1.6.2023

Pyörää kuljettava autoilija – tilaa lisärekisterikilpi ajoissa, jottei lomareissu myöhästy!

Auton takana telineessä kuljetettava pyörä ei saa peittää auton omaa rekisterikilpeä. Jos näin käy on tilattava lisäkilpi ja kiinnitettävä se kuljetustelineeseen.

Kesälomat ja automatkat tarkoittavat usein myös sitä, että mukaan otetaan polkupyörä tai useampi. Pyöriä kuljetetaan usein auton taakse kiinnitettävällä telineellä, joita Moottori vastikään testasi väistötilanteissa. Moni telineistä petti pahoin heilahdustilanteessa, kuten kerroimme otsikolla Pyörätelinetestin karut tulokset – lähes kaikki telineet irtosivat väistötilanteessa.

Jämäkkä ja kunnolla kiinnitetty teline on siis tärkeä myös turvallisuuden kannalta. Teline ei kuitenkaan saa peittää auton rekisterikilpeä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kesäloma ja pyörä sopivat yhteen

Polkupyörän mukaanotto antaa autolomailijalle monia uusia mahdollisuuksia tutustua kohdemaahan tai -kaupunkiin. Pyöräily on vastapainoa autossa istumiselle ja verryttää jumittuneet lihakset.

Kuljetusteline on usein saksimallinen vetokoukkuun kiinnitettävä pyöräteline. Olipa teline mitä rakennetta tahansa, auton vetokoukkuun kiinnitettynä se tyypillisesti peittää auton rekisterikilven ja joskus myös takavalot ja -vilkut. Piittaamattomuus voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi sen vuoksi, ettei takana tuleva autoilija havaitse ajoissa edessä ajavan jarruttavan.

Liikenteessä luvattomia rekisterikilven peittäviä viritelmiä näkee tämän tästä, kuten Moottori aiemmin kertoi otsikolla Kuljeta pyörä turvallisesti.

Poliisi voi sakottaa rekisterikilven ja valojen peittymisestä.

Hae lisäkilpi ajoissa!

Kolmannen rekisterikilven voi hankkia katsastustoimipaikan kautta. Kesä tuo muitakin halukkaita, joten kilpihankinta kannattaa aloittaa ajoissa.

– Kesän tullen kilpien haku voi tietää ruuhkautumista. Tavallisesti kilven valmistus vie viikon verran, mutta kesäkaudella on syytä ryhtyä kilven hankintaan ainakin kaksi viikkoa ennen tarvetta, jottei odotetun autolomareissun alku myöhästy tästä syystä, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asiantuntija Sirkka Ronkainen ohjeistaa.

Laatutelineissä omat valot

Laadukkaissa vetokoukkuun asennettavissa telineissä – kuten tämän artikkelin pääkuvassa olevassa telineessä – on omat takavalot ja -vilkut sekä paikka kolmannelle rekisterikilvelle.

Jos kuljetusteline pettää ajon aikana, voi seurauksena olla vaaratilanteen lisäksi monenlaista muutakin harmia kuten korjauskuluja ja rahanmenoa. Moottorin testaamista ja hajonneista eri valmistajien kuljetustelineistä usea on vedetty pois myynnistä.

Ja kuten Moottori aiemmin kertoi, kannattaa polkupyöriä kuljettavalla autoilijalla olla myös kotivakuutusasiat kunnossa, sillä pelkkä liikenne- tai kaskovakuutus ei pyörän vahinkoja kata.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolmenkympin kustannus

Ajoneuvon omistajana tai haltijana voi tilata lisäkilven rekisteröivällä katsastustoimipaikalla vastaavaan tapaan kuin, jos ajoneuvosi kilpi on kadonnut tai vaurioitunut. Ylimääräistä kilpeä ei saa käyttää ajoneuvossa ilman rekisteritietoihin tehtyä merkintää lisäkilvestä.

Traficomin Sirkka Ronkainen kertoo, että lupa kilven hankkimiseksi maksaa 26 euroa ja kilven valmistus 7,5 euroa, joten savotasta selviää hieman yli kolmellakymmenellä eurolla.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

a:5:{i:0;s:6:"137362";i:1;s:6:"137364";i:2;s:6:"137864";i:3;s:6:"138007";i:4;s:5:"58611";}

Luetuimmat