21.12.2020

Porsche palaa WEC- ja IMSA-sarjoihin – Le Mans odottaa

Porsche palaa moottoriurheilun kestävyysluokkien kuninkuusluokkaan kaudelle 2023. Tulevan LMDh-luokan auto on jo kehitteillä.

Porsche palaa moottoriurheiluun kestävyyskilpailujen korkeimmalle tasolle vuonna 2023 aloittavan uuden LMDh-luokan myötä. Porsche on julkistanut kehittävänsä jo autoa kyseiseen luokkaan, jota tullaan ajamaan WEC- ja IMSA-sarjoissa.

Uutisoimme jo aiemmin Audin Dakar-julkistuksen yhteydessä neljän rinkulan pohtivan luokkaan liittymistä, mutta muista osallistujista ei ole tietoa. Uusi LMDh-luokka tulee toimimaan maailmanlaajuisena kuninkuusluokkana, mutta Euroopassa sen kanssa kilpailee samalla tasolla LMH-luokka. Jälkimmäinen alkaa jo ensi vuonna ja esimerkiksi Peugeot on ilmoittanut liittyvänsä LMH-luokkaan vuonna 2022.

Näiden kahden luokan tehoraja on sama 500 kilowattia, vaikka lopputulokseen päästään hieman eri keinoin. Tarkoituksena on selvästi ollut yrittää asettaa nämä kaksi luokkaa samalle tasolle, sillä samalle lähtöviivalle ne päätyvät kuitenkin. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä kuinka tavoitteessa onnistutaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Porsche palaa WEC-sarjaan

Porsche Motorsport osallistuu WEC-sarjaan tehdastallilla, mutta myös samaa tekniikkaa hyödyntäviä yksityistalleja saatetaan nähdä sen rinnalla. Audi jättäytyi jo pois Formula E -sarjasta, mutta näillä näkymin Porsche palaa WEC-sarjaan Formula E -sarjassa jatkamisen lisäksi. Porsche uskoo itse asiassa Formula E -kokemuksen auttavan hybridivoimalinjan sähköpuolen kehitystyön ja kilpailukyvyn kanssa.

Porschen kilpuri tulee pohjautumaan LMDh-sääntöjen mukaisesti LMP2-pohjaisen perusrakenteen yhdeltä neljästä toimittajasta, mutta korin ja voimalinjan suunnittelu jää Porsche Motorsportin harteille. Porsche on vihjannut sen LMDh-kilpurin polttomoottorin periytyvän katuauton koneesta kustannussyistä. Tähän yhdistetään sääntöjen mukainen 50 kilowatin hybridijärjestelmä, jonka toimittavat yhteistyössä Bosch ja Williams Advanced Engineering.

Stuttgartin urheiluautomerkki on kertonut odottavansa kilpa-autonsa painavan noin 1000 kilogrammaa. Valmistajille sallitaan vain yksi aerodynamiikkapaketti koko kilpailuvuoden aikana – tämäkin auttaa kustannusten pitämisessä kurissa.

Tuo onkin eräs koko sarjan perusajatuksista. Nykyinen LMP1-luokka on äärimmäisen kallis ja siten osallistujat ovat olleet harvassa. Tästä syystä on kehitetty selvästi edullisempi LMDh sekä osin samalla ajatuksella myös Eurooppaan LMH. Ajatuksena olisi myös luoda lähempi kytkös kilpa- ja katuautojen välille kuitenkin luokitustarvetta välttäen.

Enemmän tai vähemmän varmoja osallistujia näihin tuleviin luokkiin näyttäisivät tällä hetkellä olevan: Audi, Peugeot, Porsche, Scuderia Cameron Glickenhaus sekä Toyota. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen kestävyyskilpailujen tulevaisuus näyttää jälleen lupaavalta, joten toivottavasti sarjat saadaan uuteen nousuun.

Kuvat ja lähde: Porsche

Luetuimmat