27.4.2025

Red Bull -museo: seitsemännessä taiv… eikun hangaarissa

Kuva Vesa Eskola

Hangar-7 Salzburgissa on erikoinen yhdistelmä museota ja näyttävää tilaa, jossa on esillä hieno kokoelma sokerijuomayhtiön kalustoa sekä maalta että ilmasta.

Red Bull on yrityksenä hämmentävä. Lyhyessä ajasta tyhjästä ja miljoonan dollarin alkupääomasta polkaistu yritys on kasvanut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja monella alueella vaikuttavaksi yritysryppääksi, jonka brändiarvo hipoo yhdeksää miljardia euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Krating Daeng – punainen härkä

Vuonna 2022 menehtynyt Dietrich Mateschitz tutustui vuonna 1982 Thaimaassa Krating Daeng -juomaan, ja päätyi lopulta yhteistyöhön sen kehittäjän Chaleo Yoovidhyan kanssa.

Vuonna 1984 Mateschitz ja Yoovidhya perustivat Red Bull GmbH:n, ja nykyään monille tutuksi tullut Red Bullin logoa kantava energiajuoma lanseerattiin huhtikuussa 1987. Sen jälkeen tarina eteni kuin Strömsössä; pelkästään viime vuonna Red Bull myi runsaat 12,6 miljardia tölkkiä juomiaan. Ja vaikka kilpailijoita on ilmaantunut, Red Bull on yhä maailman myydyin energiajuoma.

Nykyään Red Bull on paitsi energiajuoma myös maailmanlaajuinen brändi, jolla on mm. kaksi F1-tallia. Ja nopeiden autojen ja lentokoneiden ystävänä Mateschitz rakennutti vuosituhannen alussa melkoisen lasista ja teräksestä valmistetun monumentin vahvistamaan Red Bullin tarinaa.

Vaikuttavaa arkkitehtuuria

Hangar-7 on pysähdyksen arvoinen paikka Salzburgin lentoaseman vieressä. Tilassa on paitsi kokoelma historiallisia lentokoneita, helikoptereita, Formula 1 --autoja ja moottoripyöriä myös Michelin-tähdellä palkittu ravintola Ikarus, baari ja lounge. Lisäksi tilassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, joissa teemoina ovat ilmailu, taide sekä kulinaariset nautinnot. Hangar-7 ei ole museo sanan varsinaisessa merkityksessä vaan tapahtumapaikka, jossa panostetaan erilaisiin elämyksiin.

Jo rakennus on erittäin vaikuttava. Se on ovaalin muotoinen, ja rakennusaineena käytettiin 1200 tonnia terästä sekä julmetusti lasia – tarkalleen ottaen 370 tonnin verran. Ja koska lasikupoli on sen muotoinen kuin se on, yksikään sen 1754 lasipaneelista ei ole samanlainen. Ja parasta kaikessa on se, että Hangar-7:ään on vapaa sisäänpääsy. Se kannustaa ihmisiä vaikka vain piipahtamaan – ja tuottamaan samalla nykymarkkinoinnissa niin tärkeää sosiaalisen median sisältöä.

Toki Hangar-7 toimii myös Red Bullin ilmalaivueen eli Flying Bulls -lentueen kotina, joskin niiden varsinainen koti, missä myös huollot tehdään, on vieressä oleva Hangar-8.

Ykkösten ja lentokoneiden maailma

Hangar-7 on nimellisesti hangaari, ja esillä on toki lukuisia lentokoneita, mutta monelle tärkein syy tulla sinne on F1-autot. Niitä on esillä parilta vuosikymmeneltä. Ja koska autoihin pääsee kiinni lähes kosketusetäisyydelle, autojen väliset erot nousevat hyvin esiin. Sääntömuutokset, tekninen kehitys… se kaikki konkretisoituu autojen välissä kierrellessä nopeasti. F1-nörtit ovat kirjaimellisesti seitsemännessä taivaassa.

Hyvällä tuurilla esillä voi olla jopa suomalaisia sävähdyttävä vuoden 2001 Sauber, jolla eräs Kimi-Matias Räikkönen ajoi debyyttikaudellaan. Sauber komeili kauden jälkeen valmistajien taulukossa sijalla neljä.

Esillä on useampi vanhempi Sauber, sveitsiläisten F1-tiimi oli ensimmäinen talli, jota Red Bull sponsoroi. Yhteistyö alkoi vuonna 1995 ja kesti lähes 10 vuotta.

Pääosassa ovat luonnollisesti Red Bullin omat autot – ja ne vaihtuvat näytelytilassa tiheään. Mutta koska Red Bull sponsoroi monia moottoriurheilulajeja, esillä on myös runsaasti muunlaista kalustoa: mm. WRC2- ja Dakar-auto. Kaksipyöräisistä sävähdyttää esimerkiksi Dakarin peräti viisi kertaa voittaneen Cyril Despres’n KTM 450 Rally. Toki myös vanhat klassikot ovat hienoja katsella.

Ja ilmailun alalta lentokoneiden ja helikoptereiden lisäksi kirjaimellisesti itävaltalaiselle Felix Baumgartnerille annetut siivet eli 1,8 metriä pitkä hiilikuitusiipi, jonka avulla hän ylitti Englannin kanaalin. Baumgartner hyppäsi ulos koneesta Doverin sataman yläpuolella lähes 10 kilometrin korkeudessa ja liiteli sitten kanaalin yli Ranskaan lähelle Calais'ta. Tuo vapaa pudotus kesti 14 minuuttia.

Lentokoneiden ystäviä sävähdyttävät erityisesti toisen maailmansodan aikainen keskiraskas pommikone B-25J sekä aikoinaan Jugoslavian presidentille Josip Titolle kuulunut Douglac DC-6B.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Antaa siivet

Mateschitz rakasti moottoriurheilua, ja markkinointitaustansa myötä hän sijoitti ensimmäiset suuremmat sponsorirahansa itävaltalaiseen F1-kuskiin Gerhard Bergeriin. Summa oli 10 000 dollaria ja vuosi oli 1985. Berger ajoi tuolloin Arrowsilla. Sponssi siirtyi Bergerin mukana vuodeksi 1986 myös Benettonille ja vuodeksi 1987 Ferrarille.

Ja kuten jo mainittu, ensimmäinen tiimi, jota Mateschitz sponssasi oli Sauber. Tuo yhteistyö kuitenkin happani sen jälkeen, kun Sauber palkkasi vastoin Mateschitzin tahtoa Kimi Räikkösen eikä Enrique Bernoldia. Tämä johti lopulta siihen, että Mateschitz hankki vuonna 2004 Jaguarin tiimi Fordilta ja teki siitä Red Bullin. Vuonna 2005 Mateschitz osti vielä Minardin ja teki siitä Toro Rosson eli nykyisen AlphaTaurin.

Ja totta kai Red Bull sponsoroi nykyään urheilijoita hyvin laajalla rintamalla. Yhteistä noille urheilijoille on monesti vain se, että lajeissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tunnetuin Red Bullin sponssaama suomalainen on tietysti Kalle Rovanperä, mutta mm. Iivo Niskanen ja Wilma Murto kantavat myös Red Bullin logoja.

Herkuttelijoille

Itävalta on tunnettu maa vieraanvaraisuudestaan ja lukuisista hyvistä ravintoloistaan. Hangar-7:n yli 17 vuotta toiminnassa ollut Ikarus-ravintola alleviivaa tätä. Se on kaksi Michelin-tähteään ansainnut, ja ravintola on tunnettu etenkin siitä, että siellä käy jatkuvasti vierailevia tähtikokkeja. Heidän luomuksensa on tietysti ikuistettu keittokirjoihin, joita voi ostaa paikan päällä – tai verkkokaupan kautta. Joitain reseptejä on ladattavissa myös ilmaiseksi PDF-tiedostona, ja totta kai jokaiselle reseptille on myös viinisuositus.

Ja jos keittokirjat eivät kiinnosta, toki tarjolla on myös muunlaisia Red Bull -tuotteita laseista aina pienoismalleihin.

Lienee turha sanoa, että ravintolaan on yleensä pitkät jonotusajat, joten ekstemporee-visiitti ei suju. Sen sijaan esimerkiksi maittavan ja todella runsaan aamiaisen voi nauttia alakerrassa olevassa Carpe Diem -loungessa. Suolainen aamiaistarjoilu maksaa 39 euroa ja makea 35 euroa. Hinta on tietysti kova, mutta kattaus riittää helposti kahdelle. Ja mitä elämä olisi ilman pientä nautiskelua ja itsensä hemmottelua silloin tällöin…

Hangar-7 toimii mielenkiintoisena varikkostoppina, jos sitä kautta ollaan esimerkiksi matkalla eteläisempään Eurooppaan. Se tarjoaa riittävästi katseltavaa ja koettavaa, joten se on myös pienen koukkauksen arvoinen. Ja toki Salzburg on myös jo itsessään hyvä lomakohde: kaupungissa on mielenkiintoinen Mozart-museo, lähettyvillä on Berchtesgaden ja Hitlerin kotkanpesä, eikä luonnonkaunis Königssee ole sekään kaukana.

Hangar-7 on tällä hetkellä suljettuna, se käy läpi perusteellista remonttia. Uusien ja entistä ehompien tilojen on tarkoitus aueta taas kesäkuuhun 2025 mennessä.

Hangar-7:n kotisivut: https://www.hangar-7.com/en/

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat