4.6.2016

Seat kertoo miten syntyy automallin värikartta

Seat värikartta

Ennustamista, tutkimuksia ja ripaus perinteistä intuitiota ovat tärkeimmät työkalut uuden automallin värikarttaa suunniteltaessa.

Tulevaisuuden ennustaminen ei ole koskaan helppoa, mutta se on ehkä tavallista vaikeampaa muotimaailman väritrendien kohdalla. Seatin väri- ja verhoiluosasto joutuu kuitenkin veikkaamaan kolme vuotta etukäteen, mitkä värit ovat muodissa auton lopulta saapuessa markkinoille. Onneksi muotitrendit eivät kuitenkaan ole ainoa asia, joka vaikuttaa auton värikarttaan.

Seat värikartta
Seatin väri- ja verhoiluosastolla joudutaan arvioimaan värivaihtoehtoja jopa kolme vuotta etukäteen.

Vain 12 väriä päätyy lopulta auton värikarttaan, joten suunnitelmien täytyy olla tarkkoja. Värejä harkitessa tärkeitä piirteitä ovat esimerkiksi auton koko ja muoto.
– Pienet autot voidaan maalata kirkkain, yhtenäisemmin värisävyin, kun taas isot autot suosivat tummempia metallisävyjä, esittelee Jordi Font, Seatin väri- ja verhoiluyksikön vastaava. Myös autolle ennustettu kohderyhmä vaikuttaa värivalintoihin.
– Kirkkaat värit soveltuvat nuorille ihmisille, vanhempien asiakkaiden suosiessa hienostuneempia sävyjä. Urheilullinen auto ei puolestaan saa samaa värikarttaa kuin katumaasturi, joka vaatii enemmän maanläheisiä ja luontoon viittaavia värejä, Font jatkaa.

Seat värikartta

Oma lukunsa ovat myös maan ilmasto ja kulttuuri kun etsitään eri markkinoille soveltuvia värejä. Värit ovat oleellinen osa, jos autoon haluaa välittää tunnetta, sillä se myös määrittelee miten kuljettaja nähdään liikenteessä. Kolme sävyä, jotka eivät kuitenkaan koskaan petä, ovat musta, valkoinen ja harmaa. Tutkimusten mukaan ne ovat Euroopan suosituimmat värit.

Värivalinta on eri tekijöiden lisäksi kiinni myös "valistuneista arvauksista", joiden taustalla käytetään tutkimuksia ja analyysejä. Muodin lisäksi myös arkkitehtuurista haetaan tukea värivalintoja tehdessä. Lopulta luovuus kohtaa kemistin maalilabrassa, sillä uuden värisävyn suunnittelu vaatii 100 reseptiä ja 1 000 litraa maalia. Peruskomponentit ovat pigmentit, kiille ja alumiini.

Seat värikartta

Ehkä tärkein värivalinta on se, mistä Seat käyttää nimitystä "aikomuskirje", eli millä värillä auto esitellään julkisuuteen. Seatin tulevan Ateca-katumaasturin kanssa väriksi valittiin "Samoa Orange" -metallioranssi. Värin inspiraatio tulee autovalmistajan kotikaupungista.

– Barcelona on ihanteellinen kaupunki nähdä auringonnousu, sillä olemme rannikolla. Horisontin oranssi sävy on taianomainen hetki, ja se on se tunne, jonka halusimme välittää, Font kommentoi.

Seat Ateca värikartta
Seat Atecan aikomuksista kertoo parhaiten "Samoa Orange"

Lähde ja kuvat: Seat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Katso myös:

Luetuimmat