9.4.2025

Selvitys: oma auto hajosi, mutta minkälaisen sijaisauton saa tilalle?

Kuva Shutterstock ja Moottorin arkisto

Sijaisautoon liittyvät asiat ovat kuuma puheenaihe esimerkiksi sähköautoihin keskittyneillä keskustelupalstoilla. Selvitimme myydyimmiltä automerkeiltä, millä ehdoilla rikkoutuneen auton tilalle saa toisen kulkupelin.

Pirkanmaalainen yrittäjä Kimmo sai tuntea kirjaimellisesti nahoissaan, kun hänen Hyundai Ioniq 5 -täyssähköautonsa jätti tielle yhdessä kuluneen talven pahimmassa talvimyräkässä.

– Ei oikein voi antaa pisteitä Hyundain Tieturvalle. Hinurin tilasivat, mutta se jätti minut tuonne lumituiskuun ihmettelemään, miten sieltä pääsisi kotiin, Kimmo sanoo. Hänen henkilöllisyytensä on Moottorin tiedossa.

Kimmo pääsi lumimyräkästä kotiin taksilla vakuutusyhtiön laskuun. Auto jätti tielle illalla, joten Hyundain Tieturvalla oli mitä ilmeisemmin vaikeuksia saada tuohon aikaan sijaisautoa paikan päälle.

Kimmo sai sijaisauton seuraavana päivänä, mutta ei pystynyt olosuhteiden vuoksi käyttämään autoa kunnolla.

– Asun sellaisessa paikassa, että tarvitsen nelivetoisen auton. Ei etuvetoisella Corollalla tästä pihasta päässyt mihinkään, joten jäin seuraavana päivänä kotiin, Kimmo sanoo.

Lisää lunta tuli tupaan, kun Kimmo kuuli, kuinka pitkään auton korjaus kestää. Hänen autostaan rikkoutui niin sanottu ICCU-yksikkö, joka ohjaa auton sisäistä 12 voltin akun latausta – ja kun auton eri toimintoja ylläpitävässä 12 voltin akussa loppuu virta, myös matka katkeaa. ICCU-yksikön rikkoutuminen voi vaikuttaa autoon myös siten, että niin ajoakun AC-hidaslataus kuin DC-pikalatauskin lakkaavat toimimasta – tai siten, että vain AC-lataus menee mykäksi. Kimmon autosta pimenivät koko auton lisäksi molemmat lataukset.

Huollosta Kimmon sai tiedon, että auto odottaisi korjaamolla uutta ICCU-yksikköä vähintään kaksi kuukautta.

– Kyseisen osan pettäminen on Ioniq 5:ssä ihan tavallista, joka päivä saa Facebook-ryhmissä siitä lukea, hän sanoo.

Moottori on tutustunut eri keskustelupalstoihin ja tehnyt saman havainnon, että ICCU-yksikön pettäminen on melko tavallista Hyundain sähköautoissa. Kyseinen ICCU-yksikön ongelma koskee Hyundai Ioniq 5:n lisäksi myös Ioniq 6- sekä Kian EV6-malleja.

Myöhemmin Kimmo sai käyttöönsä toisen sijaisauton, joka vastasi paremmin hänen tarpeitaan. Tämä auto oli nelivetoinen, mutta siinä ei ollut vetokoukkua, jota hän tarvitsisi työnsä puolesta viikottain. Sijaisautossa oli myös se mutta, että se oli ladattava hybridi. Hybridin sähkökäyttö ja lataus eivät taipuneet Kimmon käyttöön, joten hän joutui hankkimaan sijaisautoon kalliimpaa polttoainetta kuin mihin hintaan hän on sähköautoaan kotonaan ladannut.

Kimmo laski, että jos hänen Hyundainsa seisoo korjaamolla korjattavana ja odottamassa uutta osaa arvioidut kaksi kuukautta, miltä alun perin näytti, taloudellinen menetys olisi satoja euroja.

– Lataan autoani lähes ainoastaan kotona edullisella sähköllä. Ei tämä minun talouttani kaada, mutta laskin, että kahden kuukauden ajalta se tulee noin 500 euroa kalliimmaksi, Kimmo sanoo.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat