31.7.2020

Škoda Enyaq iV sisätilat luonnoskuvassa – sisätilamuotoilija ylistää tilaa ja materiaaleja

Škoda ENYAQ iV sisätilat

Škoda Enyaq iV sisätilat ovat nyt esittelyssä luonnoskuvan pohjalta, mutta apuna asiaa avaamaan on myös Škodan sisätilojen suunnittelusta vastaavan johtajan haastattelu.

Škoda Enyaq iV sisätilat on nyt paljastettu luonnoksen muodossa. Tšekkiläisten tulevasta sähköautosta paljastettiin hiljattain silhuetti ja itse asiassa Moottorin toukokuussa kirjoittama kattavampi uutinen kertoo autosta vieläkin enemmän myös kuvien muodossa. Nyt on kuitenkin ensimmäinen kerta kun pääsemme sisätilojen puolelle.

Koko kojelaudan halkovassa ratin takaa kulkevassa keskeltä kummulla olevassa linjassa ja tämän päälle keskikonsoliin sijoitetussa näytössä on paljon jo uudesta Octaviasta tuttua ilmettä. Sen sijaan ilmastointisuuttimien ja näppäimistörivin paikkaa näytettäisiin vaihtaneen Octaviaan nähden ja myös oviverhoilu vaikuttaa uudelta tutulta näyttäviä ikkunannostimia ja sivupeilien säätöjä lukuun ottamatta. Ohjauspyörä noudattaa Octaviassa esiteltyä kaksipuolaista muotoilua.

Kuvan ulkopuolelta tiedämme nyt varmasti, että keskitunneli tulee puuttumaan. Tätä voisi toki täyssähköautolta olettaakin, kun se on sellaiseksi alusta asti MEB-perusrakenteelle suunniteltu. Tavaratilan kerrotaan olevan vetoisuudeltaan 585 litraa.

Škoda itse kertoo suuntaavansa uutuuden kanssa uusille urille yksilöllisillä Design Selection -vaihtoehdoilla, jotka siis korvaavat aiemmista malleista tutut varusteluversiot (Active, Ambition, Style ja niin edelleen). Design Selection -vaihtoehdoissa kerrotaan käytetyn luonnollisia, ympäristövastuullisesti valmistettuja sekä kierrätettyjä materiaaleja. Valmistajan mukaan Škodan ensimmäisen täyssähköisen katumaasturin sisätilat heijastelevat modernia elämänympäristöä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Škoda Enyaq iV sisätilat esittelyssä

Luonnoskuva ei ehkä kerro tuhannen sanan vertaa, mutta onneksi Škoda tarjoaa sen tueksi videohaastattelun, joka on alla käännettynä. Halukkaat voivat katsoa alkuperäisen videohaastattelun jutun lopusta löytyvän linkin kautta. Nyt Norbert Weber, Škodan sisätilojen suunnittelusta vastaava johtaja, saa kertoa kuinka Škoda Enyaq iV sisätilat ovat muotoutuneet ja mitkä niiden kohokohdat ovat.

K: Enyaq iV on ensimmäinen Škoda, joka pohjautuu Volkswagen-konsernin sähköautojen skaalautuvaan perusrakenteeseen (MEB). Mitä muutoksia ŠKODA on tehnyt sisätilojen muotoilussa ja toteutuksessa polttomoottoriautoihin verrattuna?

Norbert Weber: Enyaq iV hyötyy MEB-perustekniikkaan sisältyvästä pitkästä akselivälistä, minkä ansiosta saadaan luotua – korin ulkomittoihin nähden – poikkeuksellisen suuret sisätilat. Sisätilojen runsautta lisää tasainen lattia, jossa ei ole polttomoottoriautoista tuttua keskitunnelia. Tämän rakenteellisen ominaisuuden olemme hyödyntäneet luomalla sisätiloihin visuaalista ilmavuutta ja vieläkin väljemmän tilantunnun. Se näkyy myös esimerkiksi uudessa monitasoisessa kojelaudassa, vastaa Norbert Weber.

K: Škoda puhuu Enyaq iV -mallin uudesta sisätilakonseptista. Kuvailisitteko sitä yksityiskohtaisemmin?

NW: Enyaq iV -mallin uudessa sisätilakonseptissa yhdistyvät tilavuus ja loungemaisuus. Aiemmista automalleista tuttujen varusteluversioiden ja monien lisävarustevaihtoehtojen sijasta me tarjoamme nyt Enyaq iV -malliin nyt uusia Design Selection -vaihtoehtoja. Niiden toteutus kumpuaa nykyaikaisesta elämänympäristöstämme. Värit ja materiaalit on tarkasti koordinoitu toisiinsa. Lisäksi me tarjoamme järkevästi koostettuja teemallisia varustepaketteja, joista osa on saatavissa kaikkiin Enyaq-malleihin. Näin pystymme tarjoamaan asiakkaille valinnan vaihtoehtoja, jotka ovat selkeitä ja silti selvästi erilaisia.

K: Mitkä ovat merkittävimmät uutuudet Enyaq iV -mallin sisätiloissa?

NW: Keskitunnelin puuttuminen avaa lukemattomia mahdollisuuksia. Edessä olemme käyttäneet siltä vapautuneen tilan lisäsäilytyslokerolle monitasoisen keskikonsolin alla. Pitkän akselivälin ansiosta takana matkustavilla on enemmän etäisyyttä etuistuimiin, erityisesti takaistuimen keskipaikalla on enemmän tilaa, ja takana jalkatilaa todella riittää. Matkustajien erinomaisen väljien tilojen lisäksi Enyaq iV:ssä on matkatavaroillekin tilaa reilusti 585 litraa.

K: Kuinka kuvailisitte Enyaq iV -mallin sisätiloja?

NW: Selkeät, ilmavat, innovatiiviset ja kestävän kehityksen mukaiset. Selkeät, koska sisätilat on helppo mukauttaa Design Selection -vaihtoehdoilla ja teemavarustepaketeilla. Ilmavat, koska ne ovat väljät ja tilantunnultaan erinomaiset. Innovatiiviset, koska tarjolla on esimerkiksi 13-tuumainen keskusnäyttö ja uudenlainen lisätyn todellisuuden Head Up -tuulilasinäyttö. Ja kestävän kehityksen mukaiset, koska toteutuksessa käytetään luonnollisia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja.

K: Mitä uusia ja ympäristövastuullisia materiaaleja käytätte nyt ensimmäistä kertaa?

NW: Esimerkiksi erään Design Selection -vaihtoehdon yhteydessä istuinverhoilussa on 40 prosenttia uutta villaa. Tällä istuinverhoilulla on Woolmark Companyn villalaatusinetti. Verhoilukangasseoksen loppu 60 prosenttia on tehty kierrätettyjen PET-juomapullojen polyesterimateriaalista. Tämä istuinverhoilu tuntuu mukavalta ja miellyttävän hengittävältä istua. Toinen hyvä esimerkki on nahkaverhoilu, jossa käytetty nahka on valmistettu ympäristövastuullisesti käyttäen parkitsemisessa oliivilehtiuutetta kemikaalien sijasta.

K: Mitkä mielestänne ovat Enyaq iV -mallin sisätilojen designkohokohtia?

NW: Pidän erityisesti koristelistasta, joka kulkee ENYAQ iV:n koko kojelaudan levyisenä oviverhouksiin saakka. Se korostaa tilojen väljyyttä entisestään. Keskusnäytön alareunassa se muistuttaa jäähdyttimen ŠKODA-säleikön muotoa ja toimii myös kosketusnäytön käyttämisen tukena. Listaa ympäröivät erityisen pehmeät materiaalit, joita on käytetty koko sisätilassa ja joilla syntyy kotisohvalla istumisen tunne.

[embed]https://youtu.be/JLNU__lvDnY[/embed]

Lähde ja kuva: Škoda

Luetuimmat