29.1.2024

Saitko aiheettoman ruuhkamaksun Ruotsista? – Toimi näin!

Autoliitto: Älä hätiköi, ota yhteyttä Ruotsiin ja tee selvityspyyntö tai kiistä maksu.

Autoilijat ovat saaneet Ruotsista virheellisiä ruuhkamaksuja maksettavikseen. Jos maksumääräys tuntuu väärältä tai virheelliseltä, on autoilijan syytä ottaa heti yhteys maksun lähettäjään ja tehdä selvityspyyntö tai kiistää maksu.

Usein maksumääräyksissä on ohjeet, määräajat ja yhteystiedot valituksen tekemistä varten.

Virheellisen ruuhkamaksun suhteen ei kannata hätiköidä. Autoliitto ohjeistaa, että EPASS24:n tammikuussa 2024 antamien ohjeiden mukaan laskua ei pidä kiireesti maksaa lisämaksujen pelossa, vaan ensimmäiseksi kannattaa tehdä maksun uudelleenkäsittelypyyntö tai soittaa EPASS24:n suomalaiseen palvelunumeroon 09 42 419 159.

Perille saapuneessa laskussa olevan ohjeen mukaan laskun saanut auton omistaja on kuitenkin velvollinen maksamaan laskun annetun ajan puitteissa (30 vuorokaudessa), vaikka maksu olisi virheellinen tai aiheeton.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valitus 60 päivän kuluessa

Valitus pitää tehdä 60 päivän kuluessa ruuhkamaksun perimispäivästä. Skatteverk eli Ruotsin verovirasto tutkii tapauksen, vertaa auton rekisteritietoja saatavilla oleviin kuviin ja lähettää vastauksen asiakkaalle.

Käsittelyaika on keskimäärin 4–6 viikkoa. Jos valitus hyväksytään, maksu palautetaan.

– Jos on saanut virheellisen päätöksen ruuhka- tai infrastruktuurimaksusta, on ehdottoman tärkeää pyytää uudelleenkäsittelyä ja manuaalista tarkistusta, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen vinkkaa.

Tukholman ja Göteborgin ruuhkamaksujen muutoshakemus löytyy täältä. Motalan, Sundsvallin ja Skuru-sillan infrastruktuurimaksujen muutoshakemus on täällä.

Oikaisupyynnön saadusta virheellisestä ruuhkamaksusta voi lähettää myös postitse.

Tiemaksut yleisisä monissa Euroopan maissa

Monissa Euroopan maissa tiemaksuja peritään usein moottoriteillä, moottoriliikenneteillä ja pääteillä. Moottoritiet ovat pääsääntöisesti maksullisia kaikille ajoneuvoille. Tiemaksut maksetaan usein käteisellä tai luottokortilla.

Joskus on käytössä elektroninen maksusysteemi, jota varten on ostettava lähetin.

Tämä koskee usein yli 3,5 tonnin painoisia ajoneuvoja ja ajoneuvoyhdistelmiä. Alle 3,5 tn ajoneuvoille on muutamissa maissa, kuten Itävallassa ja Sveitsissä käytössä digitaalinen tiemaksutarra.

Autoliiton nettisivuilla on yleispätevästi ja kattavasti ajantasaisia vinkkejä eri maiden tiemaksukäytännöistä.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: Autoliitto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat