13.3.2023

Sähköautojen latausverkko kasvaa tänäkin vuonna kovasti – huima määrä uusia latauspisteitä tulossa

Hyundai Ioniq 5

ABC-ketjulle tulee peräti 500 uutta latauspistettä tänä vuonna, K-Lataukselta sähköautojen latauspisteitä tulee myös suuri määrä. Latausverkosto Suomessa kasvaa tänäkin vuonna huimaa tahtia.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli joidenkin tietojen mukaan kaikkiaan yli 1500 sähköautojen pika- ja suurteholatauspistettä. Nämä latauspisteet sijaitsevat yhteensä yli 660 latauskentällä ympäri Suomen. Kun hitaampaa asiointilatausta tarjovat vajaat 8 000 latauspisteet lasketaan mukaan, latauspisteitä Suomessa oli kaikkiaan vuoden 2022 lopussa lähemmäs 10 000.

Tämän vuoden aikana sähköautojen latauspisteiden määrä tulee kasvamaan myös huimaa vauhtia, pelkästään uusia pikalatauspisteitä tulee satoja, jollei enemmänkin.

Esimerkiksi ABC-ketju lisää latauspisteiden määrää Suomessa 500 kappaleella, joista suurteholatauspisteitä on 250 kappaletta. ABC kasvattaa suurteholatausta eritoten pääkaupunkiseudulle, Pohjois-Suomeen, Pirkanmaalle, läntiselle Uudellemaalle ja Pohjanmaalle.  ABC:n suurteholataus laajenee myös Pohjois-Savoon, jossa Osuuskauppa PeeÄssä avaa alueen ensimmäiset ABC-latauksen suurteholatauspisteet. ABC-lataus on jo nyt yli 1 300 latauspisteen verkosto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

K-Lataus painottaa myös vanhojen pisteiden huolenpitoa

Recharge laajentaa myös verkostoaan vuoden 2023 aikana Suomessa. Vuoden 2022 aikana Recharge avasi 170 uutta suurteholatauspistettä Suomessa, eli latauspistettä, jonka teho on 150 kilowattia tai enemmän. Vuoden 2023 aikana Recharge rakentaa Suomessa kaikkiaan 25 eri kohteeseen yhteensä 100 uutta suurteholatauspistettä. Lisäys tarkoittaa 34 prosentin kasvua koko Rechargen latausverkostoon.

Suuri toimija on myös Kesko, joka kasvattaa voimakkaasti K-lataus -verkostoaan. K-lataus -verkosto kaksinkertaistui vuoden 2022 aikana ja vuoden lopussa Suomessa oli 200 K-lataus -pistettä. Vuoden 2023 suunnitelma K-latauksella on olemassa, mutta yhtiö kertoo siitä tarkemmin myöhemmin keväällä.

– Meillä on kohtalaisen valmiit suunnitelmat tälle vuodelle, ja verkosto kehittyy suunnilleen samaa vauhtia kuin viime vuonnakin. Verkosto tulee kasvamaan sadoilla latauspisteillä, mutta haluamme olla täysin varmoja luvusta, ennen kuin julkistamme sen, K-latauksesta vastaava johtaja Iiro Määttänen sanoo.

Määttäsen mukaan tärkeää on myös se, että olemassa olevista latausasemista huolehditaan, eikä pelkästään keskitytä kasvuun ja latausasemien määrän kasvattamiseen.

Teslalta ja Ionityltä uusia latauspisteitä

Kauppaketju Lidl lisää myös lataupisteiden määrää Suomessa. Tämän vuoden aikana helmi-maaliskuussa Lidl on avannut 16 uutta latauspistettä, jolloin kaikkien Lidlin latauspisteiden määrä nousee noin 90 kappaleeseen. Lidl kertoo, että seuraavan parin vuoden aikana latauspisteiden määrä on tarkoitus kasvattaa sellaiseksi, että Lidlin jokaisen kauppapaikan yhteydessä olisi myös latauspiste. Lidlin myymälöitä Suomessa oli vuoden 2022 lopussa 201 kappaletta.

Ionity on tunnettu nopeista HPC-latausasemista, joita on ollut Suomessa aiemmin vain kolme. Vuoden 2023 aikana Ionity-asemien määrä kasvaa, kun uusia Ionity-latausasemia tulee Suomeen 11. Myös Teslan latausverkostoon tulee tälle vuodelle noin kymmenisen uutta latauskenttää. Osa Teslan latausasemista on avoimia myös muille sähköautoille.

Autoliiton AL-lataus avaa myös alkaneen vuoden aikana ja tulevaisuudessa uusia sähköautojen latauspisteitä. Ensimmäinen AL-lataus avattiin Iittalaan helmikuun loppupuolella ja toinen latauspiste on avattu maaliskuun alussa Vihreän Pysäkin yhteyteen Pelloon Lappiin. Pellossa on yksi 50 kilowatin pikalaturi kahdella CCS-combo-latauspistokkeella. AL-lataus Oy:n tavoitteena on avata vuoden 2023 aikana yhteensä 20 uutta latauspaikkaa Suomessa. Autoliiton tavoitteena on rakentaa kaikkiaan noin 80–100 latauspisteen verkosto Suomeen.

Lisäksi Gigantti tuo latauspisteet omien myymälöidensä piha-alueille ja energiayhtiö ST1 on hakenut EU:n energiatukea 4,38 miljoonaa euroa latausverkoston rakentamiseen. ST1:n tavoitteena on rakentaa Suomeen 33 latausasemaa, joissa on yhteensä 186 henkilöauton latauspistettä.

Teksti Manu Tuppurainen Lähteet ABC-lataus, K-lataus, Recharge, Lidl, Ionity, Tesla, Autoliitto, Liikenne- ja viestintäministeriö.

Luetuimmat