6.6.2016

Puhu kännykkään, liikenneturvallisuus paranee

kännykkä ratissa

Uusin tutkimustieto muuttaa käsityksiä kännykän liikenneriskeistä. Puhuminen on hyvästä, mutta katseen karkaaminen tiestä lisää onnettomuusriskin moninkertaiseksi.

Vielä viisi vuotta sitten matkapuhelin tuomittiin yksiselitteisesti suureksi liikenneriskin kasvattajaksi. Silloin viitattiin WHO:n tutkimukseen, jonka mukaan matkapuhelimen käyttö nosti onnettomuusriskin nelinkertaiseksi riippumatta siitä, käytettiinkö puhelinta kädessä vai handsfreenä.

Jatkotutkimukset tarjoavat uutta ja yllättävääkin tietoa. Uutta tietoa on kerätty videoimalla kuljettajien käyttäytymistä.

– Aiemmissa tutkimuksissa kännykän käytön nelinkertainen onnettomuusriski selittyy nimenomaan tarkkaavaisuuden karkaamisella. Uusissa tutkimuksissa on pystytty tarkemmin erottelemaan kuljettajan käyttäytymistä ja on havaittu, että puhuminen kännykkään ei lisää onnettomuusriskiä. Vaara syntyy, kun puhelimeen vastataan, sitä etsitään tai luetaan ja lähetetään tekstiviestejä, kertoo suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta.

Puhelimeen puhuva voi kuljettaa autoa turvallisemmin kuin ilman puhelua ajava kuljettaja. Kännykästä tulee liikenneturvallisuusriski, kun sen käyttö vaatii katseen siirtämistä pois tiestä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puhuminen jopa lisää turvallisuutta

Kansainvälisesti asiaa on tutkittu paljon. Jääskeläisen mukaan yli 200 tutkimuksen läpikäynnin jälkeen on valittu kuusi tutkimusta, joiden tulosten keskiarvosta saadaan tarkempaa tietoa kuljettajan käyttäytymisen riskeistä.

Uusin tieto on, että puhelimeen puhuminen voi jopa parantaa liikenneturvallisuutta.

Vaaralliseksi puhelimen käyttö muodostuu siinä vaiheessa, kun luuria etsitään, siihen vastataan tai valitaan numeroa. Kysymys on siitä, että näissä tilanteissa kuljettajan katse karkaa tiestä. Puhuminen ei aiheuta ylimääräistä riskiä, kun katse pysyy tiessä.

Erityisen vaarallista on viestien selaaminen tai niiden lähettäminen. Tutkimusten perusteella se voi kymmenkertaistaa onnettomuusriskin.

Tviitaten jalkapallokentän läpi

Viidessä sekunnissa ehtii tviitata. Viisi sekuntia 80 km/h -nopeudella kulkevan auton ratissa merkitsee sitä, että ehdit ajaa tuon tviitin aikana jalkapallokentän päästä päähän – katse luurissa.

– Katseen pitäminen tiessä on tarkkaavaisuutta. Näiden tutkimusten havainnot ovat merkittäviä kuljettajan puhelimen käytön kannalta, mutta myös autoissa nopeasti yleistyvät kosketusnäytöt varastavat huomion aivan samoin kuin tviitit tai viestien selaaminen, Jääskeläinen muistuttaa.

Teksti: Eila Parviainen Lähde: Liikenneturva

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat