katumaastureista kohtalo EU-alueella on päästöjen vuoksi sinetöity, eikä Turbonkaan varmasti tarvitse täällä enää kovin kauaa kitua.

Turbo GT:n hieman erikoinen tyylivalinta on sinisten vanteiden ja keltaisten jarrusatuloiden yhdistelmä. Liekö ollenkaan sattumaa?

Silmillä havaittavista muutoksista suurimmat löytyvät sisältä

Saimme kurkistaa uudistetun Cayennen ohjaamoon jo viime kuun lopussa, eivätkä nyt saadut tiedot tuo tähän käytännössä mitään uutta.

Keskiössä on käsite nimeltä Porsche Driver Experience. Uusi filosofia tuo Taycanissa jo aiemmin nähtyä laajaa digitaalisuutta Cayennen ohjaamoon. Siinä yksinkertaisuudessaan kaikki kuljettajan usein tarvitsemat toiminnot on keskitetty ohjauspyörään tai sen välittömään läheisyyteen.

Porsche Cayenne 2023 sisusta kojelauta facelift

Koko kojelaudan leveydellä keijuva näyttökompleksi muodostuu 12,6-tuumaisesta kaarevasta digitaalimittaristosta, PCM:n 12,3-tuumaisesta keskinäytöstä sekä saatavilla olevasta 10,9-tuumaisesta etumatkustajan näyttöruudusta. Liikenneturvallisuussyistä kuljettajalle tämä näyttöruutu ei näy, vaikka etumatkustaja nauttiisi näytön sisällöstä matkan aikana.

Porsche Cayenne 2023 sisusta kojelauta facelift

Laajoista integrointimahdollisuuksista ja monien toimintojen digikeskittymisestä huolimatta ilmastoinnin säädöt on toteutettu fyysisillä painikkeilla. Keskikonsolista on puolestaan vapautettu tilaa siirtämällä uudistettu vaihteenvalitsin kojelautaan. Ja käynnistysnappi löytyy edelleen ratin vasemmalta puolelta, mikä on erinomaista, sillä Cayennen kohdalla Porsche ei varmasti voi koskaan kunnioittaa perinteitään liikaa.

Porsche Cayenne 2023 sisusta kojelauta facelift
Cayennen uusi ohjaamo lainaa ohjauspyöränsä 911:stä. Myös digitaalimittariston saa konfiguroitua suhteellisen Porsche-autenttiseksi.

Alusta aiempaakin tilannetietoisempi

Porsche Cayennen kaltaiset autot ovat parhaimmillaan hyvin monikäyttöisiä, ja niiden alustalta vaaditaan paljon. Porsche onkin tähdännyt Cayennen alustapäivityksillä siihen, että alusta olisi perusajossa mahdollisimman mukava, mutta vaativissa tilanteissa samalla responsiivinen.

Teräsjousitetuissa malleissa on uudet iskunvaimentimet, joissa on sisään- ja ulosjoustovaiheisiin omat venttiilinsä. Tämä vähentää muun muassa kallisteluja kaarreajossa ja pehmentää kulkua erilaisilla ajopinnoilla.

Mukautuva ilmajousitus astuu kuvaan mentäessä mallistoa ylöspäin. Päivitetty ilmajousitus on kaksikammoinen ja niin ikään kaksiventtiilinen. Uudistettu ilmajousitus korostaa omalta osaltaan entisestään ajotilojen Normal, Sport ja Sport Plus välisiä eroavaisuuksia, samalla kun se tuo teräsjousituksen kanssa samansuuntaisia parannuksia ajettavuuteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomeen 3 + 3 malliversiota

Porsche vastaanottaa jo tilauksia kolmannen ja puolen sukupolven Cayennestaan, ja ensimmäisten autojen pitäisi tavoittaa asiakkaat Suomessa heinäkuussa. Maahantuoja on heti ensimmäisenä päivänä ehtinyt julkistaa myös mallivuoden 2024 Cayennen hinnaston.

Matalasta, vain kolmen ja puolen tonnin autoverosta hyötyvä Cayenne E-Hybrid on Suomen hinnaston alkaen-malli, SUV-korimallisena 113 322 euroa ja Coupé-mallisena 116 780 euroa. Ennen autoveroa edullisin versio olisi perusmalli Cayenne, mutta yli 50 tonnin autovero kohottaa sen hinnan SUV-mallissa 149 111 euroon, Coupéssa puolestaan 156 746 euroon.

Cayenne S:n V8:aan pääsee käsiksi edullisimmillaan 195 298 eurolla, mutta mikäli viistokattoinen näyttää omaan silmään paremmalta, hinnaksi muodostuu Cayenne S:ssä jo 206 033 euroa.

Lähde ja kuvat: Porsche Teksti: Benjamin Helander

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat